torstai 3. joulukuuta 2015

Vähemmän on Enemmän kirja 15/xx

3.3 Pessimisti ei pety, mutta sitä ketuttaa aina

Kummalla on parempi mahdollisuus saada kasvatettua pieni lumipallo suuremmaksi? Optimistilla joka uskoo sen olevan mahdollista vai pessimistillä joka ei usko siihen? On selvää ettei pelkkä optimistisuus vie eteenpäin, mutta se parantaa mahdollisuuksia. Perusteeton optimistisuus ja usko omiin kykyihin on varma tie katastrofiin. Optimistit aloittavat ja kokeilevat useammin uusia asioita. Pessimistit eivät aloita mitään, koska he olettavat kaiken olevan turhaa jo ennen aloittamista. Seurauksena on keskimäärin tylsempi elämä kuin ihmisillä, jotka liikkuvat pois mukavuusalueiltaan ja ovat valmiita kokeilemaan uusia asioita. Optimistisuus ei ole sisäänrakennettu ominaisuus. Sitä voi opetella. Jos et ole varma oletko optimistinen niin aloita kuuntelemalla itseääsi ja keskity siihen mitä sanot. Jos olet optimistinen niin kuulet enemmän positiivisia kuin negatiivisia asioita.



Realistinen optimistisuus


Optimisteilla on keskimäärin paremmat mahdollisuudet päästä pidemmälle kuin pessimistit. Tässä asiassa unohtuu usein tärkeä mutta. Ylioptimistisuus johtaa katastrofiin ennen pitkää. Se ei vie eteenpäin. ”Happy happy, joy joy! Ei johda hyödyllisiin asioihin. Vanhemmat sortuvat usein lastensa kehumiseen, vaikka siihen ei olisi aihetta. Realistinen optimistisuus voidaan määrittää seuraavalla tavalla: Nykyisen todellisuuden hyväksyminenja tyydyttävän merkityksen löytyminen eri tilanteissa. Sokean uskon ja turhan toivon sijaan realistinen optimistisuus tarkoittaa sen hyväksymistä että jokin asia joko onnistuu tai epäonnistuu. Realistinen optimistisuus tarkoittaa menneiden hyväksymistä, lähestyen nykyistä tilannetta positiivisista lähtökohdista korostaen tulevaisuuden mahdollisuuksia. Jos realistisuus viittaa tosiasioihin niin optimistisuus kuvaa myönteisellä tavalla tarinaa, jota kerromme tosiasioihin viitaten.


Keskittyminen positiiviseen lopputulokseen negatiivisen sijaan johtaa periksiantamattomuuden lisääntymiseen, tavoitteisiinsa pääsemiseen, lisääntyvään joustavuuteen, luovaan ongelmanratkaisuun, suurempaan tyytyväisyyteen ja parempiin tuloksiin. Realistinen usko menestykseen parantaa mahdollisuuksia menestyä. Tarvitset realistista optimistisuutta, koska ylioptimistisuus tarkoittaa todellisuuden kieltämistä.


Mikäli et usko sinulle epämieluisiin asioihin, tarkoittaa se pääsi laittamista sinne minne aurinko ei paista. Et voi keskittyä vain uskoasi vahvistaviin lähteisiin, jotka kertovat sinua miellyttäviä asioita. Kriittisen tiedon etsiminen on yksi hyvä tapa hakea realismia. Kohtaa todellisuus ja hyväksy sinua koskettavat pahoilta tuntuvat tosiasiat. Mikäli et löydä niitä, olet todennäköisemmin oikeassa. Prosessi on usein tiedostamaton etkä edes huomaa sitä. Harjoittele kriittisten lähteiden etsimistä jatkuvasti. Optimististasi tulee tätä kautta realistisempaa.

3.4 Yhteenveto


Ajattelet, siis olet. Vaikka ajatus pohdiskelijasta puun alla makaamassa tuntuu nykyään huvittavalta niin voit saavuttaa ajattelemalla kilpailuedun muihin verrattuna. Ajattelu on aliarvostettua. Pystyt vähentämään turhaa tekemistä ajattelemalla. Ajattele omilla aivoillasi. Sinä tiedät itse parhaiten sinulle tärkeät asiat ja ne teot, jotka hoidat parhaiten. Suurin osa nykyihmisistä säntäilee edestakaisin ilman ajattelua. Ajatteluprosessin seurauksena teet oikeita kysymyksiä. Ne ovat edellytys oikeiden asioiden tekemiselle.



Vähemmän on enemmän ajattelu on syvällisempää, yksilöllisempää ja saa lineaarista ajattelua enemmän tuloksia aikaan. Lineaarisessa ajattelussa sama määrä impulsseja aiheuttaa saman määrän tuloksia. Näin ajattelevat ihmiset ovat kuvitteellisen tasapainotilan vankeja. Maailmassa harva asia jakautuu tasan. Sinun on ehkä vaikea hyväksytä tätä, koska kaikkia haluavat asioiden olevan tasapuolisia. Valitettavasti haluilla ja todellisuudella on vähän tekemistän keskenään. Tässä luvussa oli tarkoitus saada sinut ajattelemaan eri tavalla. Se ei tapahdu käskemällä. Siksi pyydän sinua ajattelemaan ympäröivää maailmaa. Mieti mm. seuraavia kysymyksiä:



  • Teetkö sinä saman palkan eteen yhtä paljon työtä kuin kollegasi? Teettekö työnne yhtä tehokkaasti?
  • Tuottavatko toiset asiakkaanne paljon enemmän vaivaa ja työtä saman korvauksen eteen kuin muut?
  • Saatko sinä samanlaiset kiksit lukiessasi tiettyä kirjaa kuin lukiessasi muita?
  • Tuottavatko tietyt läheisesi suurimman osan murheistasi ja toiset iloistasi?
  • Miksi joidenkin laulajien sinkut tuotttavat moninkertaiset määrät rahaa kuin muut yhtä paljon markkinoidut sinkut?



Tee itse lisää kysymyksiä. Opit ajattelmaan parhaiten tehdessäsi kysymyksiä. Mitä parempia kysymyksiä teet sitä parempia vastauksia saat. Paremmat kysymykset saavat sinut keskittymään parempiin tekoihin. Tekosi helpottavat ajattelemista ja ajattelusi helpottaa tekemistäsi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti