keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Tilinpäätös 2012 salkku 15.4% käteinen +4735€

Up&Down. Kuten ne jotka ovat touhujani pidemmän aikaa seuranneet ovat varmasti huomanneet ettei elämäni ole hirveän tasaista puurtamista vaan lähinnä ylämäkien ja alamäkien tarpomista. Tämä on myös pätenyt osakesalkkuni liikkeisiin sekä siihen miten kuukausien varrella on tullut kerättyä uutta pääomaa. Kuitenkin voin pitää vuotta 2012 suhteellisen onnistuneena, vaikka tuloni loppujen lopuksi muodostautuivat pienemmiksi kuin olin odottanut. Onneksi myös menoni olivat selkeästi pienemmät, joten ei kaikki mennyt ihan päin helvettiä. Tässä kirjoituksessani käyn pääpiirteittäin läpi omat fiilikseni tapahtumista edelliseltä vuodelta sekä odotukseni juuri nyt alkaneelta vuodelta. Saldoni vuodelle 2012 oli hyvä mitä tulee ylijäämään ja blogin kirjoittamiseen. Kuitenkin edellinen vuosi olisi voinut olla vielä parempi, joten erinomainen se ei ollut.

Tulopuolella minulla oli yksi selkeä suvantovaihe toukokuussa. Tämä kuukausi on yleensäkin ollut yksi selkeästi huonoimmista kuukausista, joten se ei sinänsä ole mikään yllätys. Toukokuu meni kuitenkin aika pitkälti pilalle ”kuningas” alkoholin sekä kissanristiäisten takia. Tämän lisäksi elokuu oli suuri pettymys ja syy oli aika pitkälti sama, kun pistin jalkani hajalle kaverini hääjuhlassa. Tämä vamma varjosti sitten hieman loppuvuottani, mutta sen seurauksena en voi kuitenkaan sanoa menettäneeni hirveän suurta summaa vielä vuoden 2012 puolella. Se taas saattaa tulla hyvinkin kalliiksi seuraavana vuonna, mutta sitä käsittelen hieman myöhemmin tässä kirjoituksessa. Viime vuonna normaalin tulolähteen lisäksi tienasin tosiaan Saksassa kalahommissa, mutta se summa ei ollut hirveän paljon suurempi kuin mitä olisi normihommissa ollut. Toisaalta olisin varmaan ollut telakalla ”työstäni”, joten kaikki mikä Saksasta tuli kotiinpäin oli plussaa.

Menopuolella budjettini piti kaikilla sen osa-alueilla paitsi huvibudjettini meni Euron yli mitä voi vielä pitää hyväksyttävänä saldona. Olisin tietysti voinut senkin kääntää johonkin toiseen kategoriaan, mutta en näe sitä kovin ihmeellisenä ylityksenä, sillä Euro on vain promillen verran huvibudjetistani. Muista osa-alueista voisi mainita pakolliset menot, jotka ovat hieman laajemmat ehkä allekirjoittaneella kuin monilla muilla. Niistä jäi satanen ylimääräistä käteen, mutta olisi voinut jäädä enemmänkin mikäli olisin huolehtinut hampaistani riittävän hyvin aikaisemmin. Leegoistani tuli parinsadan ylimääräinen meno jota ei pitäisi enää tulla uutena vuotena, mutta aika näyttäköön miten käy. Myös matkailubudjettini käyttö jäi hieman vajaaksi mitä voi pitää hienoisena yllätyksenä, mutta tämä johtui lähinnä siitä etten käyttänyt Espanjan reissulla niin paljon rahaa kuin siihen olin varannut.

Osakemarkkinoilla arvonnousu oli ihan kohtalainen ja aika lailla markkinoiden mukainen mitä tulee Helsingin pörssiin. Viitisentoista prosenttia ei ole mikään huono onnistuminen, vaikka edellytykset oli myös parempaan. Myyntivoittoja tuli parisensataa ja osinkoja aika tasan tarkkaan yhdeksänkymppiä. Myyntivoittojen en usko ainakaan kasvavan ensi vuonna, sillä en ole ajatellut myydä mitään vaan pikemminkin käyttää ostomahdollisuuksia hyväksi. En tosin ajatellut viime vuonnakaan myydä osakkeitani, mutta mitä ilmeisemmin muutaman kymmenen Euron verohyöty siitä on seurauksena tai sitten ei, sillä pitäähän ne samat osakkeet ostaa vielä takaisinkin. En usko kovin suureen osakekurssien nousuun, sillä purkkalan markkinat ovat aika lailla mielestäni menossa ainakin hienoisesti alaspäin johtuen siitä etteivät yritysten tulokset enää nouse samaan malliin kuin aiemmin vaan tulevat pikemminkin alaspäin. Tästä ei sen enempää, sillä olen jo arvannut miltä maailma näyttää ensi vuonna edellisissä kirjoituksissani. Saamieni osinkojen uskon vähintäänkin tuplaantuvan viime vuodesta, sillä tarkoitukseni on myös mahdollisesti alkuvuonna sijoittaa lisää varojani osakkeisiin tai ainakin ostavani verohyödyn vuoksi myydyt osakkeeni takaisin.

Mitä tulee vuoden 2013 tuloihin niin odotan niiden mahdollisesti laskevan vuodesta 2012, sillä ainakin alkuvuosi tulee mitä ilmeisimmin menemään jalan kuntoutuksessa mikä taas vähentää tuloja. Kuitenkin alkuvuosi on tarkoitus käyttää muiden tulovirtojen muodostamiseen, joten saa nähdä miten nämä tulot kasvavat. En kuitenkaan laske niiden varaan vaan kaikki mikä tulee on plussaa. Olen varautunut ainakin parintuhannen Euron tulojen laskuun, mutta olen huomattavan paljon viisaampi mitä tähän asiaan viimeistään tammikuun lopussa. Tulojenmenetys voi yhtä hyvin olla joko pienempi tai suurempi riippuen monesta eri asiasta. Aion todennäköisesti tänä vuonna lisätä hieman blogini kaupallisuutta mikä tulee lähinnä tapahtumaan parin lisäbannerin laittoa blogiini. Tarkoitus on kuitenkin löytää sellaiset bannerit jotka tukevat blogin tarkoitusta mikä ei ole ihan yksinkertaista.

Vuoden 2013 menot tulevat olemaan suuremmat kuin vuonna 2012 ja tämä tulee mitä ilmeisimmin johtumaan yhdestä yksittäisestä tekijästä eli jalkani hoidosta. Muuten en usko menojeni olevan kovin paljon poikkeavat vuodesta 2012 mitä nyt yle-vero iskee mitä ilmeisimmin myös allekirjoittaneen rahatilanteeseen. Kovin monet budjettini osa-alueista eivät ole juurikaan muuttuneet. Mitä nyt yritän laittaa kirjoihin vähemmän rahaa. Muista suuremmista menoeristä tulee ensimmäisenä mieleen Puolan reissu kesällä johon olisi tarkoitus laittaa pari viikkoa heinäkuusta. Tämä reissuni sisältää kymmenisen päivää Krakovassa, jossa pitäisi olla kavereitani kesältä 2008. Tämän lisäksi ajattelin hieman matkustella muuallakin maassa, mutta sen tarkempaa suunnitelmaa minulla ei reissulle ole. Mitään suurempia hankintoja minulla ei ensi vuodeksi ole eikä toivottavasti tule tarvetta niitä tehdäkään.

Mitä blogiini tulee niin olen hyvin tyytyväinen kehitykseen, sillä arvioisin lukijamääräni noin kaksinkertaistuneen edellisen vuoden aikana ja myös viimeinen viikko Saksan reissuni jälkeen on näyttänyt hyvälle lukijamäärien kehityksen suhteen. Tarkoitukseni on myös vähintään kaksinkertaistaa lukijamääräni myös tänä vuonna mikä tarkoittaa entistä paremman sisällön luomista ja teille lukijoille. Tarkoitukseni on myös lisätä kirjoitusten määrää ja julkaista uutta sisältöä noin joka toinen päivä. Tämä tosin saattaa lisätä myös ajankohtaisten asioiden käsittelyä entistä useammin, sillä pelkkää uutta sisältöä ei ole kyllä aivan helpointa kirjoittaa joka toinen päivä. Kaiken kaikkiaan uskon pystyväni vielä parantamaan sekä blogin sisältöä että kirjoitustaitojani, joten toivottavasti te lukijatkin olette siitä samaa mieltä. Palautetta ja kommentteja blogiini toivon lisää. Olen tosin huono sitä vastaanottamaan, mutta yritän parantaa tämän sulattelua jatkuvasti, joten varsinkin kritiikkiä toivoisin lisää.

En ole varsinaisia uudenvuodenlupauksia ikinä tehnyt enkä niitä ole tehnyt täksikään vuodeksi. Olen kuitenkin viime vuoden elokuusta lähtien viettänyt elämäni täysin selvinpäin Suomessa, mutta Saksassa olin kyllä humalassa. Pidän ulkomailla muutaman ottamista ihan sosiaalisestikin järkevänä, joten en usko olevani tätäkään vuotta siellä selvänä. Mitä taas tulee kotimaamme Suomeen johon lasken myös sekä etelä-Helsingin että pääkaupungin läntisessä naapurissamme niin tarkoitus on viettää alkoholitta kokonainen vuosi. Mainittakoon etten käy ulkomailla kuin ehkä kerran vuodessa joten alkoholin käyttö jää vähiin. Olen tässä loppuvuonna jo onnistunut aivopesemään suuren osan kavereistani ymmärtämään etten tarvitse viinaa nauttiakseni elämästäni tai kavereideni seurasta. Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen omaan valintaani tämän nautintoaineen suhteen. Tämä on oma henkilökohtainen valintani ja johtuu lähinnä siitä ettei ryyppääminen anna mitään positiivista. Pidän suurinta osaa muista ihmisistä viisaampina alkoholinkäyttäjinä, joten tämänkin vuoksi on syytä keskittyä muuhun hauskanpitoon.

Näillä eväillä mennään eteenpäin vuotta 2013. Onkos jotkut tehneet lupauksia tulevalle vuodelle?

Tehkää alkaneesta vuodesta edellistä parempi!

-TT

1 kommentti:

  1. muutaman tunnin päästä tulee uusi kirjoitus, mutta sitä ennen pitää käydä apteekissa ja ostamassa ruokaa.

    VastaaPoista