sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Toimintakertomus2013

Vuodelta 2013 jäi hyvin ristiriitaiset tunteet, koska sijoitustulos on ollut tosi hyvä ja taas pääomien kerääminen epäonnistui pahasti. En kuitenkaan pidä sitä suurena yllätyksenä, koska terveystilanne rasitti niiden hankintaa ympäri vuoden. Bloggaamisessa oli hyvä draivi toukokuun loppuun, mutta sekin alkoi sitten tökkimään.

Käteisvarojen kehitys onnetonta

Jotta olisi helpompi selvittää kuinka heikosti kulunut vuosi meni on sitä syytä verrata vuoteen 2012 jolloin asiat menivät erinomaisesti. Allaolevassa diagrammissa olevat pylväät kuvaavat käteismäärien kasvua/laskua kuukausitasolla vuosilta 2012 ja 2013. Vaikka tuosta pylväsdiagrammista ei sitä suoraan näekään niin todetaan ylijäämän pienentyneen lähes neljä tonttua vuodesta. Tästä pienentymisestä puolet selittyy suoraan pakollisista sairaslomista ja terveydenhuoltokustannuksista. Nämä olivat käytännössä pakollisia ja nostivat selkeästi elämänlaatuani parempaan suuntaan, jos vertaa tilanteeseen vuoden 2012 lopussa. Tämän lisäksi vuonna 2012 saadut veronpalautukset ja vuoden 2013 maksetut verot tekevät noin tuhat Euroa eroa. Osittain tämä on tietysti kirjanpidollinen kysymys, mutta pidän saatuja veronpalautuksia saatuina vasta sitten kun ne tulevat tilille. Verot taas ovat kuluja sinä vuonna kun niitä maksetaan, koska ei voi olla varma niiden takaisinmaksusta valtion toimesta. Varsinkaan tulevina vuosina.

Vielä pitäisi siis löytää jostakin tuhannen Euron selitys, mutta ehkä suurimpana syynä voi pitää laiskottelua. Myös ruokaan käytetty rahamäärä kasvoi noin parisataa. Toinen samanlainen summa tulee yhtiövastikkeiden noususta. Se johtui sekä kulujen kallistumisesta että taloyhtiössä olleesta putkivahingosta joka pakotti maksamaan yhden ylimääräisen hoitovastikkeen. Tässähän näitä syitä käteisvarojen heikolle kasvulle. On siis helppo todeta, että tälle vuodelle varaa on parantaa, vaikka kuinka paljon. Toinen asia jota pitää ajatella on se kuinka mahdollisesti löytyy toinenkin merkittävä tulonlähde jota voi tehdä vähemmän terveenä. Hajautus tulonlähteidenkin suhteen on suotavaa. Vielä ei sijoitustulosta tule sitä vertaa, että sitä voisi mitenkään pitää merkittävänä.

Sijoitukset pärjäsivät hyvin

Niiden suhteen suurin yllätys oli se kuinka pörssikurssit vain nousivat viime vuonna. Omat sijoituksenihan olivat vieläkin suhteellisen pienet, mutta kuten olen monesti aikaisemmin maininnut niin on erittäin vaikeaa löytää mitään kohdetta rahoilleen. Tästä huolimatta onnistuin saamaan rahojani hieman parempaan käyttöön kuin kulumaan inflaation tahdissa. Suurin kertamälli iskeytyi Fortumiin ja lähes yhtä suuri Outoteciin. Aloitin myös kuukausisäästämisen Nordnetin kautta kehittyvien markkinoiden ETF:ään, mutta vielä tällä hetkellä niiden sijoitusten arvo on lähinnä ”pennejä”. Osakkeita myin ainoastaan kerran ja noin puolet PKC:n osakkeistani hieman vajaa tonnilla.


Kuvassa yläpuolella säästötavoitteen toteutuminen verrattuna minimitavoitteeseen (6%) ja hieman korkeampaan tavoitetasoon (8%).

Pörssikurssit nousivat selvästi, vaikka osakekohtaiset tulokset mitä todennäköisimmin laskivat edellisvuodesta yrityksissäni. Lopullinen vahvistus tälle saadaan tilnpäätösten julkaisemisen jälkeen helmikuussa. Tämä on allekirjoittaneelle selkeä pettymys ja siksi myinkin PKC:n osakkeitani. Sain niistä mielestäni erinomaisen korvauksen tuloksentekokykyyn nähden. Odotukset ovat tietysti nousseet, mutta mielestäni arvostustaso ei ole realistinen. Mitään suurempia yrityskauppojahan kyseinen PKC ei tehnyt, vaikka saikin aikaiseksi yhteistyösopimuksen kiinalaisen yrityksen kanssa.

Mitä taas tulee Fortumiin niin se sai vihdoinkin myytyä osansa Suomen sähkönsiirtoverkosta ja kauppahinta oli erinomainen. Koska kyseessä oli kuitenkin tuottoisa liiketoiminta niin vasta tulevaisuus kertoo oliko kauppa järkevä vai ei. Se riippuu siitä mihin kaupasta saadut rahat sijoitetaan tuottamaan. Fortumin Venäjän investoinnit eivät näytä tuottavan yhtä paljon kuin toivottiin, mutta sekin nähdään vasta tulevaisuudessa. Itse näen parhaana vaihtoehtona sijoittamista sekä velanmaksuun että mahdollisesti EONin Ruotsin ydinvoimalaosuuksiin. Osinkoja voi myös ottaa hieman lisää mikäli järkeviä investointikohteita ei löydy.
Outotecia ostin, koska oletan sen olevan tulevaisuudessa voittaja ja sen osakkeita sai turvamarginaalinkin laskien hyvään hintaan. Tänä vuonna se todennäköisesti kuitenkin laskee vieläkin edullisemmaksi ja silloin saatan sitä ostaa mikäli sen liiketoiminnassa ei tapahdu radikaaleja muutoksia. Tulosvaroitus tänä vuonna ei olisi mikään yllätys.

Terveystilanne parani

Terveys on ehkä tärkein yksittäinen asia meille ja se on silti helpoiten laiminlyöty. Tammikuussa tosiaan otin itseäni niskasta kiinni ja menin lekuriin näyttämään nilkkaani. Olin silloin lähes varma siitä, että tarvitsen leikkausta pitääkseni sen kunnossa. Onneksi selvisin fysioterapeutin avulla ja kuntouttamalla nilkkaani olen nyt viimeisen puoli vuotta ollut ilman kipuja. Kävin yksityisellä lääkäriasemalla sitä näyttämässä ja pidän tätä käytettyä rahasummaa parhaimpana sijoituksena viime vuonna tehdyistä. Pahimmassa tapauksessa joku julkisen terveydenhuollon puoskari olisi leikannut jalkani käyttökelvottomaksi ilman leikkaustarvetta. On tietysti todettava, että julkisestakin voi saada hyvää hoitoa kuten nenäleikkaukseni joka oli onnistunut. Silti olen sitä mieltä, että sinulle tärkeiden raajojen hoitoa ei kannata jättää julkisen terveydenhuollon varaan vaan miettiä yksityistä hoitoa sijoituksena omaan terveyteensä. Olen alkanut käyttämään enemmän yksityisiä terveyspalveluita ja aion myös alkaa tarkistuttamaan hampaani yksityisellä, koska silloin saan itse valita ajan enkä ole muiden armoilla. Hammastarkistuksissa on tarkoitus käydä kerran vuodessa jatkossa.

Bloggausvuosi kaksijakoinen

Bloggaamisen suhteen vuosi oli kaksijakoinen. Ensimmäiset viisi kuukautta olivat hyvinkin työteliäitä ja onnistuin kirjoittamaan paljon, vaikka minulla ei ollut mitään selkeää suunnitelmaa kuinka muodostaa kirjoittamisesta rutiini. Viimeiset kolme kuukautta olen saanut jonkinlaisen kirjoitusrutiinin aikaiseksi, vaikka kyse onkin ollut aika epäsäännöllisestä kirjoitusfrekvenssistä. Paras ja tuottoisin tapa minulle tuntuu olevan eräs kahvila, jossa on hieman hälyä. Se on kuitenkin suhteellisen rauhallinen paikka eikä siellä ole mitään suurempia häiriötekijöitä.

Vuodesta 2014 ja sen suunnitelmista tulee kirjoitus parin päivän päästä.

-TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti