maanantai 13. tammikuuta 2014

Hieman väsynyt, masentunut päihteiden väärinkäyttäjä=luova ihminen?

Otsikosta on suhteellisen helppo todeta mistä tässä on kyse, mutta asia ei kuitenkaan ole aivan niin yksinkertainen. On kuitenkin todettava, että osa noista mainituista asioista edesauttavat ihmisen luovuuden löytämistä ja siitä voidaan pitää osoituksena mm. monia tunnettuja muusikoita, koomikkoja ja kirjailijoita. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että monesti luovat nerot turvautuvat pullonhenkeen tai joihinkin vielä kovempiin tajunnanlaajentajiin. Tässä kirjoituksessa on tarkoitus hieman pohtia luovuutta ja sitä miten sen syntyä voi edesauttaa. Parempaa ja tarkempaa tietoa löytyy mm. Jonah Lehrerin kirjasta Imagination, How creativity works. Kuten aiemminkin niin yritän myös kirjoitella hieman omista näkökulmistani asiaa. Tällä kertaa lähinnä lyhyitä huomioita asiasta, koska oma ymmärrys neurologiasta on heikkoa.

Tutkimuksissa on paljastunut luovuuden kehittyvän aivojemme oikealla puolella

Sen kehitystä edesauttaa rentoutuminen. Tämä johtuu siitä, että rentoutuessamme keskitymme oivalluksiin jotka tulevat juuri tältä ei-analyyttiselta osalta aivojamme. Yksi tällainen hetki jolloin emme vielä ole ehtineet keskittyä on juuri silloin, kun heräämme aamulla emmekä ole ehtineet ajatella päivän askareita. Lisäämällä rauhallista hereilläoloaikaa viitisen minuuttia joka aamu saa ihmisen luovan aivojen osan toimimaan paremmin.

Huomiomme keskittäminen johonkin asiaan vähentää luovuutta

Käytännössä siis kahvi ja kaikki muut huomiokykyä parantavat aineet vähentävät luovuuttamme, vaikka monet yrittävätkin niiden avulla keskittyä paremmin ongelmanratkaisuun joka ei aina onnistu analyyttisesti sovellettuna. Ne ihmiset jotka pystyvät parhaiten suodattamaan epäolennaiset asiat ova itseasiassa vähemmän luovia, koska monesti nämä asiat kasvattavat luovuuttamme lisäämällä näkökulmia joiden avulla ratkaista ongelmia. Luovat ihmiset kun ovat avoimempia uusille asioille ja näkökulmille.

Värillä on väliä

Nyt ei ole kyse ihonväristä vaan siitä, että esimerkiksi siniset seinät kasvattavat luovuuttamme ja punaiset taas vähentävät sitä. Tämä johtuu siitä, että punainen väri lisää keskittymiskykyämme ja valppauttamme.

Pään hakkaaminen seinään” tekee hyvää luovuudelle

Luovuus vaatii kykyä hakata päätään seinään yhä uudelleen ja uudelleen. Mikäli heti luovuttaa ongelmien tullessa jää monet oivallukset väliin. Turhautuminen nimittäin edeltää lähes aina suurempia oivalluksia.

Kaatosade ja pimeys lisäävät luovuutta kuten myös amfetamiini.

Nämä kaikki tekevät ihmisestä melankolisen mikä lisää uusien asioiden vastaanottokykyä. Onko tässä mahdollisesti yksi syy suomalaisen peliteollisuuden menestykseen? Tuska siis lisää luovuutta! Viimeinen on muuten sitten erityisen hölmö syy nostaa sitä, jos ei kantani asiasta ole vielä selvä.

Olemme usein oman osaamisemme vankeja

Kun kohtaamme jonkinlaisen ongelman juuri ydinosaamisalueellamme emme pysty ratkaisemaan sitä, koska olemme rajoittuneita hyväksymään asian ratkaisemisen jonkin muun näkökulman avulla. Ulkopuolisten on helpompi tuottaa uusia näkökulmia asioihin. Poikkitieteellisyys mm. Aalto-yliopistossa on hyvä asia. Ongelma vaan tuppaa olemaan siitä ettei kolmesta keskinkertaisesta yliopistosta saa erinomaista tekemälläkään. Kanssakäyminen muiden ihmisten kanssa auttaa luovuuden kehittämisessä.

Nukkuessa olemme luovia

Tämä johtuu jonkin aivojen osan sulkeutumisesta nukkuessamme ja silloin estomme häviävät synnyttäen uusia ideoita.

Välimatka ongelmiin tekee hyvää luovuudelle

Pidempään ulkomailla asuneet pystyvät tutkimusten mukaan helpommin ratkaisemaan kotimaansa ongelmia palatessaan takaisin. Tämä lisää avarakatseisuutta ja auttaa ihmistä huomaamaan, että asioilla on monia eri merkityksiä.

Tiiviisti rakennetut kaupungit ja varusmiespalvelus hyviä paikkoja luovuuden ja innovaatioiden kehitykselle

Syy tähän on se, että pakollisten ihmiskontaktien määrä kasvaa paljon ihmisiä vilisevässä ympäristössä ja lisää silloin myös uusien näkökulmien vastaanottoa erilaisilta ihmisiltä. Sama pätee myös varusmiespalvelukseen, jossa suuri osa miespuolisesta ikäluokasta laitetaan kommunikoimaan erilaisten ihmisten kanssa: Olivat he sitten hulluja, tyhmiä, liian viisaita tai sosiaalisesti rajoittuneita. Kyllä siinä tarttuu ihmisiin niin hyvät kuin huonotkin ideat. Erityisesti Israelin yhtenä innovaatioiden lisäämisvalttina voidaan pitää säännöllistä varusmiespalvelua ja kertaamista jotka pakottavat erilaisiin ihmiskontakteihin ja ideoiden sekoittumiseen. Tämä koskee siellä niin naisia kuin miehiäkin.

Tässä kaikki tällä kertaa,

-TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti