sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Kirjoitussarja psykologiset taipumukset osa 3. johdonmukaisuus

Ihmisellä on taipumus johdonmukaisuuteen. Toimiminen johdonmukaisesti säästää energiaa. Me voimme ajatella johdonmukaisuutta myös fysiikan lakien mukaan. Kappale pysyy paikoillaan tai liikkuu tiettyyn suuntaan, kunnes siihen vaikuttaa voima joka joko liikuttaa paikoillaan olevaa kappaletta tai voima joka tuottaa riittävän vastavoiman, jotta liikkuva kappale joko pysähtyy tai muuttaa suuntaansa. Ihmiset muuttavat äärimmäisen harvoin tapojaan. Me olemme niiden orjia niin hyvässä kuin pahassa. Huonojen tapojen välttäminen on helpompaa kuin jo valmiiksi muodostuneiden tapojen muuttaminen.


Me muutamme harvoin tekemiämme johtopäätöksiä asioista tai muista ihmisistä, pidämme kiinni itsellemme luodusta identiteetistä, tehdyistä sitoutumuksista tai muutamme näkemystämme siitä missä olemme hyviä. Edellämainittujen asioiden lisäksi pidämme kiinni ensivaikutelmistamme. Johdonmukaisuus seuraa mukanamme huolimatta siitä millaisia todisteita sitä vastaan saamme. Me tunnistamme paljon helpommin muiden ihmisten taipumukset järjettömään johdonmukaisuuteen kuin omamme.


Johdonmukaisuus on usein hyödyllinen ominaisuus, mutta samalla se on monesti myös vaarallinen. Meidän on helppo unohtaa se ettei johdonmukaisuus aina vie meitä eteenpäin. Johdonmukaisuus on enimmäkseen alitajuntamme hallitsema sisäinen ominaisuutemme. Aivomme säästävät energiaa, koska meidän ei tarvitse tehdä tietoisia päätöksiä tai analysoida vastaanottamaamme informaatiota. Aivomme sopeuttavat toimintaansa tällä tavalla jatkuvasti monimutkaistuvaan maailmaan. Johdonmukaisuus saattaa joskus johtaa todellisuuden vääristymiseen omissa aivoissamme. Tästä yksi hyvä esimerkki on tappiollisten osakkeiden ostaminen yhä uudelleen, olettaen olleensa aikaisemmin oikeassa, vaikka tappiot puhuvat puolestaan.


Taipumustamme johdonmukaisuuteen voidaan käyttää hyväksi. Suuria sitoumuksia alustetaan monesti useilla pienillä pyynnöillä joihin meidän on helppo sanoa kyllä. Nämä pienet pyynnöt eivät ole läheskään niin tärkeitä kuin hieman myöhemmin tulevat isommat. Esimerkiksi yritykset voivat pyytää asiakkaitaan juttelemaan palveluistaan, kun kyseessä on todellisuudessa myyntitapahtuma, jossa tarjotaan yrityksen tuotteita. Tämän jälkeen asiakas on johdonmukaisuutensa takia alttiimpi hankkimaan tuotteita ja palveluita. Yleensä tällaista tapaa käytetään lähinnä kalliimpien tuotteiden tai palveluiden myynnissä, koska halvempien tuotteiden katteisiin sillä voi olla merkittävä negatiivinen vaikutus. Paras tapa välttää johdonmukaisuuden hyväksikäyttöä on miettiä tarkkaan jokaista pientäkin pyyntöä.

Erityisen vahvasti johdonmukaisuuden rooli ihmisen teoissa tulee näkyviin silloin, kun joku tekee julkisen lupauksen toimia tietyllä tavalla. Julkisen lupauksen antaminen vahvistaa ihmisen toimintaa johdonmukaisesti identiteettiään vaalien. Tätä julkista lupausta voi käyttää myös hyväkseen, kun haluaa saada itse jonkin tietyn asian tehtyä. Mitä useampi ihminen on ollut tätä julkista lupausta todistamassa sitä herkemmin se myös pidetään. Julkisia lupauksia vielä tehokkaampi tapa vahvistaa ihmisen johdonmukaisuutta, on hankkia tai tehdä lupaus kirjallisena. Kirjallinen lupaus vaatii enemmän vaivannäköä kuin suullinen. Paras tapa hoitaa asia on pyytää toista ihmistä tekemään lupaus julkisesti kirjallisena. Mitä enemmän näkee vaivaa sitä suurempi arvo lupauksella on tekijälle.


Johdonmukaisuuden yksi suurimmista vaaroista on se, että ihminen keskittyy niin vahvasti oppimiinsa asioihin ettei osaa ajatella kuin yhdestä näkökulmasta. Erityisen hyvin tämä näkyy jokaisen keskittyessä hyödyntämään koulutustaan ottamatta huomioon muita tieteitä, joita hyödyntämällä voisi saada aikaan ratkaisuja oman tieteenalan ongelmiin. Paras tapa välttää tällaista liiallista johdonmukaisuutta on kouluttaa itseään laaja-alaisesti keskittymättä pelkästään yhteen asiaan. Insinöörien tulee ymmärtää esimerkiksi humanistien näkemyksiä jonkin monimutkaisen teknisen tuotteen käyttöliittymästä, jotta he pystyvät suunnittelemaan käyttäjäystävällisen tuotteen. Toinen tärkeä tapa välttää liiallista johdonmukaisuutta on muodostaa itselleen tapa, jossa yrittää aina todistaa olevansa väärässä. Esimerkiksi Charles Darwin yritti jatkuvasti todistaa oman teoriansa lajien evoluutiosta vääräksi. Tätä myötä hän tosin todisti olleensa oikeassa. 

Eipä muuta,

Hyvää alkavaa viikkoa!

-TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti