tiistai 3. syyskuuta 2013

Kuseminen lahkeeseen lämmittää hetken!

Tiedän ihmisten olevan aika kypsiä tähän aiheeseen, joten hirveän pitkää sepustusta en tässä lähde tekemään. Kuitenkin sen verran vituttaa tämän päivän mahdollinen yrityskauppa, että pakko on hieman avautua aiheesta. Maailmassa on varmasti kymmeniä tuhansia Nokian tilanteen tietäviä enemmän kuin minä ja siksi on varmaan syytä yrittää löytää uusi näkökulma asiaan.

Oma arvioni tästä kaupasta on se, että se rahasumma mikä tästä kaupasta saatiin tulee kulumaan muutamassa vuodessa hukkaan ja pulju onkin sitten konkkakunnossa. Tämä ei ollut ensimmäinen omaan lahkeeseen pissaaminen vaan itseasiassa jo toinen pidemmässä juoksussa. Ensimmäinen oli Mikkisofta-diili ja E-Flop. Tätä housuun pissaamista ennen tehtiin tosin jo suurempia virheitä ja niistä suurin oli entisen kansallissankarimme Jorma Ollilan valinta hallituksen puheenjohtajaksi. Sen seurauksena syntyikin sitten ”korruptoitunut” ylimielinen yritys jonka toimitusjohtajaksi valittiin Kallasvuo jonka seurauksena ei saatu mitään konkreettista aikaan vaan paljon puhetta ilman tekoja. Alamäki tosin alkoi jo aiemmin, mutta tämän suoristamiseksi olisi tarvittu jotain muuta kuin byrokraattinen lakimies ja paskanpuhuja. Ei tosin ole hänen syynsä, että Ollila ei osannut tehdä parempaa päätöstä. Tämän seurauksena saatiin sitten hallitukseen täysin ammattitaidottomia yksilöitä ala Esko Aho, jolla ei ollut mitään käyttöä firmassa.

Kaikki nämä edellämainitut asiat olivat seurausta menestyksestä ja siitä syntyneestä ylipursuavasta uskosta Nokian kaikkivoimaisuuteen. Seurasi byrokraattinen hirviö joka ei saanut mitään aikaan. Ja sitten loppu onkin historiaa. Se mitä tästä voimme oppia on se, että nöyryyttä tekemiseen ei saa unohtaa kun menee helvetin hyvin, koska menneisyyden menestys ei todellakaan ole tae tulevasta. Pissan nouseminen ylös asti johtaa aina palautukseen maan pinnalle ennemmin tai myöhemmin. Joskus siitä sitten toivutaan hyvin nopeasti kunhan pystytään omat virheet myöntämään ja ne korjaamaan.

Eflop oli varmasti ”troijan hevonen”, mutta ei siitä häntä voi syyttää. Kyseessä on pahemman luokan opportunisti ja työnantajan vaihtaja heti kunhan parempi diili on tarjolla. Se ei tietysti ole hänen mokansa vaan hänen palkkaajansa. En usko Nokian hallituksen olleen tyhmä vaan ylimielinen. Koska Nokian osakkeenomistajat ovat hallituksen pomoja niin viimeinen vastuu tästä farssista menee sitten heille. Suosittelen Nokian osakkeiden myymistä nyt kun niistä saa vielä kunnon hinnan. Seuraavassa osarissa pistetään likoon kaikki paskat uutiset, jotta pidetään huoli siitä, että kauppa näyttää paremmalta osakkeenomistajien silmissä. On tietysti mahdollista ettei tämä jää viimeiseksi tarjoukseksi, mutta se voi hyvinkin olla mahdollista mikäli näiden kahden yrityksen sopimus käytännössä tappaa muiden Nokian ostamista harkitsevien kiinnostuksen.

Sen näkee ken kokee ja pidemmällä aikavälillä nähdään sitten totuus tästä diilistä.

Onnea kaikille jotka keräsivät pikavoitot!

-TT

2 kommenttia:

 1. Mielestäni Nokia on nyt mielenkiintoisempi yritys pitkän aikavälin sijoittajalle kuin matkapuhelinyksikön kanssa. NSN on positiivisessa nosteessa, HERE-navigaatiojärjestelmää on myös saatu suurimmille automerkeille ja yhtiöön jääneillä patenteilla saadaan vuosittaisia "osinkoja" (miksei osaa myös myytäisi jatkossa).

  Ei kai tämä nyt niin huono juttu ole? Siinä olet oikeassa, että joka kantilta asiaa kyllä tutkittiin edellispäivänä :-). Itse pidän lapuista tiukasti kiinni.

  t. VT

  http://vaurastumisentiella.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 2. Suomelle pidän tätä päivän pohtimisen jälkeen erittäin hyvänä asiana. Nokian rahaongelmat kyllä ratkesivat tähän kauppaan vähäksi aikaa, mutta hinta olisi kyllä pitänyt olla paljon korkeampi. Seuraavan vuoden aikana sitten nähdään olenko hinnan suhteen oikeassa.

  VastaaPoista