tiistai 19. elokuuta 2014

Työviikot tulevat lyhenemään

Taisi olla eilen maanantaina, kun Suomen tämän hetken suurin puolue Kokoomus ehdotti työajan pidentämistä, jotta Suomen kilpailukyky nousisi. Tämä voi pitää joissakin harvoissa asioissa paikkansa, mutta todellisuudessa suunta on toinen. Työviikot tulevat ainakin keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä pikemminkin lyhenemään. Tämä ei ole sinänsä minulle yllätys, koska olen puhunut siitä aiemminkin. Sen sijaan minulle on yllätys, että pikkuhiljaa myös maailmalla aletaan puhua tästä.

Koko jutun voi lukea mm. täältä Yksi perusteluista on se, että hyvinvointiyhteiskunta rakennettiin pidemmällä työajalla. Jos Kokoomus ei ole vielä huomannut niin maailma on muuttunut. Se mikä oli totta aiemmin ei ole sitä nykyään. Tämä tosiasia koskee tietysti meitä kaikkia muitakin, joten yksi puolue ei ole yksin väärässä tässä tai muissa asioissa. On luonnollista, että ihmiset turvautuvat vanhoihin kaavoihin, koska muutos ei ole koskaan helppo asia. Maailmalla ainakin kaksi isomman kaliiberin yritysjohtajaa Richard Branson ja Carlos Slim kannattavat vähempiä työtunteja. He tosin ovat ensisijaisesti kolmen pitkän työpäivän kannalla. Heidän kahden näkemyksistä voi lukea seuraavista linkeistä: täältä ja täältä

Jos lyödään faktat suoraan tiskiin niin työtuntien tarvittavan määrän väheneminen johtuu suoraan siitä, että ihmiset ovat nykypäivänä keskimäärin paljon tuottavampia kuin aiemmin. Tämä johtuu teknologioiden kehittymisestä. Meillä ei ole tarvetta olla enää töissä niin montaa tuntia kuin aiemmin. Nykyinen noin kahdeksan tunnin työpäivä on jäänne joka ei perustu enää tosiasioihin. Nykypäivänä fyysinen työ vähenee jatkuvasti lisääntyvän automaation vuoksi. On tietysti olemassa monia töitä joita tarvitsee tehdä edelleen yhtä pitkään. Tulevaisuudessa näiden töiden määrä tulee entisestään vähenemään. Fyysisen työn sijaan joudumme käyttämään tulevaisuudessa enemmän aivokapasiteettiamme niihin töihin jotka jäävät jäljelle. Tämä tarkoittaa toisin sanoen sitä, että työviikon lyhentämisen lisäksi työt täytyy järjestellä uudelleen. Nykyajan avokonttorihelvetti ei sovi tulevaisuuden työn vaatimuksiin. Tämä johtuu lähinnä siitä, että raakaa ajattelua ja keskittymistä vaativaa työtä ei voi tehdä tehokkaasti paikassa, jossa häiriöitä on liikaa. Vaikka ihmiset eivät ehkä itse rekisteröikään häiriöiden vaikutusta suoraan työskentelyyn niin aivot sen kyllä tekevät.

Oma näkemykseni ei vastaa täysin Bransonin tai Slimin ajatuksia, koska ainakin Slimin kolmen päivän työviikko kymmenen tunnin työpäivineen ei missään nimessä ole paras tapa järjestää työviikko. Nämä päivät ovat aivan liian pitkiä tehokkaaseen työntekoon varsinkin tietotyöläisille. Oma arvioni järkeväksi työpäivän pituudeksi on viiden tunnin tehokas työaika. Tähän viisituntiseen lisättäisiin maksimissaan tunnin tauot päivän mittaan. Ne tutkimukset jotka olen itse lukenut ovat antaneet maksimissaan puolitoistatuntia työtä tauotta maksimaalisen suorituskyvyn ylläpitämiseksi. Tämän lisäksi parhaalla mahdollisella suorityskyvyllä on mahdollista tehdä töitä maksimissaan neljä tuntia päivässä. Koska puhun viisituntisesta työpäivästä niin lienee syytä mainita, että ylimääräinen tunti menisi hallinnollisiin töihin joissa ei tarvitse keskittyä samalla tavalla. Erään Suomessa tehdyn kyselyn mukaan suomalaisilla työntekijöillä menee keskimäärin noin kaksi tuntia työpäivästä muuhun kuin varsinaiseen työhön. Tutkimuksesta tehty uutinen löytyy mm. täältä

Jokaisen täytyy muistaa, että työt eivät ole toistensa kopioita eikä toisen ihmisen työteho vastaa välttämättä samaa kuin täysin samaa työtä tekevän. Me emme voi yleistää kaikkea. Voimme vain arvioida tulevaisuuden keskimääräistä työaikaa joka ainakin omien näkemysteni mukaan tulee lyhenemään. Tämä koskee erityisesti niitä aloja joilla ei ole samanlaista läsnäolopakkoa kuten esimerkiksi poliiseilla tai vartijoilla. Tämä ei tule mielestäni johtamaan elintason laskuun, koska ihmiset tulevat tekemään asiat viisaammin lyhyemmillä työajoilla. Tietysti joissakin maissa suhteellinen elintaso tulee laskemaan, mutta tämä ei tule johtumaan lyhyemmistä työajoista vaan pikemminkin siitä ettei tulevaan muutokseen sopeuduta yhtä nopeasti kaikkialla. Vähemmän työajan viisaampi käyttö on myös yksi tulevan kirjani kantavista teemoista. Siitä lisää joku toinen kerta.

Tässä minun näkemykseni tähän asiaan. Jos olette eri mieltä niin kommentoikaa ihmeessä.

-TT

4 kommenttia:

  1. Miten näet, että maiden välinen kilpailu vaikuttaa tähän? Jos Suomi ryhtyy lyhyempään päivään ja Ruotsi ei ,eikö Ruotsilla ole sitten kilpailuetu?

    VastaaPoista
  2. Kuten yritin mainita niin tämä ei ihan kaikki aloja koske. Niillä aloilla joilla työpäivien lyhentäminen on mahdollista ei Ruotsille tule kilpailuetua lyhyempien päivien takia, koska ne ovat seurausta siitä, että asiat hoidetaan viisaammin. Lyhyemmässä ajassa pystytään tekemään samat asiat ja se tarkoittaa sitä, että kustannukset itseasiassa tämän myötä hieman pienenevät.

    En myöskään usko, että Suomessa tullaan olemaan edelläkävijöitä tässä asiassa. Tästä kertovat mm. juuri Kokoomuksen vaatimukset pidemmästä työviikosta. Todennäköisesti edelläkävijät tulevat joistain muista maista.

    VastaaPoista
  3. Hyvä kirjoitus! Täytyy sanoa, että olen kanssasi samaa mieltä. Todella vaikea on kuvitella tilannetta, jossa työviikkoa pidennettäisiin. Kuten sanoit teknologian kehitys on jo nyt johtanut työnmäärän vähentymiseen ja tulee näin tekemään myös jatkossa. Työnmäärä ei siis ainakaan tulevaisuudessa tule lisääntymään.

    Ehkäpä jossain vaiheessa koittaa jo tilanne, missä täytyy harkita työnjakamista, kun sitä ei vain riitä kaikille?

    Kilpailuedun saavuttaminen on mahdollista ainoastaan aivotyön kautta ja tehokkuus aivan eri asia kuin pidemmät työpäivät.

    VastaaPoista
  4. Jossain vaiheessa työnjakaminen tulee tosiaan tarpeelliseksi. Mikä se hetki on niin siitä minulla ei ole tietoa. Tällä hetkellä näkisin tilanteen olevan enemmän se, että maapallon ollessa suljettu talous tulee elintaso joissakin paikoissa tippumaan ja sitä myötä monet köyhemmät pääsevät parantamaan elintasoaan. Tällä hetkellä ainakin kiinalaiset kuuluvat siihen joukkoon ja suomalaisten suhteellinen elintaso taas tippuu.

    VastaaPoista