tiistai 26. marraskuuta 2013

Talvivaarasta

Olen tähän asti ollut hiljaa Talvivaarasta, koska olen kokenut asian siten ettei minulla ole mitään sanottavaa. Kuitenkin aika monet henkilöt ovat ottaneet kantaa asiaan ja pikkuhiljaa allekirjoittaneellekin on tullut jotain sanottavaa.

Ensiksi haluan todeta, että pidän sitä harmina ettei kyseinen pulju ole saanut aikaan positiivista kassavirtaa asian tiimoilta mikä olisi ollut elintärkeää tämän Kainuun projektin onnistumisessa. Kuten monet ovatkin jo lukeneet niin yrityksellä on satoja miljoonia Euroja velkaa ja niiden maksaminen on mahdotonta. Tämän takia yritys onkin hakenut velkasaneeraukseen, jossa velkoja olisi tarkoitus kohtuullistaa. Tämä kuulostaa periaatteessa hyvältä idealta, mutta sitten kun lyödään faktat pöytään niin huomataan ettei yrityksellä tule olemaan mahdollisuuksia maksaa velkojaan koskaan pois, koska sitä positiivista kassavirtaa ei vain yksinkertaisesti saada aikaan. Voidaan tietysti aina jeesustella sitä kuinka yrityksellä on kasoissaan satojen miljoonien edestä omaisuutta. Se ei valitettavasti auta tässä tilanteessa, vaikka kuinka toivottaisiin.

Mitä taas tulee yhteiskunnalliseen merkitykseen tässä tapauksessa niin on huomattava ettei niiden niin paljon ihmisten lobbaamien Kainuun puuttuvien työpaikkojen takia kannata Talvivaaraan laittaa rahaa. Käytännössä yhden työpaikan säilyttäminen maksaisi keskimäärin satojatuhansia Euroja. Tämä saadaan suhteellisen yksinkertaisella laskutoimituksella, jossa työpaikkoja säilyisi noin 1100 mikä tarkoittaisin jokaisen valtion laittaman sadan miljoonan suhteen noin 90000€/työpaikka. Koska tähän roskaan on jo laitettu ainakin Kalle Isokallion mukaan parisataa miljoonaa voidaan jo huomata, että yhtä työpaikkaa on subventoitu jo parillasadallatuhannella mikä on varmasti jonkin sortin ennätys. Mitä ilmeisimmin veronmaksajille tulee kuitenkin maksettavaksi ympäristövahingot joiden kustannuksia ei vielä kukaan tiedä. On kuitenkin vaikea kuvitella näiden olevan niin kalliita kuin yrityksen pitäminen hengissä. Tällaisten mustien aukkojen pitämistä hengissä on minun aivan mahdotonta ymmärtää ja ainakin itse uskon tällä hetkellä olevan se tilanne, että Talvivaara on yksinkertaisesti TBTP eli Too Big To Pay eli liian suuri paskakasa maksettavaksi. Tällaisessa mustan aukon tapauksessa on muistettava, että uutta osakeantia voisi verrata asunnon ostamisessa laitettavaan käteisrahaan, koska sillä saataisiin ostettua käytännössä vain lisää aikaa ennen uusia maksueriä. Toivon myös veronmaksajien ”edustajien” tämän tajuavan ja selviämme pienimmällä mahdollisimmalla laskulla.

Mitä sitten tulee Talvivaaran piensijoittajiin niin heidän on ymmärrettävä, että sijoittamisessa tulee välillä turpiin ja niistä kerroista on otettava opikseen. Rahojaan ei myöskään kannata ehdoin tahdoin hävitä, vaikka kyseessä olisivat pienemmätkin rahasummat Talvivaaran tilanne on nyt sellainen etteivät yritykseen rahansa laittaneet piensijoittajat tule saamaan senttiäkään takaisin mikäli he eivät osakkeitaan ala myymään. Eli myykää siis ihmeessä ne viimeisetkin osakkeenne mikäli haluatte säilyttää edes pienet rahasummanne. Tämä perustuu oikeastaan siihen tosiasiaan, että yritys tulee tarvitsemaan niin paljon lisää pääomaa, että osakkeiden arvo tulee vielä laskemaan pohjamutiakin alemmas, koska ilman uutta osakeantia ei tulla selviämään mikäli konkurssilta jostain syystä vältytään. Ja mikäli konkurssi taas tulee seuraa siitä se ettei osakkeenomistajat tule saamaan yhtään mitään, koska he eivät ole samassa asemassa kuin yritysten velkojat jotka ovat ensimmäisenä jonossa mitä tulee omaisuuden jakoon. Mitä sitten tästä ”katastrofista” voi sijoittaja oppia? Itselleni tulee ainakin ensimmäisenä sellainen asia mieleen, että spekulointi mahdollisilla tulevilla tuotoilla tappiollisten yritysten kanssa on todennäköisyyksien mukaan erittäin hataralla pohjalla. Varsinkin Talvivaaran tapauksessa, koska yritys ei ole juurikaan koskaan tuottanut positiivista kassavirtaa. Pidemmällä tähtäimellä on tällaisilta yrityksiltä harvoin tulossa mitään kannattavaa liiketoimintaa. Eri asia on sittne kuitenkin sellaiset yritykset, jotka menevät hyvin lyhyeksi aikaa tappiolle. Niidenkin liiketoiminnan kannattaa antaa nousta voitolle ennen rahojensa panostamista. Tämä on tietysti joidenkin toisten sijoittajien mielestä typerää jeesustelua, mutta itselläni on ainakin periaatteena se etten sijoita tappiota tekeviin yrityksiin.

Ja sitten vielä tähän loppuun muistutukseksi, että kyse on vain rahasta eikä sen kummemmasta asiasta. Toivottavasti kukaan ei ole ajautumassa konkkaan sijoituksiensa takia.

-TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti