torstai 13. kesäkuuta 2013

Sampo-analyysi

Sampo-konserniin kuuluvat emoyhtiö Sampo Oyj ja sen kokonaan omistamat tytäryhtiöt: Vahinkovakuutus IF Skadeförsäkning Holding AB ja Mandatum Life Henkivakuutusosakeyhtiö. Tämän lisäksi se on merkittävä omistaja Nordea-pankissa. Näiden omistuksen lisäksi IF-vakuutusyhtiö omistaa osan TopDanmark-vakuutusyhtiöstä joka toimii Tanskassa.

Jos mennään sitten tarkemmin liiketoimintaan niin varsinkin vakuutusyhtiön liiketoiminta kuuluu siihen kategoriaan jota myös Warren Buffett suosii eli tätä toimintaa pystyvät johtamaan myös typerykset. Vakuutusyhtiöiden liiketoimintahan perustuu käytännössä kahteen eri asiaan eli siihen, että vakuutusten hinnat perustuvat aika lailla todennäköisyysmatematiikkaan. Tämä tarkoitaa sitä, että vakuutusyhtiö kerää kasan maksuja asiakkailtaan vahinkoja varten ja maksaa sitten tällaisen sattuessa asiakkaalleen takaisin. Näillä yhtiöillä on sitten lähes jokaiseen tilanteeseen laskettu todennäköisyys jonka perusteella määrätään maksujen suuruus joka muodostaa kokonaissumman joka on suurempi kuin vahinkojen mukaan lasketut korvaukset. Varsinkin pidemmällä aikavälillä tämä pitää lähes aina paikkansa. Tämän todennäköisyyksillä pelaamisen lisäksi vakuutusmaksut kerätään aina ennen korvauksien maksamista ja ne sijoitetaan edelleen korkoa-korolle-ilmiötä hyväksikäyttäen mikä lisää vakuutusyhtiöiden tuottoja.

Nordea-pankki taas kerää rahaa ottamalla osansa, kun sijoitat heidän kauttaan tai heidän rahastoihinsa ja lainaa tileilläsi olevia rahoja eteenpäin ottaen suuremman koron kuin mitä se maksaa sinun tilillä olevistasi rahoista Nämä ansaintamekanismit ovat ne tärkeimmät yritykselle, joten niistä ei sen enempää kannata mainita. Mikäli tosin unohdin jonkun jutun niin saa korjata.

Liikevaihdon kehitys vuodesta 2003 lähtien. (Milj. €)

2003, 2455
2004, 5158
2005, 6843
2006, 7159
2007, 5708
2008, 4891
2009, 5871
2010, 6515
2011, 5560
2012, 6678

Pari virstanpylvästä Sampon liikevaihdon kehityksessä ovat olleet vuonna 2004 IF:in osuuksien ostot Skandialta ja Storebrandilta sekä vuonna 2006 tapahtunut Sampo pankin myynti Danske Bankille. Nämä molemmat näkyvät liikevaihdon suurempina muutoksina. Liikevaihdon muutoksia ilman yrityskauppoja voidaan pitää suhteellisen pieninä. Liikevaihdon muutokset eivät ole niin suuri asia tällaisessa liiketoiminnassa, joten niistä ei kannata niin suuria johtopäätöksiä tehdä. Nykymuodossa ollessaan yritys on kasvanut vuosina 2007-2012 noin 3%:a

If tarjoaa vakuutusratkaisuja ja -palveluja Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Venäjällä. IF palvelee 3.6 miljoonaa asiakasta näissä maissa. Mandatum Life on rahan ja hengen asiantuntija, joka tarjoaa yksityis- ja yritysasiakkailleen varainhoidon, palkitsemisen ja sitouttamisen sekä henkilöriskivakuuttamisen palveluja. Mandatum Lifen pääliiketoiminta-alue on Suomi ja yhtiöllä on Suomessa 250 000 henkilöasiakasta ja 25 000 yritysasiakasta. Lisäksi Mandatum Life Insurance Baltic SE toimii koko Baltian alueella.

Nordea-pankista Sampo omisti maaliskuun 2013 lopussa 21.2%:a ja Topdanmarkista 23%:a. Juuri tänä päivänä 12.6.2013 näiden osuuksien rahalliset arvot ovat noin 7.73 Miljardia ja 567 miljoonaa Euroa.

Osakekohtaisen tuloksen kehitys:

2003, 0.64€
2004, 1.44€
2005, 1.65€
2006, 1.27€
2007, 1.25€
2008, 1.18€
2009, 1.14€
2010, 1.97€
2011, 1.85€
2012, 2.51€

AVG, 1.49€

Osakekohtaisen tuloksen keskimääräinen kasvu kymmenessä vuodessa on ollut noin 14.6%. Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus, koska yritys on muuttunut paljon siinä ajassa. Nykymuodossaan se on ollut vuoden 2006 lopusta ja sen aikana keskimääräinen tuloskasvu on ollut noin 15% vuodessa.

Osinkohistoria:

2003, 1.50€
2004, 0.20€
2005, 0.60€
2006, 1.20€
2007, 1.20€
2008, 0.80€
2009, 1.00€
2010, 1.15€
2011, 1.20€
2012, 1.35€

AVG, 1.02€

Osinkohistoria hämää jonkin verran, koska vuonna 2003 oli viimeinen mahdollisuus maksaa omistajille verottomia osinkoja. Tämän seurauksena Sampo sitten maksoi puolitoista Euroa ja se luku ei siis toisin sanoen kerro sen aikaisesta taloustilanteesta juuri mitään. Tässäkin tarkoituksessa on varmasti järkevintä keskittyä osingonmaksuun Sampon nykymuodossa eli vuosien 2007 ja 2012 välillä. Tänä aikana osinkojen keskimääräinen kasvu on ollut 2.4% mikä sekin johtaa siinä mielessä harhaan, että vuodet 2006 ja 2007 olivat alalla kulta-aikaa. Tämän kulta-ajan jälkeen osinko on kasvanut hallitusti ja sen voi odottaa ainakin pysyvän nykyisen suuruisena. Nykyisen suuruinen osinko ei suoranaisesti uhkaa vakavaraisuutta ja mikäli yritys ei löydä hyviä sijoituskohteita nykyarvostuksilla saatetaan jatkossakin nähdä hienoinen korotus osingonmaksuun. Olisi kuitenkin mielestäni tärkeää kerätä lisää kassavaroja, jotta yritys voisi ottaa seuraavan ison askeleensa. Se mikä se mahtaa olla ei minulla ole siitä mitään arvausta. En siis lähde spekuloimaan sen tarkemmin.

Johtoporras:

Vaikka typeryksetkin pystyvät Sampon liiketoiminnalla tekemään rahaa niin se kuinka paljon sitä tulee riippuu ainakin jossain määrin yritysjohdosta ja Sampolla se saattaa olla Suomen parhain. ”Nalle” ja Stadigh ovat onnistuneet kasvattamaan Samposta erinomaisen finanssitalon eikä heidän viimeistä neronleimaustaan ole vielä nähty. Sitä odotellessa kannattaa odotella nousevia osinkoja.

Lyhyt SWOT-analyysi Samposta

Strengths:

Yritysjohto on erinomainen. Varsinkin vakuutusliiketoiminta on sellaista, että sitä pystyy typeryksetkin johtamaan. Vakavaraisuus on hyvällä mallilla. Oman pääoman tuotto on ollut viimeisen kymmenen vuoden aikana keskimäärin yli 20% mikä on erinomainen saavutus. En myöskään näe sitä mahdollisuutta, että se laskisi radinaalisti kovin pitkäksi aikaa. IF:n erinomainen ja kilpailijoita parempi kulusuhde kertoo kilpailuedusta, sillä segmentillä.

Weaknesses:

Heikkouksia on vaikea löytää, mutta liiketoiminnan kasvattaminen nykyisillä markkina-alueilla on hyvin hankalaa vaarantamatta kannattavuutta. Orgaanisen kasvun puuttuminen vaikeuttaa tuloksen kasvattamista huomattavasti mikä rajoittaa yrityksen kasvupotentiaalia.

Opportunities:

Seuraavaa suurta siirtoa odotellaan ja siihen on hyvät mahdollisuudet kunhan mahdolliset yrityskaupat tulevat Sampon kannalta mahdollisiksi. Tällä hetkellä ei yrityksellä ole oikein mahdollisuuksia parantaa markkinaosuuttaan yrityskaupoin sopivaan hintaan.

Threats:

Nallen seuraavan suuren siirron epäonnistuminen eli liian suuren hinnan maksaminen jostain isommasta yrityskaupasta. Myös globaalien rahoitusmarkkinoiden romahtaminen pienenä uhkana näköpiirissä. Jossain määrin myös asiakkaiden siirtyminen vakuutustoiminnoissa halvempien vakuutusyhtiöiden piiriin voisi aiheuttaa osakekohtaisen tuloksen selkeän pienenemisen. Se ei tosin tällä kertaa ole kovin todennäköistä.

Loppusanat:

Sampo on yksi Helsingin pörssin laadukkaimmista yrityksistä ja sillä on mahdollisesti jopa paras johto. Sen ydinliiketoimintaa pystyvät typeryksetkin hallitsemaan kunhan eivät vain ala liian ahneiksi. Voidaan tietysti kysyä onko tämä yritys arvokkaampi kuin osiensa summa? Juuri tätä kirjoittaessa Nordean markkina-arvosta Sampon osuus on noin 7.73 miljardia Euroa ja Topdanmarkista noin 570 miljoonaa. IF teki vuonna 2012 voittoa noin 850 miljoonaa Euroa ja Mandatum Life noin 125 miljoonaa. Jos nyt sitten mietitään hieman arvostuksia niin oma arvioni on se, että keskimäärin Nordean ja Topdanmarkin arvostuksissa on noin 30% ilmaa mikä tekee Sampon osuuksiksi yhteensä noin 5.80 miljoonaa Euroa. Mandatum Life teki hyvää tulosta viime vuonna eikä voida olettaa sen pystyvän samaan joka vuosi ilman jonkinlaista yrityskauppaa, joten sen arvoksi voi laskea noin miljardin. IF voidaan arvostaa noin seitsemään miljardiin, koska on vaikeaa kuvitella sen pystyvän tekemään samanlaista tulosta joka vuosi kuin 2012. Tällöin puhutaan yhteensä hieman vajaasta 14 miljardista joka tekee Sampon osakekohtaiseksi arvoksi noin 24€. Tällä hetkellä kurssi on noin kolmessakymmenessä Eurossa eli noin 20% yliarvostettu. Tähän kun ottaa turvamarginaalin huomioon niin Sampo on ostohinnoissa noin 20:ssä Eurossa.

Muistakaa ettei kyseinen analyysi edusta absoluuttista totuutta eikä sen takia kannata sijoittaa vaan tehdä omat johtopäätökset ja analysoida itse uudelleen. Kuitenkin näistäkin riveistä varmasti löytyy totuuden siementä ja se pitää osata sieltä suodattaa.

Hyvää viikonjatkoa!

- TT

3 kommenttia:

 1. sammon tapauksessa kannattaa kiinnittää huomio enemmän yhtiön rahavirtaan eli sen saamiin osinkoihin kuin tasearvostuksiin. niinkuin tunnettua on nordean ulosjakama osinkosuhde tulee nousemaan, koska vakavaraisuutta ei enää juuri tarvitse nostaa. tällöin konservatiivinen ennuste on sampo CMD):
  IF = 500 milj€
  mandatum = 50 milj€
  Nordea = 380 milj € (ja nousee)
  Sampo = 1,5 € / osake
  muutaman seuraavan vuoden aikana sampo pystyy nostamaan osinkoaan noin 10% tahdissa. tämänkin vuoksi kurssi on kallistunut voimakkaasti. uudella informaatiolla, kurssi toki voi laskeakin 20€, mutta se vaatisi käsittääkseni lamaa tai/ja pankkikriisiä.

  VastaaPoista
 2. Olen nyt hieman pienessä päässäni pähkäillyt asiaa ja olen sitä mieltä, että olimme molemmat väärässä. Mielestäni IF:n ja mandatumin osalta emme voi käyttää pelkästään osinkovirtaa, koska kyseessä on Sampon pääliiketoiminta ja se raha mikä ei tule osinkoina Sampolle menee pääliiketoiminnan kehittämiseen sataprosenttisesti. Kyseessä ei siis ole kaksi täysin sataprosenttisesti samaa asiaa. Sampon arvoa tämä tapa ei mielestäni hirveästi muuta.

  VastaaPoista
 3. Nyt sain sitten hieman tarkistuslaskentaa suoritettua ja mikäli arvostaa Sampon Nordean tulevien osinkovirtojen mukaan täytyy arvosta tiputtaa pari Euroa eli Nordean osinkojen kassavirroiksi arvioin kuusi miljardia keskipitkällä aikavälillä. Tämä on ehkä joidenkin mielestä alakanttiin, mutta itse pidän nykyistä osinkovirtaa hyvänä lähtökohtana tälle aikavälille. Se voi tosin nousta vielä tänä vuonna, mutta ensi vuonna ne oman arvioni mukaan alkavat laskea.

  VastaaPoista