torstai 27. maaliskuuta 2014

Harrastelijoiden puuhastelua

Kehysriihi on taas takana ja teatteri on loppunut. Esitys ei ollut kummoinen eikä se varmasti ollut yllätys. Vaalit ovat vuoden päästä, joten oli turha odotella minkäänlaisia radikaaleja ratkaisuja. Todelliseen paskakasaan ei kukaan taaskaan koskenut. Ja sitten muutama juttu itse kehysriihen päätöksistä, jotta voin avata sanaisen arkkuni hallituksen toimista.

Ensimmäisenä on tietysti syytä mennä kokonaissummaan joka on yhteensä 2.3 miljardia Euroa seuraavien neljän vuoden aikana. Tämän ja edellisten päätöksien seurauksina valtion velkaantumisen pitäisi taittua joko vuoteen 2016 tai 2017 mennessä. Voin jo nyt kertoa teille kaikille ettei niin tule käymään. Jos joku haluaa uskoa tuohon teatteriin niin se on sitten hänen oma asiansa. Perusteluina on se, että talouskasvu alkaa ensi vuonna. Kysymys sitten kuuluukin, että kuinka monta kertaa on näin luvattu aikaisemminkin? Miten se velkaantuminen taittuisi, kun ei sitä kasvua ole mistään tulossa? Mistä sitä tulisi, kun kansalaisten velkakuorma on jo täysin tapissa ja samoin julkisyhteisöjen? Vienti ei vedä ja suomalainen teollisuus ei ole kilpailukykyinen. Tänne ei juurikaan investoida ja ne vähäiset investoinnit mitä mahdollisesti tehdään sabotoidaan joko ay-liikkeen tai viherterroristien toimesta. Viimeisimpänä esimerkkinä Uudenkaupungin soijatehdas vai mitä se ikinä tekeekään?

Seuraavassa lista harrastelijoiden puuhasteluista:

  • Pääomaveroitusta kiristetään 28 miljoonalla Eurolla
  • Kehitysyhteistyöstä leikataan 50-100 miljoonaa
  • Ajoneuvoveroa nostetaan 150 miljoonalla ja polttoaineveroa 42 miljoonalla
  • Tupakkaveroa kiristetään 50 miljoonalla
  • Liikenteen väylärahoitusta leikataan 100 miljoonalla
  • Perintö- ja lahjaveroitusta kiristetään
  • Valtion osuutta ansiosidonnaisesta leikataan noin 50 miljoonalla
  • Valtionomaisuutta myydään 1.9 miljardin edestä. Tästä 1.3 miljardia velkojenmaksuun ja 600 miljoonaa investointeihin.
  • Lapsilisien leikkaus noin 110 miljoonaa
  • Yritystuet 200 miljoonaa leikataan
  • Työmatkakulujen verovähennysoikeus kapenee

Itse en saa tuosta kyllä millään matematiikalla läheskään 2.3 miljardia, joten jotain varmaan jäi puuttumaan. Ei tosin taida saada hallituskaan. Ilmeisesti he taisivat mutista jotain siitä, että lisää päätöksiä tullaan vielä tekemään. On tässä kyllä joitakin hyviä päätöksiäkin, mutta todellisia muutoksia ei tehty. Sote-uudistus on tietysti myös iso asia mikäli se toimii, mutta se ei kuulunut kehysriiheen.

Hyviä päätöksiä noista edellämaintuista ovat ansiosidonnaisen päivärahan säästöt, yritystukien säästöt ja kehitysyhteistyön säästöt. Valitettavasti nämä kaikki kolme tuottavat ongelmiin nähden aika lailla olemattomat hyödyt. Muut sitten ovatkin lähtökohtaisesti enemmän tai vähemmän huonoja ideoita. Varsinkin kaikki veronkorotukset ovat lyhyen aikavälin mahdollisia tuottoja. Pidemmällä aikavälillä ne sitten tuhoavat enemmän kuin hyödyttävät. Tämän listan suurin kuuma peruna on lapsilisien leikkaus. Periaatteessa olen lapsiperheiden etujen leikkaamista vastaan. Jos kerran jostain piti saada tuon sadan miljoonan verran säästöjä niin parempiakin kohteita olisi ollut vaikka kuinka helvetin paljon. Lapsiperheidenkin on kuitenkin huomattava, että paskakasa valuu heidän suuntaansa myös tulevaisuudessa eikä tämä sata miljoonaa ole kuin vasta alku tulevissa säästöissä. Valtiontaloutta paikataan myymällä 1.9 miljardin edestä mikä tarkoittaa ainakin tuon 1.3 miljardin Euron osalta kusemista housuihinsa pakkasella. Tämä taas johtuu siitä, että mitä todennäköisimmin valtio tulee myymään taas jälleen kerran tuottavinta omaisuuttaan ja rahoittaa ”turskavaaran” kaltaisia paskakasoja. Kuudensadan miljoonan investoinneista en osaa juuri mitään sanoa, kun niitä ei ole yksilöity mitenkään, joten antaa niiden olla.

Todelliseen paskakasaan tässäkään kehysriihessä ei tohdittu koskea ja jos jollekin on vielä epäselvää mikä se on niin kyseessä on liian lihava julkinen sektori. Tämä on suurin syy pakottavaan lisävelanottoon. Joku voi tietysti jeesustella, että maailmantalouden tila on ollut niin heikko viime vuodet ettei velkaantumista olla pystytty taittumaan. Julkisyhteisöjen menot ovat nousseet noin kolmekymmentä miljardia vuodesta 2007. Silloin oltiin muistaakseni hieman ylijäämäisiä tai ainakin tasapainotilassa. Tämän jälkeen ollaan jaettu palkankorotuksia joihin ei ole ollut varaa. Koskivat ne sitten sairaanhoitajia, opettajia tai muita virkamiehiä. Vaikka varsinkin sairaanhoitajille ja opettajille ehkä pitäisikin ideaalimaailmassa antaa kilpailukykyinen palkka niin siihen ei nykymaailmassa vain ole varaa. Yksityisen sektorin, kun pitäisi heidät kustantaa ja sillä menee erinäköisten syiden takia ihan helvetin huonosti täällä Suomessa. Opettajien ja sairaanhoitajien palkat eivät olisi mikään ongelma ellei täällä olisi hirveätä määrää turhia hallintotyöntekijöitä. Tämä on se todellinen ongelma, josta kansalaiset eivät pääse eroon ilman ulkopuolista apua joka tarkoittaa IMF:ää tai muuta instanssia joka tulee ja laittaa asiat kuntoon. Tämä tosin tapahtuu vasta sitten, kun Suomen lainanhoitokyky on mennyt eli kansalaisten kannalta aivan liian myöhään. Tätä ei pystytä puolueiden toimesta purkamaan, koska ne hyötyvät tästä paskakasasta liikaa.

Toisin sanoen veronmaksajat ovat ja tulevat olemaan hallintojärjestelmän panttivankeja niin pitkään kunnes ollaan todellisessa kusessa. En tiedä kuka haluaa tässä löysässä hirressä roikkua, mutta minä en aio niin tehdä nyt enkä tulevaisuudessa. Paras tapa on tässä maassa äänestää rahoillaan. Se on ainut tapa jolla on mitään vaikutusta. Toisin sanoen sitä mukaa, kun veroja lisätään tietyissä asioissa niin hankinnat kannattaa tehdä ulkomailta. Tai sitten muuttaa muille maille kokonaan. Tämä rahoillaan äänestäminen toimii muuten myös markkinataloudessa eli kannattaa miettiä mitä ostaa ja mistä sen ostaa, vaikka haluisikin tukea suomalaisia yrityksiä.

Tässä mietteitä tästäkin teatterista.

-TT

1 kommentti:

  1. Loistava kirjoitus. Tuosta todellisesta paskakasasta olen täysin samaa mieltä. Hallintoa ja hallinnon vahtijoita sekä sääntöjä ja sääntöjen vahtijoita on aivan liikaa. Ja ihmettelen todella miksi keskustelu tästä asiasta on näin olematonta. Hoetaan vaan leikkauksia ja verojen korotuksia. Veronkorotukset ovat omille nilkoille kusemista ja leikkaukset kohdistuvat vääriin paikkoihin.

    VastaaPoista