tiistai 25. maaliskuuta 2014

4. Askel listaa KAIKKI velkasi ja niiden korot

Moi vaan kaikille.

Taas mennään askel askeleelta ohjelman seuraavaan pykälään joka on tällä kertaa velkojen listaaminen. Toivottavasti ne joilla on tarvetta parantaa taloudellista tilannettaan ovat ottaneet kaikki kolme ensimmäistä, koska ilman niitä ei tällä neljännellä askeleellakaan tee mitään. Kolme ensimmäistä askelta löytyvät seuraavista paikoista:


Näiden kolmen ensimmäisen jälkeen on sitten hyvä mennä seuraavaan. Neljäs askel on työläämpi suurimmalle osalle kuin aiempi. Koska kyseessä ovat sellaiset henkilöt joilla raha-asiat eivät ole täysin hallussa niin voimme olettaa, että heillä on velkaa vaikka kuinka monelle henkilölle tai yritykselle. Mikäli näin ei ole niin sitten tämä neljäs askel ei oikeastaan hirveästi teitä koske. Koko ohjelman ollessa velkaisia tai rahaongelmaisia varten ei velattomien kannata juuri hukata aikaansa tähän ohjelmaan.

Neljäs askel on kaikkien velkojen ja niiden korkojen listaaminen. Se tarkoittaa siis ihan kaikkia velkoja joita teillä on. Oli kyse sitten siitä kuka on tarjonnut teille siiderin tai olusen baarissa viimeiseksi tai mahdollinen asuntovelka. Mikäli kyseessä on se viimeinen olut tai siideri voidaan korkojen olettaa olevan 0% varsinkin mikäli käytte aina samassa paikassa. Mikäli olette ostaneet kulutusluotolla tavaraa niin ottakaa selvää todellisista vuosikoroista. Luottokorttien prosentit löytyvät varmasti verkkopankkinne kautta. Kaikkien velkojen listaaminen on äärimmäisen tärkeää jo siksi, että silloin olette perillä todellisesta tilanteestanne. Listatkaa myös ne velat joissa olette velkojana.

Muistakaa listatessanne merkitä ne joko paperille tai exceliin tai vastaavaan. Jokaiseen listalla olevaan riviin pitäisi kuulua seuraavat asiat: Summa, velkoja, velallinen ja vuosikorko. Näitä rivejä sitten löytyy teiltä enemmän tai vähemmän. Mikäli niitä ei löydy ollenkaan niin teillä on tosi hyvin asiat. Oletettavasti tähän askel askeleelta ohjelmaan panostavat niitä kuitenkin omaavat. Se ei ole häpeä vaan hyväksyttävissä oleva tosiasia. Tilannettaan voi parantaa, mutta se vaatii toimenpiteitä. Mikään ei kuitenkaan valmistu yhdessä yössä, joten kärsivällisyyttä vaaditaan.

Seuraavan osion julkaisen viikon päästä. Seuraava kirjoitukseni koskee harrastelijoiden puuhastelua eli kehysriihtä. Toivotaan, että hallitus saa edes jotain päätöksiä aikaiseksi lähipäivien aikana.

Onnistumisen iloa!

-TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti