tiistai 1. joulukuuta 2015

Marraskuu 2015 Cash +220€ Salkku +8.1%

Myös marraskuu sujui yllätyksettömästi. Mitään suurta ja ihmeellistä ei tapahtunut, jos ei lasketa mukaan ”trilogiani” viimeisen osan lähtölaukausta. Tämä ei ollut hirveä yllätys, mutta ehkä suurin yllätys oli se, että aloitin uusimman projektini näinkin nopeasti edellisen loppumisen jälkeen. Joulukuusta tulee ennalta-arvaamaton, koska minulla on tällä hetkellä kulupuolella yllättävän monta liikkuvaa osaa.


Marraskuun menot ja kulut odotetut, joulukuu epäselvempi


Marraskuun budjetoidut menoni heittivät vain siinä mielessä, että siirsin parturikäyntini joulukuulle. Yleensä menen parturiin, kun hiukseni häiritsevät harrastuksiani ja jostain syystä tällä kertaa niin ei ole vielä käynyt. Todennäköisesti käynti siirtyi noin pari viikkoa. Ylijäämäni ylitti tästä syystä arvioidun aika lailla parturikäynnin verran. Muuten kuluni osuivat suunnilleen budjetoituihin summiin. Sen sijaan joulukuun menot ovat enemmän hämärän peitossa. Niihin minulla on kaksi syytä: Ensimmäinen on se, että talvitakkini tarvitsee päivitystä. Se on lähes hajoamispisteessä. Tällä hetkellä säät ovat niin leutoja ettei uuden hankkiminen ole juuri nyt ajankohtainen asia. Toinen syy on yli 6%:ia kallistuvat kuukausiliput 1.1. Saatan ostaa tästä syystä joulukuun viimeinen päivä useamman kuukauden lipun, jotta säästän hieman rahaa. Tämä voi tehdä lisämiinuksia joulukuulle monia satasia, mutta tämä asia vaatii harkintaa. Oletan joulukuun olevan miinuksilla 100-500€:a, joten arvio on summittainen.


Outotec teki odotetun päätöksen lisäsäästöistä


Vähän marraskuun puolivälin jälkeen tuli Outotecilta päätös 70 miljoonan euron kustannussäästöistä kiinteistä kuluista vuositasolla. Pidän tätä päätöstä odotettuna, mutta hieman myöhäisenä. Johto olisi voinut reagoida aikaisemmin, koska kiinteät kulut ovat lähiaikoina kasvaneet turhaan, vaikka liikevaihto on laskenut. Osasyynä tähän oli palveluliiketoimintojen kasvanut osuus, mutta sekään ei selitä kaikkea. Outotecin raju kurssinousu marraskuussa oli minulle yllätys saneerausuutisesta huolimatta. Tällä hetkellä Outotec on salkussani ja pysyy. Muuten sijoituksistani ei ole juuri mainittavaa marraskuulta. Yleinen kurssitaso on korkea pörsseissä ympäri maailmaa. Poikkeuksia tietysti on, mutta resurssini ei riitä kaiken seuraamiseen, joten en ole harkinnut muutoksia salkussani vähään aikaan. Keskuspankit pitävät kurssit korkealla vielä jonkin aikaa. Niidenkään mahdollisuudet manipuloida rahoitusmarkkinoita eivät ole ikuisia, joten ennemmin tai myöhemmin kurssit laskevat järkeville tasoille.


Trilogian viimeisen osan valmistelu starttasi


Trilogia on hieman tyhmä kuvaus kolmelle erilliselle kirjalle, mutta käytän sitä siitä huolimatta. Sain motivaationi kolmannen kirjan tekemiseen yllättävän nopeasti toisen kirjani julkaisun tyhjän olon jälkeen. Todellisuudessa olen vielä kaukana kirjoittamisen aloittamisesta. Tällä hetkellä näyttää siltä, että siihen menee vielä ainakin vuosi. Aloitin marraskuussa ”opiskeluni” kirjaa varten ja tällä hetkellä kahlattavana ja hankittavana on vielä kasoittain materiaalia. Tämän kaiken sulatteluun kuluu aikaa. Tätä kaikkea varten olen ottanut uuden ajattelumallin: ”sijoita ensin itseesi” käyttöön.


Ajattelumalli on yksinkertainen: Keskityn vähintään tunnin heti aamutoimien eli aamukahvin ja -puuron nauttimisen jälkeen opiskelemiseen. Suosittelen sinulle samaa, mutta pienemmässä mittakaavassa mikäli sinulla on säännölliset työajat. Voit aloittaa vartilla eli laittamalla herätyksen varttia normaalia ennen. Pienten lasten ollessa mukana kuvioissa tämä on haasteellista, mutta lapsettomille tämä on hyvä idea. Olen vasta aloittanut muodostamaan tapaa, joten se ei ole automatisoitunut. Opiskelu sisältää haastattelujen katsomista ja lukemista. Kolmas kirjani tulee keskittymään sijoittamiseen. Tarkempaa tietoa en vielä anna, koska olen vasta alkuvaiheessa. En tee tätä vain kirjaa varten vaan keskityn siihen, että olen muutaman vuoden päästä paljon viisaampi kuin nyt. Onnistuminen jääköön nähtäväksi.

Päätän kuukausikatsaukseni tähän mainitsemalla, että kaksi ensimmäistä kirjaani ovat tarjouksessa pari seuraavaa viikkoa,

Hyvää viikonjatkoa!

-TT

Kaksi ensimmäistä kirjaa tarjouksessa 1.12-15.12 välisenä aikana 20€:a/kpl


Tilaa pukinkonttiin luettavaa:

Vähemmän on Enemmän ja Raha: Rengistä Isännäksi kirjat tarjouksessa 1.12-15.12.

Tarjouskirjoja on allekirjoittaneella myynnissä rajallinen määrä mikäli kirjat on tarjoitus saada jouluksi perille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti