torstai 31. joulukuuta 2015

Vuosi 2015 Cash -1020€ Salkku -12.6%

Kuluva vuosi on ollut pettymysten. Olen pettynyt niin itseeni kuin erääseen pahasti yllättäneeseen käänteeseen joka ei ole koskenut suoraan minua. Koska en voi vaikuttaa kuin toimintaani, tulee sitä parantaa ensi vuonna. Vaikka tämä vuosi onkin mennyt penkin alle niin uskon oppineeni muutaman asian, joita toivottavasti osaan hyödyntää jatkossa. Tulokset eivät ehkä näy vuonna 2016, mutta lähivuosina kylläkin.


Menot pysyivät kurissa, tulojen riittämättömyys oma moka


Kuten otsikosta näkee niin kassavirta oli negatiivinen eli menoni olivat tuloja suuremmat. Tämä epäsuhta on virheeni ja se on pakko korjata vuonna 2016. Vain huvibudjettini ylittyi vuosi aiemmin arvioidusta. Muuten kaikki kategoriani jäivät alle budjetoidun. Tästä syystä on helppo todeta ongelmieni olleen tulopuolella. Suurin syy siihen oli laiskuuteni pitkin vuotta. Pieni osa alijäämästä aiheutui, koska tuloni olivat pienemmät terveydellisistä syistä. Puhutaan muutamista satasista, mutta nekin olisi pitänyt paikata suuremmalla aktiivisuudella. Tähtään noin 1000€:n ylijäämään 2016. Aion yrittää päästä reissuun mikäli oma ja lähimmäisteni terveydentila sen sallivat.


Osakkeet kalliita


Ensimmäisenä vastuunvapautuslauseke seuraavaan tilanteeseen: Olen todennäköisesti väärässä eikä sinun kannata uskoa minua. Näkemykseni vuodesta 2016 on seuraava: Viimeisetkin typerykset ovat tulleet markkinoille ja elämme nousupörssin viimeisiä hetkiä. Pitkille nousukausille tyypillinen isojen yritysten osakkeiden kalleus on selkeästi nähtävissä. Tämän huomaa katsomalla arvostustasoja niin Helsingin kuin Yhdysvaltojen pörsseissä. Yhdysvalloissa yritysten tulokset ovat kääntyneet lievään laskuun. Lasku ei ole merkittävä, mutta arvostustasot ovat haastavat. S&P500-indeksin osakekohtaiset kvartaalitulokset löytyvät täältä.

Omista sijoituksistani ei ole paljoa kerrottavaa. Outotec on ollut pettymys ja PKC on edelleen murrosvaiheessa. Outotecilta odotan pääsyä selkeästi voitolliseksi ja PKC:n liiketoimintakvartaali on vuosi, joten suuria muutoksia ei vuoden aikana tapahdu.

Kirjoitusprojektit


Kirjoitusprojektit pitää jakaa kahteen eri osaan eli blogeihini ja kirjoihini. Aloitin uuden blogini  kesän jälkeen. Lukijamäärät ovat pysyneet odotettua pienempinä, mutta en mittaa vain lukijamäärillä niiden menestystä. Minua kiinnostaa enemmän lukijoiden saama hyöty. Tätä on vaikeaa mitata. Hyöty tule heti vaan muutoksien ja niiden tuottamien tulosten kautta ja niihin menee aikaa enemmän kuin kuvittelemme. Välillä tulee takapakkeja. Tämä blogini jatkuu enää kuukausi- ja vuosikatsauksilla ja Vähemmän on Enemmän kirjani lukujen julkaisemisella. Katsoessani lukijamääriä voin todeta, että tällä blogilla on yllättävän paljon kävijöitä. Kiitoksia lukijoille siitä. Sijoitusblogini piksu.netissä on saanut kohtuullisen vastaanoton. Jatkan sen julkaisemista.


Julkaisemani kirjat herättävät ristiriitaisia tunteita. Vähemmän on Enemmän sisältää enemmän lastentauteja kuin kuvittelin. Esikoisteoksessani on liian paljon mm. kirjoitusvirheitä. Siitä olisi voinut tehdä myös tiiviimmän lukupaketin. Asiasisällöltään pidän sitä onnistuneena. Siinä otetaan kantaa mm. viiteen ensimmäisen kohtaan Tässä Talouselämän artikkelissa. Artikkelin suurin ongelma on kuvitelma siitä, että huonoja tapoja muutetaan vain päättämällä. Tämä on suurin harha joka pitää muuttaa, jotta parempia lopputuloksia saataisiin. Toisen kirjani Toisen kirjani kantava teema on saada muutoksia raha-asioiden hoitoon mikäli niitä tarvitaan. Tarkempaa tietoa kirjoista löytyy täältä ja  täältä

Opetukset vuodelta 2015

Opetus 1. Kuolevat/ lähellä kuolemaa käyneet ovat parhaita konsultteja siinä kuinka pitäisi elää.

Näkemykseni mukaan et ymmärrä elämää ennen kuin kuolema tai sen läheisyys on kohdannut juuri sinua. En voi sanoa, että olen paras ihminen konsultoimaan muita elämän suurissa asioissa, mutta minulla on läheinen joka on minulle niitä jakanut. Olen yrittänyt kuunnella niitä tarkasti. Olen välillä kohdannut epäilyksiä siitä, että pitäisi alkaa elämään, kuten muutkin. Se mitä se sisältää kestäisi liian pitkään, mutta blogia seuranneet varmasti tietävät mitä tarkoitan. Todellisuudessa minulla on yksi elämä enkä voi hukata sitä sen takia ettei se tarkoita samaa kuin muiden tapa elää. Tämä pätee varsinkin, kun tekoni eivät vahingoita muita, kuten tällä hetkellä.

Opetus 2. Paraskaan tuote ei myy, jos sitä ei osaa myydä

Meillä suomalaisilla on se käsitys, että myyminen on tuomittavaa ja likaista puuhaa, jossa pitää valehdella. Parhaissa kaupoissa sekä ostaja että myyjä hyötyvät. Parhaimmissa tapauksissa molemmat hyötyvät odotuksiaan enemmän. Uskon, että paras Suomessa koskaan henkilökohtaisesta taloudenpidosta tehty kirja on kakkosteokseni. Se on tehty myöhemmin kuin muut vastaavat, joten senkin vuoksi sen täytyy olla edellisiä parempi. Suurin ero muihin verrattuna on se, että siinä on kokonaiskuva paremmin hallussa kuin edellisissä Suomessa julkaistuissa kirjoissa. Paremmuus on osittain katsojan silmässä, joten absoluuttista paremmuutta on lähes mahdoton mitata. Voin olla väärässä. Todellisuudessa kyse on siitä, että kuinka paljon lukija hyötyy kirjasta pitkällä tähtäimellä. Tuloksia pitää siis odottaa ja toivoa lukijoiden antavan palautetta. Otan sitä mielelläni vastaan.

Opetus 3. Jokainen tekosi on itsesi myymistä.

Todellisuudessa kaikki tekomme vaikuttavat siihen kuinka muut meidät näkevät. Jokainen sana blogeissani on itseni myymistä. Tämä unohtuu minulta jatkuvasti. Itsensä myyminen muuttuu koko ajan tärkeämmäksi. Suurin osa nykynuorista joutuu kilpailemaan koko maailman kanssa tulevaisuudessa eikä siitä tule helpompaa mikäli ei osaa myydä itseään. Tätä tosiasiaa ei pääse kukaan pakoon globalisaation ja Internetin aikakaudella. Jokaisen ”nuoren” täytyy opetella kommunikoimaan paremmin Englanniksi kaikin tavoin. Se edistää itsensä myymistä. Tässä on minulla paljon tekemistä. Myymisen osaajia on paljon enemmän muilla foorumeilla, joten tämän oppimista varten teidän tulee suuntautua niihin.

Tässä tunnelmia vuodelta 2015.

Kaikille lukijoilleni haluan toivottaa onnea ja menestystä vuodelle 2016!

-TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti