perjantai 28. joulukuuta 2012

Sokea apina heittää tikkaa osa 1 Ennustukset 2013 (Suomi)

Monet ”asiantuntijat” ovat jo ehtineet edelle ja julkaisseet ennusteensa vuodelle 2013 ennen allekirjoittanutta, mutta kaipa yhdet arvaukset nyt mukaan vielä mahtuu. Loppujen lopuksi ennustaminen on aivan älytöntä ja vielä älyttömämpää on näiden ennustusten uskominen. Tällä kertaa keskityn vain tuleviin tapahtumiin, vaikka voin kuitenkin todeta vuodelle 2012 tekemieni ennusteiden olleen enemmän tai vähemmän viturallaan, mutta ei sitä voi pitää minään yllätyksenä. Tärkeämpää kuin se meneekö ennustukset oikein on mielestäni perustelut niille, sillä niissä voi olla joitain hyödyllisiäkin tiedonjyviä.

Politiikka Suomessa tulee taas jälleen kerran pyörimään Eurokriisin ympärillä eikä vallanpitäjät ole edelleenkään valmiita hyväksymään tosiasioita. Toisin sanoen pitäydytään lillukanvarsissa ilman mitään järkevämpiä rakennemuutoksia jotka ovat välttämättömiä maamme tulevaisuuden kannalta. Näistä suurin ongelmakohta on maamme suhteellisen kilpailukyvyn jatkuva heikkeneminen mikä johtuu lähinnä vallanpitäjiemme toimista. Nämä vallanpitäjät sisältävä suomalaisen troikan eli poliitikot, ay-liikkeen ja työnantajat. Oma arvioni tulevista palkkaneuvotteluista on nollalinjalle ryhtyminen mikä käytännössä tulee tarkoittamaan laajempaa lakkoilua työntekijöiden ollessa tähän tyytymättömiä. Tähän nollalinjalle ei siis siirrytä ihan helposti vaan neuvottelut tulevat olemaan pitkät ja vaativat. Valitettavasti nollalinja ei riitä pitämään töitä täällä kotiSuomessa johtuen hallituksemme päätöksistä nostaa taas jokaisen veroja niiltä osin joita on mahdollisimman hankalaa välttää eli toisin sanoen ainakin energian hinta tulee nousemaan.

Oma arvioni Suomen bruttokansantuotteesta vuodelle 2013 on sen tippuminen nelisen prosenttia mikä tarkoittaa kestävyysvajeemme pahentumista noin viiteentoista miljardiin Euroon. Tämä tulee tarkoittamaan myös luottoluokituksemme laskemista ainakin kahdella pykälällä. Oma arvioni on hallituksemme tarttumista lillukanvarsiin ja heidän lisäävän veroja ja suorittavan kuluvähennyksiä yhteensä neljällä miljardilla Eurolla mikä ei tietystikään riitä mihinkään. Valitettavasti kaikki veronkorotukset tulevat vain lisäämään kestävyysvajettamme, sillä kansamme veronkantokyky on jo ylitetty ja jokainen korotus vain pahentaa tilannetta. Tätä eivät poliitikkomme valitettavasti pienessä päässään tajua, joten kaikki paska tulee pyytämättä ja yllätyksenä heillekin. Mitä tulee taas Eurokriisiin Suomen osalta niin meidän kaikkien yhteenlaskettu laskumme tulee kasvamaan huomattavasti. Kylmä tosiasia on se ettei ”Jykä” joko osaa tehdä mitään järkevää isompien poikien vedellessä naruista tai sitten hänellä on ihan toiset motiivit kuin kotimaamme edut.

Mitä tulee yleiseen talouteen niin ennustan asuntojen hintojen tippuvan ensi vuonna pk-seudulla 10% ja muualla 15%. Nämä lukemat perustuvat yleisen taloustilanteen heikkenemiseen. PK-seudulla hintojen lasku on pienempää johtuen kaavoituksen riittämättömyydestä ja julkishallinnon työpaikkojen pysymisestä kehä kolmosen sisäpuolella ainakin ensi vuoden ajan. Ruoan hinnan ennustan nousevan noin 10% ja tämä perustuu mm. kuljetusliikkeiden kustannusten nousuun polttoaineiden verojen noustessa. Pörssikurssien ennustan laskevan ainakin 15% maailmantalouden heikkouden pienentäessä vientiyritystemme tuloksia. Etunenässä konepajayhtiöt tulevat laskemaan huomattavasti. Pankkien luottotappiot tulevat myös kääntymään jyrkempään nousuun kotimaassamme kotitalouksien lainanhoitokustannuksien noustessa. Tämä johtuu siitä, että monet kotitaloudet joutuvat tinkimään lainojenmaksusta mikä lisää pankkien mahdollisuuksia periä suurempia marginaaleja. Matkapuhelinmarkkinoilla lippulaivamme Nokia parantaa hieman markkinaosuuksiaan lähinnä iföönin kustannuksella ensi vuonna. Mitä taas tulee uuteen toivoomme Jollaan niin uskon käyttöjärjestelmän olevan paljon myöhemmin valmis kuin mitä vielä loppuvuonna on ilmoitettua ja hyvällä tuurilla vuoden lopussa on Sailfish käytössä markkinoilla, mutta kuitenkin hyvin pahasti niche-tuotteena.

Ja sitten urheiluun joka on omia suosikkejani vuodesta toiseen. Ennustan ettei NHL pelaa kautta 2012-2013 ollenkaan vaan syksyllä alkaa uusi kausi jolloin tositoimet on taas helppo aloittaa. Itse tekisi mieli tietysti ennustaa jotain hiihdon ja yleisurheilun arvokisoista, mutta en ole ollenkaan varma onko niitä ensi vuonna. Mitä tulee keihäänheittoon niin Pitkämäki ei ensi kesänäkään pääse lähelle yhdeksääkymppiä eikä hän tule olemaan edes paras suomalainen. Ennustan jääkiekon SM-liigan voiton menevän narripaidoille ihan vaan ilman mitään syytä, koska en oikeastaa seuraa edes kyseistä sarjaa. Tämän takia ennustukseni on oikeastaan puhdas arvaus. MM-kisoissa leijonamme hoitavat ”kunniakkaan”hopean jota kummeli Kummola juhlii voitettuna mitalina, vaikka finaalivastustajamme saa vain yhden maalipaikan jonka käyttää hyväkseen. Mitä tulee jalkapallon Eurocupeihin niin joku suomalaisjoukkueista yllättää ja pääsee euroopan liigaan vai mikä se nyt sitten ikinä onkaan nimeltään ensi vuonna? Suomen mestaruus lajissa menee TPS:lle. Muista lajeista mainittakoon se ettei niissä tule mainittavaa menestystä, vaikka sekä koripallojoukkueemme että lentopalloilijamme ovatkin hyvin lähellä maanosan huippuja.

Tässä nämä sokean apinan heittämät tikat Suomen osalta. Seuraavat tikat lentävät kohti muuta maailmaa.

- TT

1 kommentti:

  1. PKC group myyty 63 kpl a 15.40€ yhteensä 970.20€ - 9 € kaupankäyntikulut yhteensä 961.2 a 15.26€ Hankintahinta 11.66€. Voittoa 30.6%. Myynti tehty veroteknisistä syistä eli tarkoitus ottaa verottomat voitot kotiin. Takaisinostot ensi vuonna. Mielenkiinnolla odotan tuleeko tästä mitään taloudellista hyötyä vai oliko kyse vain ajan haaskaamisesta. Tällä hetkellä verovähennys noin 60€.

    VastaaPoista