tiistai 22. tammikuuta 2013

Torstaina tilinpäätöskausi starttaa kotipörssissämme.

Jostain syystä Suomessa startataan vasta tällä viikolla tilinpäätöskausi ja sitten aletaan pikkuhiljaa nähdä miten meillä kotimaahan sijoittavilla menee. Tällä viikolla tosiaan homma lähtee sitten niin sanottujen isojen pyssyjen voimin eli torstaina ovat vuorossa Nokia, Kone ja Basware ja perjantaina Wärtsilä. Koska seuraan näitä kaikkia niin ajattelin sitten tämän viikon alkuun miettiä pienessä päässäni mitä kannattaa seurata tällä viikolla tilinpäätöksiä lukiessa.

Kuten arvata saattaa niin lähestulkoon kaikkia suomalaisia kiinnostaa nimenomaan Nokia tuo meidän entinen ”elättäjämme” ja kruununjalokivemme. Vaikka hyvin pitkään pidin tätä yritystä merkkinä siitä miten meidän kansantaloudellamme menee on pakko todeta sen tilanteen olevan nyt historiaa joka ei taida toistua enää koskaan. Koska en ole ennustaja niin en tiedä onko todella näin, mutta pitäisin sitä aikamoisena ihmeenä mikäli näin kävisi uudelleen. Ei kuitenkaan pidä jäädä tuleen makaamaan vaan katsoa mielenkiinnolla tulevaisuuteen. Koska Nokia on jo julkistanut ennakkotietoja tilinpäätöksestään niin jokainen voi lukea vaikka Nokian sijoittaja-sivuilta mikä on ollut tulos viime vuonna. Itse kiinnittäisin huomiota tämän yrityksen kohdalla erityisesti tulevaisuuden näkymiin. Näistä tulevaisuuden näkymistä olisin eniten kiinnostunut Nokian kohdalla uusien Lumia-mallien näkymät. Mitä ilmeisemmin Asha-puhelimet tulevat menestymään erityisen hyvin vielä ainakin lähitulevaisuudessa, joten siksi kalliimman hintaluokan puhelimien näkymät ovat suuremman mielenkiinnon kohteena ainakin allekirjoittaneella. Myös kassan tilanne on hyvin tärkeä, sillä pääomat ovat viime vuosina selkeästi huvenneet yrityksen ollessa tappiolla. Pidän Nokiaa potentiaalisena yrityksenä, mutta helvetin arvaamattomana sijoituksena, joten en siihen kovin helpolla rahojani laittaisi.

Basware on normaalisti ollut aina ensimmäisten tulosjulkistajien joukossa ja yleensä jopa ensimmäinen, joten tämäkään vuosi ei ole poikkeus. Olen pitänyt yritystä kohtuullisen kalliina viimeiset vuodet eikä tämäkään hetki ole poikkeus. Yrityksen hintavuutta ollaan hyvin pitkälle voitu perustella kasvulla ja hyvällä taloudellisella tilanteella, mutta parina viimeisenä vuotena on hommat alkaneet hieman tökkiä. Tökkiä siinä mielessä, että kasvu on alkanut hiipumaan ja tämä on myös näkynyt osakekohtaisessa tuloksessa varsinkin vuoden 2012 aikana. Mielenkiinnolla odotan viimeisen kvartaalin tulosta, sillä minua ainakin kiinnostaa onko parannusta näköpiirissä. Mikäli marginaalit jatkavat laskuaan on näköpiirissä myös pörssikurssin korjaus alemmaksi. Myös tämän vuoden näkymät kiinnostavat hyvin paljon. Viimeiseen kolmeen vuoteen eivät myöskään osingot ole juurikaan kasvaneet vaan ovat pyörineet tasaisesti 0.4€:n huippeilla enkä odota niiden kasvavan ainakaan merkittävästi.

Kone on mielestäni Helsingin pörssin laadukkain yritys, mutta myös niin ihanan hintava tällä hetkellä. Toisaalta on huomioitava ettei se ole omistajiaan pettänyt hyvin pitkään aikaan vaan on mennyt hyvin eteenpäin. Hieman voidaan nykypäivänä taas ihmetellä sitä kuinka se on on kasvanut niin kannattavasti. Monista luvuista voisi päätellä Koneen omaavan kilpailuedun ainakin tällä hetkellä mitä tulee moniin muihin saman alan yrityksiin ja on hyvin mielenkiintoista nähdä minkälaista kasvua yritys ennustaa tälle vuodelle ja kuinka tilauskanta on kehittynyt viimeisellä vuosineljänneksellä. On vaikea kuitenkaan kuvitella mitään suurempia yllätyksiä Koneelta, joten eiköhän se ole yhtä tylsä kuin edellisetkin vuodet. Kone jakoi jo syksyllä lisäosinkoa, joten en usko kuin pieneen kasvuun viime vuoteen verrattuna, kun ei huomioida lisäosinkoja.

Wärtsilä on onnistunut tänä vuonna yllättämään hyvin positiivisesti niin kannattavuutensa kuin liikevaihtonsakin suhteen. Liikevaihto on jonkin verran jäänyt huippuvuodesta 2009, mutta on kuitenkin yllättävän hyvällä tasolla. Wärtsilän tilinpäätöksen suhteen voidaan myös keskittyä lähinnä tulevaisuuden näkymiin ja tilauskannan kasvuun tai laskuun. Wärtsilän liikevaihdon kehitys erikoisaluksissa tulee olemaan mielenkiintoinen asia voimalapuolen kehittyessä varmasti odotetusti.Wärtsilän huoltoliiketoiminnan tilanne on myös kiinnostava, sillä se pitää liikevaihtoa pystyssä huonoina aikoina joita voi olla edessä hyvinkin pian. Osingonjakoehdotuksen uskoisin olevan hieman suurempi kuin viime vuoden 0.90€:a.

Mitä taas tulee pörssin reaktioihin mahdollisten tilinpäätöksien suhteen niin ainakaan allekirjoittaneella ei ole aavistustakaan mihin suuntaan sitä lähdetään. Nokiahan on noista tämän viikon yrityksistä se selkeästi arvaamattomin ja ehkä jollakin tavalla myös mielenkiintoisin. Tällä hetkellä mielikuvani on kuitenkin se ettei pörssi anna anteeksi mikäli tulosennusteista jäädään, joten ainakin liikettä pitäisi olla tiedossa. Tämähän suosii treidereitä, mutta sillä ei allekirjoittaneelle ole kovin suurta väliä. Näillä ajatuksilla mennään tämä viikko. Ennen keskiviikkoiltaa tulee varmaan seuraava kirjoitus.

- TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti