keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Hyvät ja huonot neuvot

Lähestulkoon päivittäin saamme kuunnella ihmisiä tai lukea heidän kirjoituksiaan. He antavat meille suurimmaksi osaksi hyvää tarkoittaen neuvoja joita me sitten toteutamme enemmän tai vähemmän. Näiden neuvojen antamiseen itsekin sorrun usein blogissani ja välillä vinkit ovat hyviä ja välillä huonoja. Huonot neuvot tuottavat meille enemmän tuskaa kuin hyötyä ja niiden kuunteleminen ja lukeminen voivat viedä meiltä paljon kallista aikaamme. Seuraavassa joitakin kateogorioita hyödyttömille neuvoille:

Abstraktit:

Näitä huonojen neuvojen kategorioita on useita enkä varmasti tule niistä kaikkia tämän kirjoituksen aikana käsittelemään. Jostain kuitenkin on aloitettava ja mennään tällä kertaa niihin, joissa vastuu on kokonaan kuulijalla. Oletko usein dieetillä ja yrität laihduttaa? Neuvooko joku sinua tekemään seuraavaa: ”Lisää liikuntaa, syö terveellisemmin ja vähemmän kuin kulutat” Nämä neuvot ovat erittäin monisyisiä eivätkä kerro mitään uutta dieetillä olevalle tai sille ryhtyvälle henkilölle vaan ovat itsestäänselvyyksiä joita toistetaan. En ole mikään tämän alan asiantuntija, mutta kyllä neuvojen pitäisi olla konkreettisempia kuten ”Merkitse kalenteriin ajat liikunnalle, vähennä hiilihydraattien ja lisää proteiinien määrää ravinnossasi ostamalla vähemmän vaaleaa leipää ja syömällä kanaa.” Jälkimmäinen neuvo on parempi, mutta sekin vielä aika mitätön. Tarkoitus oli vaan esittää hieman konkreettisempi vaihtoehto.

Enemmän kärsimystä kuin hyötyä aiheuttavat neuvot:

Vähän aikaa sitten oli muistaakseni eräässä iltapäivälehdessä kitsasteluneuvoja joista yksi kuului seuraavasti: ”Hyödynnä työpaikkasi pahanmakuinen automaattikahvi ja säästä rahaa päivittäin.” Tämä neuvo pätee ainoastaan niille, jotka ovat luonteeltaan jo muutenkin kitsaita ja jotka eivät pidä kahvista. Neuvon seuraus on se, että pienen säästön takia ihminen hukkaa ison osan tahdonvoimastaan pahan kahvin juomiseen joka on sitten poissa jostain muusta tahdonvoimaa vaativasta tekemisestä. Pahimmillaan neuvo voi myös aiheuttaa koko päivän kestävän vitutuksen joka tulee heti pidemmällä aikavälillä kalliimmaksi. Tähän kategoriaan voidaan tunkea kaikki neuvot joissa ei oteta huomioon sitä mistä joutuu luopumaan, kun saa jotain lisää. Parempi tapa olisi esimerkiksi sanoa ”Mikäli jonotat jotain ilmaista niin kysy itseltäsi saatko siitä enemmän hyötyä kuin mitä siihen kuluvan ajan myötä menetät.”

Pienet kikat jotka tuovat hyvin mitättömiä hyötyjä suuremmassa kuvassa:

Tämä ryhmä on aika lähellä ensimmäistä, mutta pidän sitä erillisenä. Tämä jaottelu ei ole missään nimessä tiedettä, joten ei häiritä suurempaa kuvaa pohtimalla mahtuisiko tämä neuvo edelliseen. ”Säästä sähköä ottamalla puhelimenlaturi pois seinästä latausten välillä” Tämä saattaa säästää pari Euroa vuodessa, mutta se ei ole paljon kokonaiskuvassa. Näitä samoja vinkkejä pitäisi hyödyntää ainakin sata ennen kuin niillä on mitään vaikutusta taloustilanteeseen. Paljon parempi vinkki olisi ”Mieti harrastuksiasi tai mielenkiinnonkohteitasi ja kysy itseltäsi voisiko niistä saada lisätuloja”

Neuvot jotka eivät sovi kaikille ihmisille

”Sijoitan joka kuukausi palkastani tuhat Euroa osakkeisiin, kaikkien kannattaisi laittaa xxx Euroa.” Tämä neuvo on siitä huono ettei se toinen kaveri välttämättä seuraa markkinoita tai ymmärrä niistä yhtään mitään ja silloin se voi tietää merkittävää rahanmenoa. Parempi tapa olisi sanoa: ”Mikäli sinulla on ylimääräistä rahaa niin kannattaa miettiä voisiko sitä sijoittaa johonkin tuottavampaan kuin pitää niitä pankkitilillä.” Me olemme erilaisia persoonia ja silloin on aina muistettava ettei kaikkia asioita voi jokainen toteuttaa toisten ihmisten neuvojen mukaan. Tämän takia toista neuvoessa pitäisi aina yrittää ottaa huomioon toisen persoona ja yrittää auttaa sen mukaan. Itse taidan sortua tähän asiaan blogissani vähän turhankin usein, mutta toisaalta en lukijoitteni persoonia tunne juurikaan. Tämän takia jokaista kirjoitustani tulisi aina arvioida ensisijaisesti omasta näkökulmastaan ja persoonastaan riippuen. Älkää siis missään nimessä toimiko suoraan siten kuin kirjoitan tai neuvon ilman tarkkaa harkintaa.

Näitä neuvomiskategorioita on paljon enemmänkin kuin mitä näin äkkiseltään minulle tuli mieleen. Niitä voi ja saa ehdottomasti laittaa kommentteihin lisää tai olla muutenkin eri mieltä tästä kirjoituksesta. Ottakaa aina oma tilanteenne huomioon älkääkä kuunnelko neuvoja, jotka eivät ole konkreettisia, eivät tuota suurempaa hyötyä kuin haittaa tai tuottavat pilkunnussintaa ilman suurempia hyötyjä ja eivät sovi teille henkilökohtaisesti.

Ei muuta kuin sitten tsemppiä viikonjatkolle!

-TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti