torstai 5. syyskuuta 2013

Tee oikeita asioita, älä tee tarpeettomia asioita oikein!

Kun ihminen pyrkii tiettyyn päämäärään niin silloin on tärkeämpää tehdä oikeita asioita joka tarkoittaa sitä ettei tee tarpeettomia asioita ollenkaan. Ei siis kannata tehdä asioita oikein, vaikka ne tuntuisivatkin hyvin tärkeiltä ilman niiden tarpeellisuuden miettimistä. Tämän päivän ajattelu on nimenomaan tuottavuuden maksimointia ja silloin voidaan monesti mennä perse edellä puuhun. Hyvin harvoin kysytään tarviiko asioita tehdä ollenkaan ja tämä johtuu monesti siitä, että monimutkaistetaan asioita turhaan jolloin yksinkertaiset ratkaisut unohtuvat ja kuormitus kasvaa turhaan, vaikka siihen ei ole mitään tarvetta. Tästä yhtenä esimerkkinä voidaan ottaa vaikka äitini naapuri joka on 85-vuotias mummo. Yhtenä yönä hän oli jotenkin loukannut itseään ja maanut sitten lattialla seuraavaan aamuun saakka jolloin sairaanhoitaja oli sitten tullut päivittäiselle käynnilleen ja huomannut tilanteen jonka seurauksena hänet sitten vietiin sairaalaan pariksi viikoksi. Sieltä kotiin päästyään hänestä huomattiin ettei hänellä ole enää ruokahalua ja hän oli hieman masentunut ja laihtunut sen jälkeen. Tämän kaiken seurauksena hänet sitten laitettiin käymään psykiatrilla. Kysymys kuuluu miksi? No en tietenkään osaa tarkemmin vastata, mutta mitä ilmeisimmin syynä masennukseen on ollut se ettei hän enää pääse kotoaan juuri tapaamaan ketään ja hänellä on myös ollut kipuja jotka tietysti vievät myös ruokahalun. Tämä tilanne on klassinen hoidetaan oireita, mutta ei syitä keissi, koska hän on alkanut selkeästi piristymään, koska äitini ja hänen lapsensa ovat alkaneet käymään useammin kylässä. Tässä tapauksessakin on hukattu yhteiskunnan resursseja ainakin tuon psykiatrilla käymisen verran, kun tilanne on parantunut varsinaisen yksinkertaisella tavalla ilman järjestelmän apua tai sen tehostamista.

Edellä mainittu on tietysti yksittäistapaus eikä tarkoitus ole järjestelmää haukkua sen enempää vaan todeta se kuinka helppoa on tehdä turhia asioita. Jokaisen tulisi omassa yksityiselämässään miettiä sitä kuinka paljon tehokkaampaa miellyttävämpää on jättää jotkin asiat tekemättä kuin niiden tekeminen hieman tuottavammin ja paremmin. Tuottavuusmantra tarkoittaa yleensä sitä, että yritetään saada tehtyä jotkin asiat hieman paremmin kuin miettiä onko niitä asioita välttämätöntä yleensä tehdä ollenkaan. Jokaisella näitä asioita varmasti on ja kaikkea ei tietystikään ole miettiä pelkän tehokkuuden kannalta. Jos jollakin on esimerkiksi hyvin vittumaisia sukulaisia niin sen sijaan, että yrittäisi tulla heidän kanssaan toimeen ja tavatessa käyttäytyä sovittelevasti niin parempi vaihtoehto on kuitenkin katkaista välit heihin kokonaan. Tällä tavalla asian hoitaminen säästää aikamoisen kasan vitutusta ja siirtää sen ajan niiden ihmisen tapaamiseen joiden seurassa viihtyy. Hyvin suuri osa ihmisistä kokee tietyt jutut velvollisuuksiksi, vaikka niitä ei tarvitse tehdä ollenkaan. Uskon maailman olevan parempi paikka monessakin mielessä, kun jätetään ne tarpeettomat asiat ja ihmissuhteet kokonaan väliin ja keskitytään olennaiseen. On hyvin turhaa yrittää säästää puolta tuntia päivän aikana tekemällä asiat tehokkaammin, kun voi säästää monta tuntia jättämällä tarpeettomat asiat tekemättä.

Suosittelen jokaiselle tämän asian miettimistä ja niiden juttujen listaamista joita ei oikeasti elämässään tarvitse tehdä. Niitä löytyy jokaiselta ihmiseltä hyvin paljon ja ne eivät ole kaikille samoja. Näitä juttuja kannattaa sitten pohtia myös tarvittaessa oman lähipiirinsä kanssa mikäli esimerkiksi sattuu omaamaan paremman/pahemman puoliskon, koska jotkut asiat ovat sellaisia ettei niiden tekemistä voi välttämättö suoraan vain lopettaa. Tämä koskee myös mahdollista työnantajaa ja niitä hommia joita hän mahdollisesti ehdottaa jotka olisi parempi jättää tekemättä jo firmankin edun vuoksi. Jokaisella on oma listansa ja itselleni pari asiaa jotka tulevat ensimmäisenä mieleen ovat tiettyjen sukulaisten tapaaminen ja kokopäivätyö. Näitä eri vaihtoehtoja on niin paljon, että kaikkia ei tietystikään kannata listata. Löytyykö itseltäsi pari tällaista asiaa? Kommentoi ihmeessä, jos tulee heti jotkut asiat mieleen.

Saattaa kuulostaa hieman raskaalta aiheelta lähestyvää viikonloppua ajatellen, mutta suosittelen ihan oikeasti näiden asioiden pohtimista.

-TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti