torstai 14. tammikuuta 2016

Rikkaalla linnanherralla oli omat ongelmansa, ketsuppi loppu

Nyt on se aika vuodesta, kun monet pohtivat muuttavansa elämäänsä. Tämä on myös se aika vuodesta, kun hyvää tarkoittavat neuvojat jakavat uuden vuoden vinkkejään siitä kuinka muutosta rakennetaan. Suurin osa vinkeistä ei toimi. Tässä kirjoituksessa kerron näkemykseni miksi näin käy. Sinun tehtäväsi on ymmärtää kirjoitanko pelkkää roskaa vai onko siinä järkeä.

Ongelmanmääritys on tärkein asia

Kun haluat ratkaista ongelmasi, tulee sinun määrittää todelliset syyt. Samaan ongelmaan löytyvät syyt vaihtelevat. Suurin osa talousvaikeuksista kärsivistä olettaa syyn olevan liian pienet tulot. Heistä suurin osa on väärässä. Todellisuudessa syitä on monia ja ongelmien kokoluokat vaihtelevat. Voit kärsiä shoppailukierteestä tai perustarpeidesi tyydyttämisestä johtuvista kustannuksista, kuten liian suuresta asunnosta liian kalliilla asuinalueella. Todellinen syy shoppailukierteellekin on piilossa ja liian suuret asumiskustannuksetkin ovat ennemminkin seuraus kuin todellinen syy.

Ulkopuolisten on lähes mahdotonta sanoa mistä on kyse elleivät he tiedä tilannettasi tarkkaan. Sinun ongelmasi voi olla se ettet löydä todellista syytä. Tällöin tarvitset ulkopuolista apua. Ongelmien kokoluokat vaihtelevat henkilöstä riippuen. Jotkut elävät kädestä suuhun ja toisilla on kymmenien tuhansien velat, joita he eivät saa maksettua. Sinun tulee selvittää myös ongelmiesi suuruus ennen niiden ratkaisemista. Mikäli velkaannut koko ajan lisää, tulee sinun määrittää velkojen kasvuvauhti, nykymäärä ja lähteet velankasvuun.

Eri ongelmat ja niiden eri kokoluokat vaativat eri ratkaisut

Kädestä suuhun elävien talousvaikeudet eivät ehkä ole samoja. Ihminen joka joutuu kuukauden viimeisinä päivinä säästämään kaikessa, tienaten kymppitonnin kuussa ei kärsi samoista vaikeuksista kuin säästäväinen pienituloinen. Heille tarjottavat ratkaisut eivät voi olla samat. Kun joku hyvää tarkoittava ihminen tarjoaa kaikille samoja ratkaisuja talousongelmiin, on hän pahasti väärässä. Hän ei ole silloin osannut määritellä ongelmaa. Määrittely voi myös olla epäselvä, kuten velkaantunut. Velkoja on monia suuruusluokkia. Muutaman tonnin velat, jotka lisääntyvät nopeasti vaativat eri ratkaisuja kuin muutaman kymppitonnin nopeasti lisääntyvät velat. Jos annat neuvoja niin ole hyvin tarkka siitä, että tiedät mistä ongelmasta ja sen suuruusluokasta on kyse.

Moniongelmaisten tulee tehdä ratkaisunsa oikeassa järjestyksessä

Useasta ongelmasta kärsivien tulee ratkaista ongelmat yksi kerrallaan. Tämä pätee erityisesti heihin, joilla ongelmat ovat suuret. Pienten ongelmien kyseessä järjestyksellä ei ole suurempaa väliä. Määritä ratkaisujasi varten ongelmien tärkeysjärjestykset ja vaikeusasteet. Ratkaise ensin helpoimmin ratkaistava ongelma, jotta saat lumipallon pyörimään. Tämän jälkeen voit siirtyä vaikeampiin ongelmiin.

Kaikilla ratkaisuilla on positiiviset ja negatiiviset sivuvaikutuksensa. Joskus negatiiviset sivuvaikutukset jyräävät positiiviset. Jos ostat Priuksen vähentääksesi hiilidioksidipäästöjäsi niin vähennät kyllä omiasi, mutta lisäät muiden tuottamia päästöjä enemmän. Jos ratkaiset väärää ongelmaa, voi sen ratkaiseminen tuottaa negatiivisia sivuvaikutuksia ensiksi ratkaistaviin ongelmiin. Pahimmassa tapauksessa epäonnistut väärän ongelman ratkaisussa ja kaikki muutkin ongelmat kasvavat.

Tieto ei takaa ymmärrystä, eikä ymmärrys visautta

Nykyään pystyt löytämään rajoittamattoman määrän tietoa lähes joka asiasta. Etsit sitä enemmän kuin tarvitset. Mahdollisuutesi epäonnistua ongelmanratkaisussa kasvavat, jos et ymmärrä mitä löytämäsi tieto tarkoittaa ja kuinka voit sitä hyödyntää. Valitettavasti opiskellessani suurin painoarvo opiskelussa oli tietomäärän kasvattamisessa ja asioiden muistamisessa. Tämä vähentää ymmärrystä. Tajusin sen myöhemmin, joten keskityin itsekin väärään tapaan. Keskity ymmärtämiseen. Älä kasvata tietomäärää sen kustannuksella. Asioiden ymmärrys ei takaa viisautta toimia oikein. Vasta viisaat teot tuottavat halutun lopputuloksen. Minun suurimmat ongelmat ovat tekemisessä. Olin jo välillä oikealla tiellä, mutta pysyvä siirtyminen sille vaatii viisaampia tekoja.

Unohda yhden stopin taktiikka

Bloggarit ja monet asiantuntijat, allekirjoittanut mukaanlukien, pyrkivät tarjoamaan ratkaisuja liian moneen ongelmaan. Harva meistä tajuaa myöntää sitä. Sinäkään et voi etsiä ratkaisuja kaikkiin talousongelmiin minulta, koska muut bloggarit ja asiantuntijat ovat monissa asioissa pätevämpiä. Minulta on turha kysyä miten voi säästää rahaa pieniä ostoksia tehdessä, kuten tiettyjä ruokia, saada unelmatyöpaikka tai parempaa palkkaa. Niiden sijaan minä pystyn kertomaan sinulle monimutkaisista syy-seuraus-suhteista, joita raha-asioihin liittyy todennäköisesti enemmän kuin suurin osa muista ihmisistä. Pystyn myös yksinkertaistamaan niitä. Minulla on syy-seuraus-suhteiden selvittämiseen ja yksinkertaistamiseen vaadittavaa lahjakkuutta. Tämä ei ole uskoni asia vaan sinun täytyy tehdä johtopäätös siitä pitääkö se paikkansa, jos et sitä ole tehnyt. Sinä olet lukijana se, jolle osaamisellani on merkitystä.

En ole tästä kirjoituksesta huolimatta lisäämässä tähän blogiin sisältöä ensimmäisen kirjani ja kuukausikatsauksieni sekaan ellei minulle tule jotain erityisen tärkeää sanottavaa.

Hyvää loppuviikkoa!

-TT

PS. Pysyvät muutokset ovat ainut ratkaisu. Niitä saa aikaan helpommin uusien tapojen luomisella ja vanhojen muuttamisella. Yleltä tuli maanantaina äärimmäisen hyvä dokumentti tapojen orjat asiasta. Se on katsottavissa vielä vajaa neljä viikkoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti