torstai 6. kesäkuuta 2013

ajanhukkaa

Tällä kertaa onkin sitten vuorossa hieman tapoja hukata omasta elämästään kiitettäviä tuntimääriä ja olen tässä kohta kuukauden verran pitänyt koneellani erästä ohjelmaa joka mittaa sitä mihin eri tarkoituksiin sitä käytän. On huomioitava se tosiasia etten ole päivätyössä, joten siksi nämä aikamäärät tuppaavat olemaan hyvinkin suuria ja viikossa menee keskimäärin kaksikymmentäviisituntia koneella. Tämä on huikea määrä ja hieman yli kolme ja puoli tuntia per vuorokausi. Tarkoitus ei ole laittaa ihan kaikkea dataa vaan vain hieman demonstroida sitä mihin sitä aikaa oikein kulutan.

Kaikesta ajasta tietokoneella ohjelma laski tuottavuudekseni palttiarallaa 45%. En omaa harmainta aavistustakaan miten tuo algoritmi toimii, joten ei kannata kysyä siitä sen enempää. En edes tiedä onko tuo tehokkuus paljon vai vähän. Oma uskomukseni on se, että se ei ole hirveän paljoa ja sitä on varaa kyllä parantaa. Hyvin usein keskityn katsomaan netistä jotain hyvinkin turhaa uutisen tynkää josta ei sitten jää mitään mieleen. Tätäkin postia kirjoittaessani omat aivoni välillä harhailevat muissa asioissa. Kolme ja puoli tuntia päivässä kuulostaa suurelle ajalle ja tästä yli puolet valuu hukkaan mikä tekee tehokasta peliaikaa hieman yli puolitoista tuntia päivässä, kun laskee viikonloputkin mukaan. Seuraavassa hieman dataa mitä ohjelma on pulpauttanut ulos eli viisi eniten aikaa vievää kohdetta, jotka vievät yhteensä 45% koneella istumisesta.

OpenOffice 17.8% 40min/vrk
klehti_keskustelupalsta 12.2% 28min/vrk
Facebook 7.4% 17min/vrk
”työaika”(netti) 5.7% 13min/vrk
Nordnet 2.9% 6.5min/vrk

Muita aikasyöppöjä ovat iltapäivälehtien nettisivut ja muutamat blogit, mutta ne eivät yksittäisinä ajanhukkaajina näytä kovin suurilta. Kuitenkin jos ne nappaa kaikki samaan syssyyn niin siitä tuleekin sitten hieman isompi kuorma. Viittä suurinta ajanhukkaajaa katsoessa näkee niistä sen, että aika paljon minulta kuluu aikaa hukkaan sellaisiin asioihin joissa ei ole mitään järkeä. Varsinkin Facebook ja kauppalehden keskustelupalsta ovat sellaisia asioita joita voisin selkeästi vähentää. En edes kirjoittele millään nimimerkillä siellä, joten jo senkin takia siinä ei ole mitään järkeä. Siellä on kuitenkin muutamia nimimerkkejä joita kannattaa seurata, vaikka sekin on pikkuhiljaa hajoamassa käsiin, kun he ovat poistuneet takavasemmalle syystä tai toisesta. Ehkä mielenkiintoisin keskustelunaihe minulle on tradereiden keskustelu pörssien suunnista, vaikka en niistä niin paljoa ymmärräkään. Facebookin tuntee kaikki, mutta en ehkä itsekään osannut arvata kuinka paljon siihen menee aikaa, joten sitä täytyy yrittää tulevaisuudessa vähentää. Hyvin usein nämä molemmat edellämainitut ovat sellaisia, että niitä tulee selattua koko ajan, mutta hyvin harvoin menee kovin paljon aikaa putkeen. Näistä lyhyistä purskeista sitten muodostuu tuo ajanhukka. Ehkä kaikista turhin vaikkakin pienin ajanhukka noista viidestä suurimmasta on pörssikurssien selailu, koska osakkeiden hinnat eivät ole vielä kovinkaan lähellä ostotasojani enkä voi niihin mitenkään seuraamalla vaikuttaa.

Jos miettii tuota kolmea ja puolta tuntia päivässä keskimäärin koneella niin onhan se aika addiktoivaa. Toisaalta television parissa ei sitten menekään kovin kauaa. Tätä aikaa on mahdollista vähentää ainakin tunnilla päivässä ja toivottavasti siihen tulee lähitulevaisuudessa päästyä. Tämä on toisaalta hieman ristiriitaista, koska kirjoittaminen vaatii aikaa ja siitä ei läheskään koko aika ole tehokasta työskentelyä. Olen siinä kuitenkin jonkin verran parin viime vuoden aikana kehittynyt ja itse näpyttelemiseen ei mene kauaa. Miettimiseen voi joskus palaa sitten enemmänkin aikaa ja joskus iskee luomisen tuska mikä sitten näkyy siinä ettei kirjoittaminen etene minnekään. Joskus on vaan sitten pakko pitää tauko, vaikka kirjoitus olisi loppuvaiheessakin. Pari tuntia päivässä koneella olisi minulle varmasti se optimimäärä ja silloin koneella oleminen olisi tehokkaampaakin.

Blogi jää noin viikoksi tauolle ruotsinreissun ja muiden kiireiden takia, joten palaan joskus ensi viikon puolivälissä asiaan. Kommentteihin pyrin kuitenkin vastaamaan normaalisti. Muistakaa nauttia kesästä, kun sitä nyt ainakin tällä hetkellä näyttää kestävän. Kannattaa kuitenkin muistaa viettää riittävästi aikaa varjossa, koska noin paahtava kuumuus voi olla vaarallinen monille ihmisille.

-TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti