keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Kenelle suorat osakesijoitukset sopivat?

Tässä kirjoituksessa on syytä huomioida, että kyse on suorista osakesijoituksista ja rahastosijoittamiseen eivät kaikki samat asiat suoranaisesti päde. Tämä ei tarkoita sitä etteikö jokainen voisi oman harkintansa mukaan toimia miten parhaaksi näkevät. Olemme erilaisia, joten kaikkiin ihmisiin päteviä nyrkkisääntöjä ei voi koskaan muodostaa. Suorat osakesijoitukset ovat paras tapa pidemmällä tähtäimellä saada mahdollisimman hyvä tuotto ylimääräisille rahoille.

Suoria osakesijoituksia suosittelisin itse ehkä kymmenelle prosentille kaikista sijoittajista. Sijoittamisella tarkoitetaan pidemmän aikavälin toimintaa ja spekulointi osakkeilla on eri asia. Spekulointia en suosittele kenellekään, mutta jokainen päättää kuitenkin itse. Kirjassaan One Up on Wall Street Peter Lynch määrittelee kolme edellytystä ihmiselle joka voi harrastaa tätä loistavaa mahdollisuutta vaurastua ja ne ovat

  1. Oma asunto
  2. Riittävästi ylimääräistä rahaa
  3. Tietyt osakesijoittajalle tarpeelliset luonteenpiirteet

Itse olen hyvin monesta asiasta samaa mieltä, mutta oman asunnon omistamista en pidä täysin välttämättömänä, vaikka hänellä on erittäin painavat perustelut tähän asiaan. Tässä kirjoituksessa käyn sitten läpi omia ajatuksiani näistä kaikista kolmesta.

Oman asunnon välttämättömyys

En pidä oman asunnon omistamista pakollisena, mutta sekin on perusteltu erittäin hyvin kirjassa. Tähän on parikin syytä: Oma asunto on siinä mielessä erittäin tärkeä, että suurin osa ihmisistä käyttää sen hankkimiseen hyvin paljon resurssejaan. Osakkeita voi joku taas ostaa viiden sekunnin miettimisajalla ja silloin virheiden tekeminen on hyvin yleistä. Oman asunnon hankintaan voi käyttää kuukausia tai jopa vuosia ja silloin päätöksen onnistumisen todennäköisyys on erittäin suuri. Tämän lisäksi oman asunnon hankintaa käytetään lainattua pääomaa ja silloin vipuvaikutus on paljon suurempi kuin mitä osakesijoittamisessa. Pitää kuitenkin muistaa ettei oma koti ole varsinaisesti sijoitus vaan katto pään päällä. Asunnon hankintaahan meillä täällä Suomessa tuetaan myös valtiovallan toimesta asuntolainojen korkojen verovähennyskelpoisuudella ja asunnon myymisen ollessa veroton mikäli myyjä on asunut siinä kaksi vuotta. Piensijoittajaa taas potkitaan lähinnä päähän päättäjien toimesta.

Mielestäni asunnon ei tarvitse olla maksettu kokonaan. Merkittävä osa pitäisi olla kuitenkin maksettu. Se osa on riippuvainen ihmisen tuloista asunnon hintaan verrattuna. Tarkkaa määritelmää tästä ei voi antaa, mutta asuntolainan maksuaikaa pitäisi olla maksimissaan jäljellä kymmenen vuotta ja lainasta pitäisi olla maksettuna ainakin puolet. Nämä eivät kuitenkaan ole täysin välttämättömiä mikäli kaikkien lainanhoitokulujen jälkeen jää merkittäviä rahasummia yli sijoitettavaksi. Tästä hieman lisää toisessa osiossa. Suorien osakesijoitusten sijaan asuntolainaiselle suosittelisin pieniä summia indeksirahastoihin, mutta maksimissaan sata Euroa kuussa per asuntovelkainen. Tämä tapa olisi kustannustehokas, koska suorissa sijoituksissa kulut muodostuisivat liian suuriksi pienien rahasummien ollessa kyseessä.

Riittävät summat ylimääräistä rahaa

Tämäkin asia on hyvin riippuvainen tuloista, menoista ja lainojen määristä. Riittävät rahasummat ylimääräistä rahaa täällä Suomessa ovat parista tonnista ylöspäin. Tämä siitä syystä, että suorien osakesijoitusten kulut ovat merkittävä tekijä sijoitusten onnistumisen suhteen. Parilla tonnilla voi tehdä maksimissaan pari kertaa vuodessa suoria osakesijoituksia riittävän kustannustehokkaasti. Valitettavasti Suomeen sijoitettaessa tämä on totuus. Joillakin ulkomaisilla välittäjillä on mahdollista sijoittaa kyllä ulkomaille kustannustehokkaammin, mutta normaalille osakesäästäjälle ei tässä ole paljonkaan järkeä. Tämä taas johtuu siitä etteivät he seuraa riittävän tarkasti ulkomaisia yrityksiä. Suomessa on kyllä riittävä määrä laatuyrityksiä, jotta niihin voi järkevästi laittaa pieniä summia rahaa. Suurimmalla osalla osakesijoittajia ei kuitenkaan ole kovin suuria summia sijoitettavaksi. On myös tärkeää ettei jokapäiväinen elämä kärsi kovin paljoa sijoituksiin laitetuista rahasummista. Näiden summien pitää olla sellaisia, että ne on varaa hävitä. Tarkkoja summia ei voi määrittää, koska ne ovat henkilökohtaisia. Tämä riippuu mm. siitä minkälaista elintasoa haluaa ylläpitää lyhyellä tähtäimellä ja kuinka kiinnostavana asiana osakesijoittamista sattuu pitämään.

Vaaditut luonteenpiirteet

Vaadittuja luonteenpiirteitä on sen verran monia ettei kaikkia taida ihan jokaiselta ihmiseltä löytyä. Kaikki niistä eivät ole välttämättömiä, mutta monet niistä ovat erittäin hyödyllisiä. Näitä ovat mm. kärsivällisyys, avarakatseisuus, kyky myöntää virheensä, iskunkestävyys, nöyryys ja oman päänsä mukaan toimiminen. Poikkeuksellinen älykkyys sen sijaan on mitä todennäköisimmin enemmänkin haitta kuin etu. Tämä kyky voi aiheuttaa uskon omasta ylivertaisuudesta jonka seurauksena uskoo helposti kaikkien muiden ihmisten olevan väärässä ja itse oikeassa. Mikäli tällainen tilanne tulee niin poikkeuksellisen älykkyyden omaavat ihmiset voivat olla konkurssissa muiden vetäessä pörssit alas ilman hänen näkemäänsä syytä. Osakesijoittamiseen tarvitsee maksimissaan yläastetason matematiikkaa ja sen osaamiseen ei tarvitse olla kovin älykäs.

Kyky myöntää virheensä, iskunkestävyys ja sinnikkyys ovat jossain määrin samoja asioita. Kyky myöntää virheensä tarkoittaa sitä hetkeä, kun huomaa jonkin yrityksen toiminnan muuttuvan siihen suuntaan ettei siinä ole enää perusteltua pitää rahojaan. Iskunkestävyys taas voidaan yhdistää hetkeen jolloin kaikki menee päin sitä itseään ja joutuu ottamaan askelia taaksepäin saaden turpiinsa jonkin yllättävän tapahtuman seurauksena pahasti. Näitä yllättäviä tapahtumia tulee aina välillä ja niiden seurauksena ei saa lopettaa sijoittamistaan. Oman päänsä mukaan toimiminen tarkoittaa sitä, että perustaa omat sijoituspäätöksensä omiin tilannearvioihin eikä muiden ihmisten seuraamiseen. Nöyryyttä ihminen tarvitsee kaiken mennessä vähän liian hyvin. Suurimman menestyksen hetkellä tulee myös pahiten turpiin mikäli nöyryys puuttuu. Tämä on tietysti ihan inhimillinen piirre, mutta mikäli kuvittelee itsestään liikoja voi käydä tosi pahasti. Faktat ovat sellaiset, että toisille ihmiselle menestys nousee hattuun paljon helpommin kuin toiselle. Avarakatseisuus on hyödyllistä siinä mielessä ettei hylkää mahdollisia huippukohteita vain sen takia, että omaa jonkinlaisia ennakkoluuloja jotain tiettyä liiketoimintaa kohtaan. Tylsät ja jopa vastenmieliset liiketoiminnat kuten jätehuolto tai jotkin muut vastaavat voivat olla erinomaisia sijoituksia.

Mitä jäi mainitsematta tai mistä olette eri mieltä?

-TT

2 kommenttia:

  1. Hyvä teksti, itse olen vain rahastoissa mukana. Suorat sijoitukset on liian vaarallisia ja aikaa vaativia. Ehkä sitten joskus voisi miettiä suoriakin. Mulle vaikeaa on ainakin tappiolla myyminen eli suomeksi virheiden tunnustaminen.

    VastaaPoista
  2. Suorien sijoitusten vaarallisuus on lähinnä myytti, mutta aikaa ne kyllä vievät. Pidemmällä tähtäimellä vaarat ovat aika lailla olemattomia, kun kyseessä ovat ylimääräiset rahat.

    VastaaPoista