maanantai 29. joulukuuta 2014

Arvaukset vuodelle 2015

Ensimmäisenä haluan sanoa, että kaikki tämän kirjoituksen arvaukset seuraavasta vuodesta ovat lähinnä viihdettä ja edustavat ainoastaan allekirjoittaneen näkemyksiä asioista. Tulevaisuutta ei kukaan tiedä eikä siitä ole minkäänlaista varmuutta kenelläkään. Jonkinlaisia syitä tosin löytyy jokaisen arvauksen takaa, mutta ne voivat yhtä hyvin olla mitä sattuu.

Eduskuntavaalit 2015

Suurimmasta puolueesta ei taida enää olla paljon epäselvyyttä. Keskusta tulee mitä todennäköisimmin voittamaan vaalit ylivoimaisesti. Hallituksen se tulee perustamaan Kokoomuksen, SDP:n ja RKP:n kanssa. Hallitusneuvottelut tulevat olemaan lyhyet ja nopeat muiden puolueiden tyytyessä niihin muruihin joita kepu jättää. Mikään ei Suomen sisäpolitiikassa tule muuttumaan, vaikka pääministeripuolue vaihtuukin.

Sote-uudistus

Tämän uudistuksen huomataan tulevan paljon kalliimmaksi kuin mitä on aikaisemmin ajateltu. Tämä johtuu siitä, että koko homma on taas suunniteltu hallinnolle ja eri puolueiden eturyhmille. Nämä eturyhmät eivät tingi omista ”saavutetuista” eduistaan ja saamme taas lisää hallintoa. Asiakkaat unohdetaan tässä uudistuksessa vielä pahemmin kuin kukaan uskoo.

Sääntely lisääntyy ja kansalaisilta alkaa mennä hermot lopullisesti

Typerät säännöt ja määräykset tulevat lisääntymään ja lupauksista niiden purkamisesta ei tule mitään. Ensi vuonna ihmisten kärsivällisyys alkaa loppua ja tulemme näkemään monia mielenosoituksia ympäri maata.

Suomen talous

BKT tulee laskemaan 2-3%:ia vuonna 2015 Suomessa. Tämä lasku tapahtuu lähinnä maailman ja Venäjän talouksien hidastumisista. Myös jatkuvat veronkorotukset tulevat syömään Suomen työläisten selkärankaa. Asuntojen hinnat tippuvat 5-7%:ia johtuen lähinnä tämän vuoden laajoista irtisanomisista ja siitä ettei työllisyys parane ensi vuonnakaan. Suomen luottoluokitus laskee yhden pykälän lisää ja valtionlainojen korot alkavat nousemaan muiden euromaiden imussa.

Turvallisuustilanne pysyy kohtuullisena

Venäjä tulee jatkamaan pullisteluaan ja valtaa itä-Ukrainasta sen osan jota ”kapinalliset” pitävät ällä hetkellä hallussaan. Suomen turvallisuustilanteeseen tällä ei ole muuta vaikutusta kuin lisääntyvät ilmatilaloukkaukset.

Muualla maailmassa geopoliittiset jännitteet kasvavat

Venäjä jatkaa pullisteluaan ensi vuonnakin. Se vankistaa valtaansa itä-Ukrainassa ja todennäköisesti myös Georgiassakin. Se ei kuitenkaan valtaa koko Ukrainaa vaan jättää sen rauhaan. Sen sijaan se kyllä jatkaa ilmatilaloukkauksiaan ja järjestää suurempia sotaharjoituksia lähellä NATO-maita. ISIS laajenee arabimaissa, mutta ei suorita terrori-iskuja länsimaissa. Yhdysvallat tulee hyökkäämään taas johonkin maahan taloudellisten syiden vuoksi.

Euromaiden valtionlainojen kupla alkaa puhjeta

Kreikan uudet vaalit tulevat koettelemaan euroalueen valtionlainojen kuplahintoja ja ensimmäisenä tämä tulee näkymään lyhyissä koroissa lukuunottamatta Kreikkaa, jonka pitkät korot ovat jo jyrkässä nousussa. Kreikka tulee uusien vaalien myötä kiristämään euroaluetta, jotta se antaisi Kreikan lainat anteeksi, mutta ei uhkailuista huolimatta tule siitä eroamaan vaikka heidän vaatimuksiinsa ei suostuta. Mistä tiedämme, että valtionlainoissa on sitten kupla euroalueella? mm. siitä, että tätä kirjoittaessa sekä Espanjan että Italian 10-vuotisten valtionlainojen korot ovat alle 2%:ia. Vuoden alussa tulevat yllättävät lyhyiden valtionlainojen korkojen nousut tulevat aiheuttamaan monille euroalueen zombi-pankeille yllättäviä vaikeuksia mikä tulee johtamaan EKP:n puuttumiseen asiaan. Tämä ei tapahdu vielä tammikuussa, kuten monet olettavat eikä se tapahdu olemattoman talouskasvun vuoksi, vaan paniikinomaisena ratkaisuna korkojen nousuun.

Talouskasvu hidastuu myös muualla maailmassa

Öljyn jo tapahtunut hinnanlasku on yksi asia, joka kertoo maailmantalouden tulevasta hidastumisesta. Hinnanlaskulle on toki monta muutakin syytä, mutta tämä lasku on yksi heikon kasvun oireista. Oletan hinnan pysyvän aika lailla nykyisessä 50-70$/barreli. Kiinan talous tulee kokemaan selvän hidastumisen, vaikka maan viralliset tilastot talouskasvusta tulevat toista näyttämään. Yhdysvaltojen talous tulee juoksemaan seinää päin kiihdyttäen vielä alkuvuoden. Myös Yhdysvaltojen korot alkavat nousta nopeammin kuin odotetaan. Vuoden lopulla FED tulee todennäköisesti laukaisemaan QE4:n. Pörssikurssit laskevat maassa hieman alkuvuodesta, mutta nousevat QE4:n mukana uusiin ennätyksiin.

Ehkä tässä on tarpeeksi arvauksia ensi vuodesta. Mitkä ovat sinun näkemyksesi siitä mitä ensi vuonna tapahtuu?

Arvailin myös viime vuotta, joten edelliset arvaukset löytyvät seuraavista osoitteista: Suomi ja muu maailma

-TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti