perjantai 4. tammikuuta 2013

Palkka-ale? Ma en ollenka ymmarra

Mun täytyy kyllä tunnustaa etten mä oikeastaan ymmärrä kokonaan tätä keskustelua, jossa mietitään onko meidän presidenttimme näyttämä esimerkkimme moraalisesti oikeaa ja kenen pitää palkkojaan laskea ja miten paljon pitäisi tämän aleen olla? Kylmä faktahan nyt vaan tuppaa olemaan se, että me emme maailmanmarkkinoillamme nykyisellä kilpailukyvyllämme pärjää riittävän hyvin. Tämän takia markkinatalous tulee siirtämään palkat ennen pitkää oikealle tasolle. Jos nyt kuitenkin jonkinlainen mielipide tulee esittää niin here we go.

Rakennemuutos, rakennemuutos, rakennemuutos. Jos jollekin vielä jäi epäselväksi mistä on kyse niin tällä hetkellä Suomi on menossa nykyaikaisella rakennemuutoksellaan suoraa tietä uudeksi Kreikaksi, sillä kylmä fakta on se, että julkisen sektorin työpaikat lisääntyvät koko ajan yksityisen sektorin työpaikkojen vähentyessä. Toisaalta voidaan sanoa, että ihmisten vanhetessa tarvitaan lisää tekijöitä hoitamaan vanhuksia. Ja sitten kysymys julkisen sektorin työntekijöille: Oletteko te oikeasti huomanneet, että näitä tekijöitä olisi lisätty vai pikemminkin vähennetty? En tarkoita tekijöillä kaikkia työntekijöitä vaan niitä jotka ihan oikeasti tekevät eivätkä vain keksi tekemistä ja perusta erilaisia työryhmiä tai lisää paperitöitä? Kaikki tämä julkisen sektorin paisuttaminen vaikuttaa epäsuorasti työpaikkojemme kilpailukykyyn, koska lisääntyvien verojen ja maksujen myötä eläminen tulee jatkuvasti kalliimmaksi mikä taas pakottaa yksityisen sektorin palkansaajien vaatimaan korotuksia, jotta he pystyvät elättämään itsensä.

Tässä oravanpyörässä alkaa pää nyt vihdoinkin tulla vetävän käteen eikä loppua näy ennen kuin tämä kehitys katkaistaan ja tosiasiat hyväksytään mikä tarkoittaa joko julkisen sektorin työpaikkojen radikaalia vähentämistä tai sitten samaa operaatiota palkkojen pienentämisen suhteen. Tätä ei kuitenkaan voi tehdä kertaheitolla vaan siten ettei sopeutumisesta tulee liian vaikeaa. Oma arvioni on kuitenkin se ettei enää voi odottaa vaan aloittaa toimenpiteet jo tänä vuonna. Oma ehdotukseni on laskea palkkoja julkisella sektorilla joka vuosi viitisen prosenttia 4-6:n vuoden ajan. Mitä taas tulee julkisen sektorin pahimpiin syöttöporsaisiin eli niihin joilla ovat palkat yli 5000€/kk niin heidän palkkojaan voisi heti laskea enemmänkin eli 30-40%. Julkisen sektorin palkanalennusten kanssa ei sitten voi kyllä tehdä minkäänlaisia veronkorotuksia vaan varsinkin pakollisia veroja kuten kiinteistö- ja energiaveroja on laskettava. Tämä ei tietystikään riitä vaan kun taloudellinen tilanne paranee niin verojen laskua on jatkettava. Jos joku luulee ettei tämä palkkojen pienentäminen ei ole välttämätöntä niin voi mielestäni ihan rauhassa odottaa sen 3-5 vuotta kunnes IMF ja muut ulkopuoliset tulevat päättämään palkoista julkisella sektorilla tässä maassa. Sen jälkeen tämä sopeutus tulee tapahtumaan yhdellä kertaa ja silloin ihmiset kärsivät vielä pahemmin. En luule ettei palkkojen laskemisella ole negatiivisia kerrannaisvaikutuksia lyhyellä tähtäimellä, mutta en näe muita vaihtoehtoja, kun talouskasvua on turha odotella vielä hyvin pitkään täällä Euroopassa.

Mitä taas tulee yksityisen sektorin palkanalennuksiin niin antaa markkinatalouden ratkaista ne ilman minkäänlaista keskusjohtoista väliintuloa. Viime vuosina nämä niin sanotut raamisopimukset ovat tuottaneet vain ja ainoastaan työttömyyttä yksityiselle sektorille. Pidän huomattavan paljon tärkeämpänä paikallista sopimista kuin kaikkia koskevia työmarkkinaratkaisuja, koska toisissa työpaikoissa on varaa nostaa palkkoja ja toisissa taas niitä pitäisi laskea selvästi, jotta yritykset voisivat pitää työntekijänsä ”sorvien ääressä” heidän poispotkimisensa sijaan. Koska joukkoja johdetaan nimenomaan edestäpäin niin johtajien esimerkki palkkojen laskussa yksityisellä sektorilla on mielestäni kannatettavaa, sillä on vaikea vaatia muita luopumaan ”saavutetuista” eduistaan mikäli ei luovu omistaan. Kansantaloudellisestihan tällä johtajien palkkojen laskemisella ei ole minkäänlaista vaikutusta eikä edes heidän verojen nostollaan, sillä tälle vuodelle tullut niin sanottu solidaarisuusvero tuottaa laskujen mukaan muutamia kymmeniä miljoonia Euroja.

Mitä taas tulee yksittäisiin työntekijöihin niin julkisen sektorin työntekijöiden olisi syytä muistaa, että yksityisen sektorin yritysten työntekijät maksavat teidän palkat omilla ylijäämillään aika pitkälti halusitte sitä tai ette. Jos tämä fakta vituttaa niin kannattaa siten pyrkiä suosiolla yksityiselle sektorille töihin. Mitä taas tulee yksittäisiin ihmisiin ja palkanalennuksiin niin mikäli ette pysty tulemaan toimeen hieman pienemmällä palkalla niin vaikka tiedän monen lukijani vetävän herneen nenään niin te jotka ette pysty elämään hieman pienemmällä palkalla niin te elätte juuri TÄLLÄ HETKELLÄ löysässä hirressä joka vain odottaa katkeamistaan. Teillä on tässä tapauksessa kaksi vaihtoehtoa eli joko elää säästävämmin tai hankkia lisätuloja jostakin. Itse pystyn säästämään pienestä palkastani noin 30%, joten keskituloiset pystyvät varmasti tinkimään elintasostaan joka ei ole kestävällä tasolla aivan varmasti.

Tässä avautumiseni tästä ajankohtaisesta asiasta tällä kertaa. Kaikki eriävät mielipiteet ovat tervetulleita.

-TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti