sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Sokea apina heittää tikkaa osa 2 (ulkomaailma)

Tällä kertaa ennustetaan vuodelle 2013 muun maailman tapahtumia. Tunnetusti nämä ennusteet ovat vain viihdettä eikä niitä kannata ottaa kovin vakavasti. Mikäli nyt jostain syystä otatte nämä sokean apinan heittämät tikat vakavasti ja kärsitte niin muistakaa katsoa peiliin! Tästä kaikesta huolimatta tunnen mielenkiintoa näiden tikkojen heittämiseen, joten here we go again:

Ennustan naapurivaltioissamme olevan kaikki kutakuinkin kohdallaan ensi vuonna. Mitä nyt venäjällä näemme taas jälleen kerran nykyhallinnon laittavan vastustajiaan lusimaan veden ja leivän voimalla siperiaan. Venäjän talous saattaa ottaa hieman osumaa johtuen öljyn hinnan laskemisesta ensi vuonna. Ruotsissa ja Norjassa on taas kaikki hyvin ja saatamme kuitenkin nähdä muutaman urheilijan doping-käryn jotka aiheuttavat suurimmat skandaalit. Näissä maissa on siis kaikki hyvin, vaikka varsinkin länsinaapurissamme talous hieman ottaakin osumaa. Kaiken kaikkiaan Suomella menee ensi vuonna naapureita huonommin, mutta siinä ei ole mitään yllättävää.

Eurostoliiton ennustan pysyvän pystyssä ainakin vuoden 2013 huolimatta kaikesta paskasta mitä kansalaisille niskaan tuleekaan satamaan, sillä onhan kyseessä poliitikkojen märkä uni jonka hajoaminen tarkoittaa suurta tuskaa niille jotka haaveilevat hyvistä palkoista tekemättä oikeastaan muuta kuin jakelemalla kaikkia turhia lakeja ja rajoituksia jotka jatkavat Euroopan kilpailukyvyn tuhoamista. Näistä säännöistä ja määräyksistä ei tietenkään pidetä kiinni kuin Suomessa ja meidän typeryytemme saa taas aikaan entistä suurempia naurunpurskahduksia aikaan niille jotka edes tietävät maamme olemassaolosta. Kylmä faktahan on se ettei Euro pysy kasassa yhtään hetkeä kauempaa kuin saksalaiset saavat laskettua kyseisen valuutan ylläpidon tulevan kalliimmaksi veronmaksajilleen kuin heille tulevat hyödyt. Oma huomioni tulee ensi vuonna kääntymään Ranskaan, jossa sosialistit ovat seonneet sen verran pahasti ettei siitä voi seurata kuin katastrofi maan taloudelle. Tämän lisäksi ennustan jonkin taloudellisesti näennäisen vahvan Euromaan joutuvan konkurssiuhkan alle. Itse ennustan tämän maan olevan joko Belgia tai Alankomaat. Ensimmäisessä on vaikeuksissa pankkisektori ja toisessa alkaa asuntokupla räjähtää käsiin. Ennustan myös ainakin yhden ranskalaisen autofirman menevän konkurssiin ensi vuonna huolimatta valtiontuista.

Yhdysvalloissa niin sanottu Fiscal Cliff ei tule juurikaan vaikuttamaan talouteen alkuvuonna vaan jonkinlainen kompromissi saadaan aikaan mikä tarkoittaa sitä ettei kumpikaan osapuoli joudu kärsimään tappioista omien kannattajiensa mielestä. Ensi vuonna näemme hämmästyttävän vahvan talousvireen maailman suurimmalta talousmahdilta, vaikka talous tuleekin pysymään aika lailla nollakasvun tasolla. Tämä on hyvä suoritus Euroopan talouden hyytyessä Saksaa lukuunottamatta. FED tulee edelleen jatkamaan ”rahan painamista” eikä sille näy loppua. En usko kuitenkaan inflaation iskevän vielä ensi vuonnakaan, koska deflaatiovoimat ovat liian vahvat. En usko suurempien pankkien joutuvan purkkalassa maksuvaikeuksiin, joten mitään suurempaa pörssikatastrofia en näe tulevan. Kuitenkin yritysten tulokset tulevat laskemaan jonkin verran mikä tulee johtamaan myös pörssikurssien laskuun. Oma arvioni on S&P-indeksin käyvän 1050:ssä pisteessä jossain vaiheessa kesää ja nousun lähtevän sieltä kohti uusia huippuja. Asuntomarkkinoiden ennustan pysyvän +- 5% nykytasosta. Tämä johtuu FED:n korko-ostoista. Jossain vaiheessa tämäkin taisto tulee kääntymään markkinatalouden voitoksi, mutta tuskin vielä ensi vuonna.

Muun maailman suhteen ei ole tapahtumassa mitään yllätyksiä. Kiinan talous tulee jatkamaan kasvuaan, mutta hieman edellisvuosia vähemmän. Kiinassa saattaa olla joitakin mellakoita paikallishallintojen korruption suhteen, mutta keskushallinto onnistuu pitämään vielä suuremmat kansannousut ulee hallinnassa. Mitä taas tulee Japaniin niin sille tulee suurempia ongelmia pitää velkaantuminen hallinnassa, vaikka suurin osa maan velasta on kotimaisten velkojien hallussa. Lähi-idässä emme tule näkemään muita sotilasoperaatioita kuin Syyrian taistelut. Huolimatta kovista puheista niin Iraniin ei tule kukaan hyökkäämään eikä mitään suurempaa konfliktia ole eikä tämän seurauksena tapahtuvaa raakaöljyn kallistumista tule tapahtumaan vaan oma arvioni on kaikkien raakaöljylaatujen hinnan laskemisen nykyisestä kaksikymmentä dollaria. Suuriin luonnonmullistuksiin en usko vaan joitakin pienempiä katastrofeja voidaan tulla näkemään. Kaiken kaikkian en usko mihinkään suuriin muutoksiin ensi vuonna vaan näillä mennään mitä on tälläkin hetkellä menossa. Ennustan myös Ompun markkinaosuuksien selkeää laskua varsinkin älypuhelimiessa. Mitä taas tulee käyttöjärjestelmiin niin ennustan Windows kasin floppaavan pahasti mitä tulee yrityskoneisiin.

Urheilusta vielä sen verran, että jalkapallon mestareiden liigan voitto menee ensi keväänä FC nahkapöksyille (FC bayern munchen). Muita arvauksia ei minulla sitten olekaan urheilun saralla muun maailman osalta. Usain Bolt ei tule tekemään maailmanennätyksiä ensi vuonna. Muita urheilusuorituksia en ala arpomaan, joten tällä kertaa kaikki ennustukset ovat tässä.

Jossain vaiheessa palan vielä tän vuoden ennustusten seurantaan, mutta sitä ennen tulee ilmeisesti muita juttuja. Palataan asiaan uuden vuoden jälkeen.

-TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti