sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Vale, Emävale, Tilasto

Hyvin usein käytetään tilastoja, jotta saataisiin tutkimuksien tuloksista vakuuttavampia kuin mitä ne todellisuudessa ovat. Tämän tilastoilluusion tavoite on saada omat viestit paremmin läpi yleisölle joka ei välttämättä ole juurikaan perillä asioiden todellisista tiloista. Otetaan esimerkiksi Suomen työttömyystilastot joissa työttömyysprosentti taitaa huidella jossain kahdeksan ja yhdeksän välissä, vaikka todellinen työttömyysprosentti on yli viidentoista, kun lasketaan työttömiksi ne tempputyöllistetyt jotka saavat joko mitätöntä tai olematonta palkkaa työharjoittelustaan työkkärin järjestämästä koulutuksestaan. Tämä tapa piilottaa todellisuus tilastojen taakse on tarkoituksenmukaista ja sillä on vaikutusta mm. Suomen luottoluokitukseen ja kansalaisten mielikuviin siitä kuinka hyvin poliitikkomme ovat asiansa hoitaneet.

Kaikkia näiden tutkimusten tuloksia pystyy tilastojen avulla muuntelemaan haluamaansa suuntaan, joten on hyvin vaikea tietää mitkä tutkimukset ovat tehty aivan puolueettomasti. Näiden tilastojen vääristelyllä on mahdollista tienata parhaimmillaan monia miljardeja dollareita tai Euroja ja sen vuoksi on erittäin tärkeää tietää pystyykö näihin tuloksiin luottamaan. Vaikka akateemista tutkimusta monesti pidetään puolueettomana niin senkään lopputuloksia ei voi aina pitää luotettavana. Mikäli saadaan tuloksia joita ei haluta niin pahimmillaan se aiheuttaa rahoituksen loppumisen. Akateemista tutkimusta tehdään myös usein jonkin yrityksen sponsoroimana ja yhteistyössä heidän kanssaan mikä ei nyt jo ihan pelkän insinöörilogiikan perusteella voi olla vaikuttamatta saatuihin tuloksiin. Kaikki rahoittajat ja heidän mahdolliset kytkentänsä rahaan tai muuhun vallankäyttöön olisi hyvä olla tiedossa luotettavuutta arvioidessa. Tavallinen pulliainen ei sitten pystykään ottamaan selvää näistä kaikista luotettavuuteen riippuvista asioista ja sen takia on hyvä olla erittäin skeptinen.

Ja sitten esimerkkeihin siitä kuinka tilastoja manipuloidaan esimerkiksi lääketutkimuksessa, jotta saataisiin haluttuja tuloksia.

  • Heittämällä hirveä määrä dataa tilasto-ohjelmaan ja olettamalla minkä tahansa korrelaation todistavan syy-seuraus-suhteen. Tästä seurauksena voi olla jo hyvällä tuurillakin itselle suotuisat tulokset.
  • Oikean lääkkeen ja placebon paremmuutta voi säädellä muuttamalla parametreja mikäli placebo alkaa tuottamaan parempia tuloksia kuin testattu lääke.
  • Hylkäämällä tulokset niiden ihmisten kokeista jotka ovat jättäneet leikin kesken syystä tai toisesta. Yleensä kesken jättäneet ovat todennäköisemmin lopettaneet sivuvaikutusten takia ja nämä poistamalla tilastoista saadaan parempia tuloksia.
  • Puhdistamalla kaikki itselle hyödytön data tutimuksesta kuten graafit jotka eivät näytä hyviltä.
  • Pidentämällä tai lyhentämällä aikaa jolla kerätään tilastoja placebon ja testatun lääkeaineen vaikutuksesta.
  • Datan vääristely on mahdollista ottamalla tietty potilasryhmä ja julkaisemalla sen positiiviset tulokset ja julkaisemalla ne parhaimmat datat.

Monet noista vääristelyistä paistavat suoraan asiantuntijoiden kaaliin surkeina yrityksinä väärentää tuloksia, mutta meidän tavallisten pulliaisten on siitä mahdotonta juurikaan ymmärtää. Esimerkit otettu Ben Goldagren kirjoituksesta Tim Ferrisin 4-hour bodysta. Pointti ei ole se, että kaikki tutkimustulokset olisi väärennettyjä vaan se ettei ainakaan allekirjoittaneella riitä ymmärrys tuloksien todenmukaisuuteen. Tämän takia en blogissani yleensä viittaa mihinkään erinäköiseen tutkimukseen vaan kaikki kirjoitukset ovat enemmän tai vähemmän vain omia mielipiteitä eri asioihin. Yritän kuitenkin suhtautua kriittisesti niihin lähteisiin joita käytän silloin tällöin blogissani. Paras tapa saada todenmukaisia tuloksia on testata itse kuinka hyvin erilaiset tutkimustulokset vaikuttavat. Ongelmana onkin monesti se ettei tulosten näkyminen välttämättä tapahdu sinä aikana, kun niitä jaksaa tehdä. Tämä omien tutkimusten tekeminen vie myös paljon aikaa ja siksi olisi harkittava hyvin tarkkaan niiden kannattavuutta. Mitä tärkeämmästä asiasta on kyse sitä enemmän on syytä omia resurssejaan laittaa. Ehkä kaikista yleisimpiä tavallisten pulliaisten uskomia tutkimuksia ovat dieettitulokset joita erilaisista ruokavalioista saadaan. Hyvin usein sitten monet ihmettelevätkin, kun noudattamalla tiettyä ruokavaliota ei laihdukaan. Tämä johtuu kahdesta syystä: joko ohjeita ei ole noudatettu tarkasti tai tutkimustulokset ovat selkeätä roskaa. Tämän toteaminen voi tapahtua ainoastaan kirjaamalla kaikki ruoat ylös mitä on syönyt riippuen tietysti salliiko dieetti jonakin päivänä ylensyönnin. Lyhyesti ja ytimekkäästi viesti on: Tee Itse omat tutkimuksesi!

-TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti