sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Kirja-arvostelu: totuus taloudestasi, Terhi Majasalmi

Mennään sitten kirja-arvosteluun ensimmäisen kerran pitkään aikaan. Olen toki jatkuvasti lukenut alan kirjallisuutta ja olisin voinut kirjoittaa niitä jo aikaisemminkin, mutta vähemmän on enemmän on parempi tässäkin tapauksessa. Tämä johtuu lähinnä siitä, että hyvin monet kirjat joita tulee luettua eivät ole kovin helposti saatavilla ja silloin niiden arvosteleminen on enemmän tai vähemmän hukkaan heitettyä aikaa. Tämä Majasalmen kirja on taas suhteellisen helppo Suomessa löytää ja silloin tästä arvostelusta voi olla useammallekin hyötyä. Syy siihen, että miksi vasta nyt kun tämä ei ihan suurin uutuus enää ole johtuu siitä etten halunnut maksaa tästä sitä 39€:a jota kirjakaupassa on pyydetty. Tämän vuoksi odottelin sen aikaa kunnes sain itseni varaamaan tämän luettavaksi paikallisesta kirjastosta.

Totuus taloudestasi on tietääkseni ensimmäinen kotimaisella kielellä kirjoitettu teos joka käsittelee henkilökohtaisia raha-asioita laaja-alaisesti. Mikäli muita kirjoja löytyy niin minulle ainakin voi niistä kertoa. Yleensä tällaiset suomalaiset kirjat käsittelevät hyvin yksipuolisesti lähinnä jotain henkilökohtaisen talouden osa-aluetta ja silloin ei saada luotua riittävää käsitystä kokonaiskuvasta ja kaikki joutuvatkin sitten enemmän tai vähemmän kokoamaan palaset yhteen. Myönnettäköön kuitenkin sen verran, että mikäli haluaisi käsitellä syvällisesti eri asioita kuten säästämistä, sijoittamista, budjetointia, raha-asioiden psykologiaa, jne., saisi kirjoittaa tiiliskiven kokoisen opuksen ja sitä ei sitten kukaan jaksaisi lukeakaan. Pyörää ei voi keksiä uudestaan pätee erittäin hyvin tähänkin kirjaan, koska yksinkertaiset asiat kuten henkilökohtainen talous ei vaadi kovin monimutkaisia esimerkkejä ja tällöin on vaikea kirjoittaa uutta materiaalia jota ei olisi jo aikaisemmin kirjoitettu.

Suomeksi tällaista ei tietystikään juuri löydy johtuen olemattomista markkinoista, mutta Lontoon murteella löytyykin sitten satoja ellei tuhansia vastaavia kirjoja joista parhaimmat sitten erottuvat edukseen. Näitä parhaimpia on sitten Majasalmenkin kirjassa huoletta lainattu kuten Kiyosakin Rich Dad Poor Dadia ja käytetty samoja konsepteja. Tämä on tehty todennäköisesti tiedostamatta asiaa. En pidä tätä kovin negatiivisena asiana johtuen edellämainitusta seikasta ettei pyörää tarvitse keksiä uudelleen. On hyvä, että nämä asiat on kirjoitettu selvällä Suomen kielellä ja siinä tämä kirja pääsee oikeuksiinsa. Kirja käsittelee paljon säästämistä, sijoittamista, yrittämistä ja näiden psykologiaa. Ongelmana on se, että noin parisataa sivua ei oikein riitä kovin hyvin näihin kaikkiin ja silloin homma jää vähän puolitiehen.

Ehdottomasti parhaimpana osana pidän asuntosijoittamisesta kertovaa osiota ja siitä näkee Majasalmen kokemus nimenomaan tämän alan yrittäjänä. Tämä on myös se osa jossa oli itselleni selkeästi eniten uutta tietoa. En ole itse ikinä ajatellut tätä sijoittamisen muotoa enkä usko siihen ryhtyväni. Tämä taas johtuu omasta persoonastani eikä sillä ole mitään tekemistä sen suhteen etten uskoisi sen olevan joillekin hyvä muoto huolehtia omasta vaurastumisestaan. Sen sijaan olen sitä mieltä, että osakesijoittamisesta kertova osuus on turhin palanen tätä kirjaa ja sitä on käsitelty hyvin pintapuolisesti. Kirjan kirjoittaja on varmasti tästä eri mieltä, mutta sillä ei ole minulle väliä. Osakesijoittaminen on myös se sijoittamisen muoto joka ei oikeastaan sovi suurimmalle osalle ihmisistä, koska se on muutoksineen hyvin stressaavaa ja ihminen niin helposti muuttaa mieltään koko ajan. Säästämisestä oli kirjoitettu selkeästi ja erityisesti kirjassa mainittu kiinteiden kulujen minimoiminen on hyvin tärkeää.

On aina muistettava ettei raha-asiat ole monimutkaista tähtitiedettä tai muuta maailmankaikkeuden alkuperää tutkivaa hyvin matemaattisesti vaikeaa tieteenalaa vaan yksinkertaiset asiat pitävät henkilökohtaisen talouden hyvässä hapessa. Siksi on turha odottaa tällaisilta kirjoilta mitään ratkaisua tai yksinkertaista kikkaa jolla rikastua. Tämä kirja on hyvä Suomeksi kirjoitettu opus ja siten suosittelen sen lukemista niille jotka eivät ole esimerkiksi Lontoon murteella ikinä muuta lukeneet. Myös asuntosijoittamista harkitsevalle tämä on hyvä tietolähde ja siten heille erityisen hyvää materiaalia luettavaksi. Osakesijoittajille tässä ei taas ole tarjolla mitään uutta, joten suosittelen heille enemmän Benjamin Grahamin tai Peter Lynchin kirjoja. Toivottavasti Majasalmella riittää joskus aikaa kirjoittaa asuntosijoittamisesta kirja, koska suomalaisille ei kunnon opusta siitä asiasta ole kotimaisella kielellä saatavissa ainakaan omien tietojeni mukaan. Saa korjata mikäli olen väärässä.

Lukeminen kannattaa aina! Tämä lause on taidettu lainata Jörn Donnerilta ja siihen on hyvä lopettaa tämä posti.

Hyvää alkavaa viikkoa!

-TT

4 kommenttia:

 1. Suomalaista asuntosijoittamista käsittelevää opusta kaivattaisiin täälläkin!

  VastaaPoista
 2. Kiitos vinkistä. Pitänee lainata kyseinen kirja itsekin. Mitä suomenkielistä kirjaa suosittelisit osakesäästämisen aloittamisesta kiinnostuneelle?

  VastaaPoista
 3. http://www.talouselama.fi/uutiset/asuntosijoittajan+abc++keskity+lahioihin+ja+9+muuta+vinkkia/a2205720 (nyt kirja on julkaistu)

  VastaaPoista
 4. @Jallu

  Kiitos linkistä. Itse en koe asuntosijoittamisen sopivan minulle, mutta ne joita se kiinnostaa niin kannattaa vakavasti harkita tuon opuksen ostoa.

  VastaaPoista