maanantai 25. elokuuta 2014

Vaihtoehtoiskustannukset

Tässä taas yksi termi rahaan liittyen joka voidaan ymmärtää väärin. Sen avulla saadaan myös asiat näyttämään joko paremmilta tai huonommilta mitä ne todellisuudessa ovat. Toisin sanoen omavastuu tämän termin ollessa kyseessä on erittäin tärkeä ymmärtää. Vaihtoehtoiskustannukset tarkoittavat sitä, että kun teemme päätöstä jossain rahaan liittyvässä asiassa on meidän ymmärrettävä kuinka paljon enemmän tai vähemmän seuraavaksi paras vaihtoehto tulee maksamaan.

Otan tähän yksinkertaisen itseäni koskevan esimerkin. Luvut eivät ole mitään eksakteja lukuja jotka olen laskenut. Ne ovat arvioni siitä kuinka paljon rahaa olisin säästänyt ja tienannut mikäli olisin jäänyt Suomeen kirjoittamaan. Puolassa ollessani minulla meni rahaa noin 2500€:a. Kotona pysyessäni olisin kuluttanut varmaan suunnilleen yhtä paljon. Suomessa pysyessä minä olisin tienannut noin 2000€:a samassa ajassa. Tällä laskutoimituksella saamme vaihtoehtoiskustannuksiksi palkkatuloista vähentyneet 2000€:a. Kyseessä on tietysti yksinkertaistettu esimerkki ja asiat ovat keskimäärin paljon monimutkaisempia. Tämä siitä syystä, että on vaikea määritellä rahassa sitä aikaa mikä minulta säästyi onnistuessani kirjoittamaan asiat paljon nopeammin kuin mitä Suomessa olisi ollut mahdollista. On myös huomattava, että päätökseni lähteä Puolaan tapahtui jo aiemmin ja olisin todennäköisesti silloin arvioinut tulevat kuluni pienemmiksi ja tuloni hieman suuremmiksi. Jo tästä esimerkistä näemme etteivät arvioidut vaihtoehtoiskustannukset aina pidä paikkaansa.

”Jos lehmällä olisi pyörät se olisi maitoauto.” Kun arvioimme vaihtoehtoiskustannuksia niin ne eivät koskaan pidä täysin paikkaansa. Siitä huolimatta niiden arviointi on järkevä operaatio. Parempi olla suurinpiirtein oikeassa kuin olla täysin väärässä. Vaihtoehtoiskustannukset ovat hyvä ajattelumalli miettiessä päätösten taloudellisia vaikutuksia elämään. Niitä ei voi koskaan käyttää tarkkojen laskujen tekemiseen, koska elämä menee äärimmäisen harvoin juuri suunnitelmien mukaan. Vaihtoehtoiskustannuksia miettiessä kannattaa pitää asiat mahdollisimman yksinkertaisina. Mitä monimutkaisemmiksi asiat muunnetaan sitä varmemmin ne menevät pahasti pieleen ja silloin tämän ajattelumallin hyödyt muuttuvat olemattomiksi. Lähimmäksi absoluuttista totuutta päästään siinä vaiheessa, kun vaihtoehtokustannusten vaikutuksia mietitään hyvin lyhyellä aikavälillä. Mitä lyhyemmistä aikaväleistä puhutaan sitä vähemmän asioita joutuu miettimään tarkemmin. Mitä pienemmistä rahasummista puhutaan sitä vähemmän tulee mielestäni vaivata päätänsä näiden asioiden miettimisellä. Isompien rahasummien ollessa kyseessä miettimiseen käytetty vaiva maksaa pidemmällä aikavälillä helposti käytetyt hetket takaisin.

Suurin sudenkuoppa vaihtoehtoiskustannusten laskemisessa tulee itsensä kusettamisesta. Näitä lukuja on helppo liioitella siinä vaiheessa kun alkaa perustella niillä jonkin tunnepohjaisen päätöksen tekemistä. Näissä asioissa tulisi aina keskittyä mahdollisimman puolueettomaan ajatteluun. Jos ei siihen itse pysty niin kannattaa vakavasti harkita pyytävänsä apua joltain muulta. Kun kuuntelee joitain muita ihmisiä näissä asioissa niin silloin ei kannata suoraan purematta niellä kaikkia laskutoimituksia. Usein jotkin ihmiset liioittelevat asioita saadakseen omat mielipiteensä paremmin toisten ihmisten tietoisuuteen. Meidän täytyy siis muistaa aina kysyä mihin faktoihin toisten ihmisten tai omat laskumme perustuvat. Vaihtoehtoiskustannusten ollessa kyseessä me emme voi keskittyä ainoastaan jonkin tietyn asian kustannuksiin vaan muistaa se, että niitä pitää aina verrata johonkin toiseen asiaan. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaisen on pidettävä huolta molempien vaihtoehtojen realistisuudesta. On myös pidettävä aina huoli siitä, että vertaa jotain tiettyä asiaa toiseksi parhaaseen vaihtoehtoon.

Yksi usein unohdettu asia vaihtoehtoiskustannusten suhteen on se, että harvoin pystyy päätöksiään mittaamaan ainoastaan rahassa. Raha on tosin kaikista helpoin mittari. Valitettavasti pelkästään rahaan perustuvia päätöksiä tulee elämässä erittäin vähän. Kaikki vaikuttaa kaikkeen ja silloin pelkästään yhden mittarin käyttäminen tuottaa kasan epäonnistuneita päätöksiä mikäli ei ymmärrä yhden mittarin käyttämisen rajoituksia. Absoluuttista totuutta on hyvin vaikea löytää missään asiassa ja jokaisen tulee aina muistaa se, että asiat eivät ole niin yksinkertaisia kuin miltä ne näyttävät. Tämäkään asia ei missään nimessä ole poikkeus. Vaihtoehtoiskustannusten miettiminen on vain yksi työkalu jota käyttämällä voi saada paremmin selville omien päätöstensä vaikutuksia. Oikein käytettynä työkaluna se on hyödyllinen ja väärin käytettynä siitä on vain haittaa. Vaihtoehtoiskustannuksia voi käyttää myös muissa asioissa kuin miettiessä rahankäyttöään kuten esimerkiksi ajankäytössä, mutta niiden asioiden miettimiseen ei tällä kertaa kannata mennä, koska silloin kirjoituksesta olisi tullut niin pitkä ettei sitä kukaan olisi jaksanut lukea.

Jos olen ajatellut jotain väärin niin kertokaa ihmeessä mikä meni pieleen.

Hyvää alkanutta viikkoa!

-TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti