perjantai 22. marraskuuta 2013

ratkaiseva tekijä

Jälleen kerran on pakko todeta ettei suomennoksia kannattaisi käyttää Lontoon murteisten termien ollessa kyseessä, mutta niin kauan kuin julkaisen blogia äidinkielelläni on tällaisen asian ollessa kyseessä yritettävä parhaan mukaan saada jokin vastine Suomeksikin. Kyseessä on sanasta ”Edge” ja siitä voi käyttää ehkä myös sanaa etu, mutta en pidä sitä täydellisenä vastineena. Jos jollakin on parempi suomennos niin saa ehdottomasti ilmaista sen kommenteissaan.

Se mitä haluan sanoa on se, että meillä kullakin on omat vahvuutemme ja omat etumme tietyissä asioissa ja toisissa tulee sitten taas paljon lunta tupaan, vaikka kokeilisimmekin parantaa niitä. On ymmärrettävä, että keskittymällä parantamaan omia heikkouksiaan tulee niistä parhaimmillaankin vain keskinkertaisuuksia eikä suuremmassa kuvassa hyöty ole riittävä varsinkaan nykypäivänä jona kilpailu on paljon kovempaa monissa asioissa kuin esimerkiksi parikymmentä vuotta sitten. Itsensä kehittäminen hyvästä erinomaiseksi on taas huomattavasti hyödyllisempää. Tästä on olemassa yksi poikkeus ja se on itsensä tunteminen. Mikäli ei ymmärrä itseään on erittäin tärkeää ensiksi opetella se taito, koska ilman sitä ei yksinkertaisesti voi päästä optimaaliseen lopputulokseen.

Mielestäni omat vahvuuteni ja keihäänkärkitaitoni tulevat ennen kaikkea ilmi siinä kuinka ymmärtää suuria kokonaisuuksia ja nähdä suuressa kuvassa tärkeät yksityiskohdat. Näiden erottaminen on suurelle osalle ihmisistä hyvin vaikeaa ja he hirttäytyvätkin sellaisiin yksityiskohtiin joilla ei ole suuremmin väliä. Kyse on siis ennen kaikkea kyvystä analysoida ja ajatella sekä keskittyminen olennaisuuksiin jättämällä ne turhat asiat pois. On tietysti erittäin vaikeaa kuvailla lyhyesti kuinka näitä kykyjä voi hyödyntää elävässä elämässä, mutta erittäin helppoa tämä on ollut minulle ainakin urheillessani. Esimerkiksi joukkuelajeissa on tärkeää tietysti keskittyä omaan osaamiseensa, mutta sen lisäksi on tärkeää löytää heikot kohdat vastapuolelta ja hyödyntää niitä. Tästä esimerkkinä maalintekopelit joissa yritän aina huomioida maalivahtien tai puolustajien heikot kohdat, jotta tärkein asia eli maalinteko helpottuisi. Suurin osa pelaajista ei juurikaan edes mieti näitä asioita. En tietystikään pidä itseäni mitenkään erehtymättömänä, mutta uskallan väittää olevani oikeassa useammin kuin joka toisessa tilanteessa ja se on huomattavan paljon enemmän kuin mitä muut ihmiset keskimäärin tajuavat. Niissä asioissa jotka eivät oikeasti ole kovinkaan tärkeitä olenkin sitten säännöllisesti enemmän väärässä kuin mitä monet muut.

Jos nyt sitten jokainen itse miettii sitä miten tällaisia asioita voi hyödyntää omassa elämässään niin kannattaa ensimmäisenä miettiä niitä asioita joissa on hyvä ja niitä jotka itseään eniten kiinnostaa. Näiden asioiden hahmottamisen pitäisi olla vielä kohtuullisen helppoa. Näitä voi sitten käyttää elämänsä monilla eri osa-alueilla. Esimerkiksi ne ihmiset jotka ovat kiinnostuneita ruoasta voivat vaikka sijoittamisessaan pohtia elintarvikefirmoja tai ravintolaketjuja ja panostaa niiden tuntemiseen sijoituskohteina. Valitettavasti Suomesta tällaisia yrityksiä ei tietystikään ole monia, joten on käytännössä pakko mennä merta edemmäs kalaan. Toiset ihmiset taas ymmärtävät erityisen hyvin korkean teknologian yrityksiä ja heidän tulisi silloin panostaa niiden tuntemiseen. Tällä tavalla on sitten mahdollista hyödyntää suhteellista etuaan verrattuna niihin jotka eivät asioista juurikaan ymmärrä.

Vaikka joistakin saattaa tuntua siltä ettei omaa minkäänlaista erikoisosaamista tai luonteenpiirrettä niin se ei pidä paikkaansa. Meillä jokaisella niitä kuitenkin on ja epätoivoisimmillakin tapaamillani ihmisillä niitä löytyy. Tästä esimerkkinä voidaan vaikka käyttää ”Kopio-Keijoa” (nimi muutettu) joka tuli vastaan yliopisto-opinnoissani. Keke oli kaveri joka suoritti alemman yliopistotutkinnon kopioimalla kaikkien muiden aikaansaannokset ja lyöttäytymällä harkkatöitä varten muiden ihmisten ryhmiin tekemättä niissä yhtään mitään. Tämän lisäksi hän osasi kinuta jatkuvalla syötöllä apua muilta niihin projekteihin jotka oli suoritettava yksin. Huhujen mukaan Keke plagioi kandin työnsäkin jostain ja palautti sen niin monta kertaa proffalle, että hän kyllästyi siihen ja lupasi päästää hänet läpi siitä mikäli kyseinen kaveri ei koskaan enää palaisi takaisin opiskelemaan. Nämä ovat vain huhuja ja varsinainen pointti ei olekaan siinä vaan, että kaveri on niin sitkeä eikä anna periksi koskaan. Tämä ominaisuus on erittäin hyvä siinä vaiheessa, kun hommat menevät aivan täysin vituiksi ja hän pärjää siinäkin tilanteessa tällä ominaisuudella. Kaikilta meiltä siis löytyy joku ominaisuus jota muilla ei ole ja jota voi käyttää hyväksi. Sinun tehtäväsi on selvittää omat ratkaisevat tekijäsi ja hyödyntää niitä niin paljon kuin mahdollista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti