torstai 19. maaliskuuta 2015

Mille asioille tulisi sanoa ei

Viime viikolla kirjoitin siitä, että pitäisi oppia sanomaan ei. Tässä kirjoituksessa on tarkoitus käydä läpi asioita, joille meidän pitää sanoa ei. Meidän on muistettava, että olemme kaikki yksilöitä ja toisten asioiden tekeminen sopii toisille paremmin. Eroon päästävillä aioilla on kuitenkin monia yhtäläisyyksiä. Suurin osa näistä yhtäläisyyksistä pätee kaikille ihmisille, mutta eivät aivan kaikki. Ensimmäisenä tulisi yrittää poistaa ne asiat elämästään joita ei tykkää tehdä. Näitä on tietysti kaikilla paljon ja kaikkia epämieluisia asioita ei pysty välttämään, mutta niiden muuttaminen rutiineiksi tai teettäminen jollakin muulla on mahdollista. Toisena tulevat mieleen asiat joissa olet erityisen huono. Nämä tuottavat kaikennäköisiä sivuvaikutuksia elämääsi ja heittävät resurssejasi hukkaan. Epäonnistumiset saattavat myös tuottaa lisää epäonnistumisia ja vierivä lumipallo alkaa kasvamaan.


Seuraavassa muutamia muita eliminoitavia asioita:

  • Ne asiat, jotka aina keskeytetään aiheuttavat ajanhukkaa, koska silloin on pakko virittäytyä uudestaan tekemiseen mikä ottaa oman henkisen virittäytymisensä.
  • Vastaaminen turhiin sähköposteihin ja puheluihin. Näitä tulisi ehdottomasti välttää, koska ne vievät nykyään suuren osan työntekijän ajasta.
  • Asiat jotka ovat “aina tehty näin” eivät toisin sanoen ole kehittyneet ja ovat siten ennen pitkää muuttuneet tehottomiksi. Saman asian tekeminen yhä uudelleen, odottaen uutta lopputulosta on yksi typeryyden tunnusmerkeistä ainakin Einsteinin mukaan.
  • Asiat joissa yhteistyökumppanisi ovat joko surkeita tai epäluotettavia. Joskus näitä asioita ei pysty välttämään.
  • Asiat, jotka eivät ole valmistuneet aikataulun mukaan ja joiden saavuttamista päätökseen ei ole näkyvissä.
  • Kokoukset, joilla ei ole selkeää tarkoitusta, päämäärää tai aikataulua tai joissa sinulla ei ole kriittistä roolia. Applen yrityskulttuuri oli ainakin Steve Jobsin aikana erityisesti turhien kokouksien vastainen.
  • Velvollisuudentunnosta suoritettavat kissanristiäiset. Näitä voivat olla mm. työpaikkojen vapaamuotoiset illanvietot tai jonkin kaukaisemman sukulaisen (jota et ole nähnyt vuosiin) järjestämät juhlat. Kummistakaan ei ole hyötyä ja molemmat imevät elämänhalumme.

On helppoa edellisestä listasta huomata kuinka paljon näitä turhempia ja resursseja hukkaavia tekemisiä jokaisella meistä on. Niitä eliminoimalla voi helpottaa elämäänsä. Tämä johtaa parempaan lopputulokseen kuin yrittämällä saada turhista asioista hieman enemmän irti. Asioiden eliminoiminen saattaa joissakin tapauksissa tuottaa odottamattomia yllätyksiä. On pakko vain kokeilla mitä tapahtuu, jotta näkee tulokset. 


Eliminoinnissa on tärkeää olla haukkaamatta liian suurta palaa kerralla. Keskity ensin haitallisimpiin tapoihisi ja tekoihisi. Keskity maksimissaan kahden vähentämiseen kerralla. Itse suosittelisin haitallisimmasta aloittamista ja siirtymistä pikkuhiljaa muihin. Omien kokemusteni mukaan kaiken lopettaminen kerralla ei onnistu. Mikäli eliminointi tai delegointi ei ole täysin mahdollista on turhemmista asioista tehtävä rutiineja, joihin ei tarvitse tuhlata keskittymistä eikä myöskään tahdonvoimaansa. 


Minun on mahdotonta sanoa sinulle mitkä asiat ovat sinulle turhia. Sinun tulee itse päättää ne ja yrittää hoitaa asiat parhaasi mukaan. Usein meille käy niin, että joku muu päättää puolestamme mitä meidän pitää tehdä. Tällöin on vain yritettävä selvittää tälle henkilölle miksi sinun ei pidä jotain asiaa hoitaa. Yleensä tällaisia asioita tulee erityisesti työpaikoilla. Monesti pomot luulevat tietävänsä paremmin, vaikka heillä ei juuri olisi tietoa asioista. Koska kyseessä ovat kaksipiippuiset asiat, ei kannata pomolleen sanoa suoraan, että pitäköön tunkkinsa, vaikka tietäisikin olevansa oikeassa. 

Mille asioille sinä sanot ei?

-TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti