torstai 2. tammikuuta 2014

Joulukuu 2013 Cash +130€ salkku -1.00% Yhteensä 11585€

Q4 Cash +515€ Salkku +0.8%
Vuosi 2013 cash +650€ salkku 26.2% (ilman osinkoja 21.6%)

Joululoma alkaa olla lopuillaan, mutta vielä saa levätä pari päivää ennen tositoimia ja paluuta normaaliin "arkeen". Perinteinen pitkä loma katkesi yhtenä päivänä, mutta ehkä se teki vaan hyvää, sillä liikunnan vähyys joululomalla ei aina ole paras vaihtoehto. Tämän yhden päivän lisäksi kävin kerran nykäisemässä noin puolen tunnin ex tempore juoksulenkin, jotta ruokahaluni olisi jouluksi noussut. Siinä mielessä ex tempore, että kaverini kanssa suoritettu kävelylenkki vaihtuikin lennossa juoksuksi.

Käteisen kasvu oli hienoisesti suurempi kuin mitä olin etukäteen kuvitellut. Puhutaan kuitenkin pienestä summasta, joten ei itseään voi hirveästi selkään taputella. Syynä oli hieman suurempi ahkerointi rahankeruussa eli ”töissä”. Tänä vuonna kävin ensimmäisen kerran itse hankkimassa joulukinkun ja panostin siihen kohtalaisen summan rahaa. Toisaalta laatukin oli siihen nähden kohdallaan. Muuten joulupöydän antimet olivat aika lailla kohtuulliset ja saatujen lahjojenkin määrä oli kohdallaan eli toisin sanoen sain pelkkää suklaata kuten edellisinäkin vuosina. Tärkeämpi lahja oli kuitenkin laatuaika pienen perheeni kanssa. Koskaan ei voi tietää milloin se kerta on viimeinen, joten kaikista kannattaa nauttia. Yllätyksiä menopuolella ei ollut. Tammikuussa on hieman korkeammat menot, koska aloitan aikuisopistossa mm. Pilateksen ja laskut pitää maksaa ennen kurssien alkua.

Tulojen suhteen joulukuu oli yllätyksetön, vaikka tienasinkin hieman enemmän kuin mitä ajattelin. En kuitenkaan hirveän paljon, koska aikaa minulla oli vain kolme viikkoa. Tämä tapahtuu vuosittain, mutta tunnen enemmän tarvitsevani hengähdystaukoa välillä, joten se vähä mitä voisi tehdä on parempi jättää väliin. Tammikuussa on tarkoitus puristaa kunnolla, vaikka yksi viikonloppu meneekin kissanristiäisiin. Perstuntumalta arvioisin ylijäämän olevan tammikuussa kolmisen sataa Euroa, mutta se vaatii sen ettei suunnitelmat muutu jonkin asian takia. Näillä mennään kuitenkin seuraava kuukausi, jos ei tapahdu jotain radikaalia.

Mitä tulee salkkuyhtiöihini niin ainoastaan Fortum ilmoitti suuremmasta muutoksesta mitä tulee liiketoimintaan. Kuten kaikki tietävät niin yritys myi Suomen sähkönsiirtoliiketoiminnan kahdella ja puolella miljardilla Eurolla jota voi pitää parempana summana kuin odotettiin. En pidä tätä kovin merkittävänä asiana itse veronmaksajille, koska kyseessä oli 20%:ia maan sähkönsiirtoverkosta. Voidaan tietysti olettaa sähkön siirtohintojen nousua ainakin etelä-Suomeen, vaikka se onkin säännelty ala. Toisaalta mikäli tuo kaksi ja puoli miljardia sijoitetaan päin sitä itseä niin se onkin jo toinen asia ja silloin saattaa osakkeeni tai osa niistä lähteä myyntiin. Nähtäväksi siis jää mitä tapahtuu, mutta reagoin vasta sitten, kun tiedän mitä on tapahtunut. Spekulointi tekee pään vain kipeäksi. Jos taas miettii Outoteciä tai PKC:ta niin niistä ei kovin isoja uutisia kuulunut, vaikka Outotec saikin julkaistua tiedotteen kahdesta isommasta tilauksesta ja kuorma-autojen kauppa joka vaikuttaa PKC:hen on piristynyt uutisten mukaan ainakin hieman Euroopassa. Nämä uutiset ovat kuitenkin pidemmällä aikavälillä ainoastaan kohinaa, vaikka ne saattavatkin vaikuttaa pörssikursseihin suuntaan tai toiseen. On siis aika keskittyä odottelemaan tilinpäätöksiä, mutta niihin on vielä pitkä aika.

Salkun allokaatio

Jouluussa muiden asioiden suhteen ei ollut juuri muita yllätyksiä kuin pitkittynyt flunssa joka hävisi joulun tienoilla ja jatkuin noin kaksi viikkoa. Itselläni ei nouse kuume, joten siitä saattaa johtua pidempi kesto lentsulle. Normaali kesto on viikon verran, mutta tällä kertaa kyseessä oli paljon ärhäkämpi versio. Joululoma tuli siis ehdottomasti tarpeeseen jo ihan terveydellisten seikkojenkin takia, mutta muutenkin lepääminen on tehnyt ihmeitä. ”Päivätöiden” vähyys tosin lisää blogin kirjoitusvauhtia ja niin kävi tälläkin kertaa. Julkaisuvauhtia en aio radikaalisti nostaa, vaikka muutamia valmiita kirjoituksia onkin tehtynä. Tärkeämpää on kuitenkin saada pidemmällä aikavälillä tasainen vauhti, jotta ei tule turhia paineita lisätä kirjoituksia. Kirjoitusten tekeminen julkaisuvalmiiksi etukäteen on myös hyvä tapa rytmittää omaa bloggaamistaan ja silloin kun on enemmän vapaa-aikaa on tätä hyödynnettävä. Liikaa ei kuitenkaan auta puurtaa, koska pitää myös lomailla riittävästi. Tammikuussa on tarkoitus saada julkaistua noin kymmenen kirjoitusta, koska osa on niistä jo valmiina.

Näillä fiiliksillä alkaa uusi vuosi

-TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti