keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Opi sanomaan EI

On tärkeää oppia sanomaan EI asioille, joiden tietää olevan turhia tai tuskallisia. Tällaisia asioita on paljon. Jotkut ihmiset osaavat sanoa ei, mutta toiset ihmiset mieluummin kärsivät kuin käyttävät sanaa hallitakseen omaa ajankäyttöään. Tämä kirjoitus on ensisijaisesti tällaisia ihmisiä varten. Omaa aikaansa ja resurssejaan hyvin vaalivat ihmiset eivät juuri tästä kirjoituksesta hyödy. Meillä jokaisella on olemassa tuttavia, sukulaisia tai jopa ystäviä joiden kanssa viettää aikaansa, vaikka ei satu juuri pitämään heistä. Sinun on valittava itse ajankäyttösi, koska sinä tiedät parhaiten mitkä asiat sinua kiinnostavat ja joita haluat tehdä yhä uudelleen tai joista sinulle on todellista hyötyä. Olen itsekin huono sanomaan ei, koska en halua loukata toista ihmistä sanomalla suoraan etten ole kiinnostunut tekemään jotain asiaa.


Ei-sanan jääminen pois sanavarastosta aiheuttaa ajanhukkaa ja turhaa vaivaa. Se on sana joka voi usein käytettynä johtaa ihmisten katoamiseen elämästäsi ja heidän mielikuvansa sinusta muuttumaan. Kaikkia ei voi koskaan miellyttää ja jotkut voivat pahoittaa mielensä. Tämä on se hinta, jonka joutuu maksamaan mahdollisesti parantuneesta ajankäytöstään. Toisille kuspiän maine on vaikeasti sulatettava asia ja toisille, kuten minulle se ei ole ongelma. Viisaat ihmiset kyllä ymmärtävät, että priorisointia on tehtävä. Ihmiset usein luopuvat turhaan itselleen tärkeistä asioista, kun toiset ihmiset pyytävät heiltä apua tai aikaa johonkin heille tärkeään asiaan. Miksi näille itselle vähemmän tärkeille asioille ei voi sanoa ei?


On ymmärrettävä se, että joka kerta kun sanoo ei jollekin asialle tai ihmiselle niin sanoo kyllä jollekin muulle. Me emme voi tehdä kahta asiaa samaan aikaan ainakaan molempien kärsimättä.. Sen vuoksi meidän on käytettävä sanaa ei. Jokainen kyllä, on monien kymmenien ei-sanojen tulos. Ei-sanaa käyttämällä suojelet asioita joille sanot kyllä. Joka kerta kun sanot kyllä sinun pitää tajuta mille asioille sanot ei. Keskittyessäsi tärkeään asiaan, sinun pitää sanoa ei muille asioille. Sinulla on aina vain muutama asia joille pitää sanoa kyllä ja lopuille ei. Sanomalla ei riittävän usein saat aikaan parempia tuloksia. 


Sanomalla kyllä hukkaa usein keskittymiskykynsä. Sinua pommitetaan erilaisilla kutsuilla, pyynnöillä ja vaatimuksilla joille sinun pitää sanoa ei. Vain tärkeille pyynnöille ja asioille sinun tulee sanoa kyllä. Myös itselle tärkeille ihmisille pitää antaa myönteinen vastaus ja jättää vähemmän tärkeät ihmiset vähemmälle. Tämä on harvinaista. Minä sanon itse kyllä liian usein, vaikka olen pikkuhiljaa oppinut käyttämään sanaa ei useammin. On helpompaa sanoa kyllä ja tuntea lämmin tunne kehossasi kuin käyttää toista vaihtoehtoa. Valitettavasti kieltäytyminen ei tunnu hyvälle usein.
Ei on sana, jota kannattaa käyttää myös silloin, kun tarvetta jollekin tavaralle tai ei ole. Tavaran tai palvelun ilmaisuudella ei ole väliä, koska jokaisella tavaralla on omat kustannuksensa. Niistä voit lukea mm. täältä Turhien tavaroiden vastaanottaminen tai niiden odottelu voi hukata merkittävän määrän aikaasi. Tästä ajanhukasta hyvänä esimerkkinä on Tokmannin ämpäreiden odottelu. Vaikka niiden mukana on saattanut tulla jotain hieman hyödyllistäkin niin monen tunnin odottelu ei ole viisasta ilman lopputulosta, josta ei löydy todellista hyötyä. On tietysti niitäkin ihmisiä, jotka tuntien odottelusta hyötyivät, mutta he ovat olleet vähemmistössä. 


Tarvetta sanoa riittävän usein ei pääse karkuun. Se seuraa sinua koko elämäsi ajan. Turhien asioiden tekeminen vie suuren osan elämästä mikäli ei opettele kieltäytymistä. Kieltäytymistä on syytä alkaa opettelemaan mikäli se tuntuu itsestä vaikealta. Seuraavan kerran, kun joku pyytää sinulta jotain sano ei ja katso mitä siitä seuraa. Todennäköisemmin kieltäytymisellä ei ole juuri merkitystä. En ehkä kuitenkaan lähtisi kokeilemaan kieltäytymistä joistain työtehtävistä joita pomo sinulle tarjoaa. Ensimmäisenä kokeilisin jotain vähäpätöisempiä asioita, kuten sukulaisvierailuita tai joitain kissanristiäisiä. Saattaapa jopa käydä niin, että yhtäkkiä huomaa elämänlaadun paranevan näitä vähentämällä.


Tulen palaamaan tähän asiaan suhteellisen nopeasti miettimällä mitä yhteistä on asioilla, jotka tulisi eliminoida omasta elämästään. Jokaisella on omansa, mutta kyllä niitä yhtäläisyyksiäkin löytyy, kun alkaa asiaa hieman ajattelemaan. 


Pitemmittä puheitta,
Hyvää viikonjatkoa!
-TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti