tiistai 26. marraskuuta 2013

Talvivaarasta

Olen tähän asti ollut hiljaa Talvivaarasta, koska olen kokenut asian siten ettei minulla ole mitään sanottavaa. Kuitenkin aika monet henkilöt ovat ottaneet kantaa asiaan ja pikkuhiljaa allekirjoittaneellekin on tullut jotain sanottavaa.

Ensiksi haluan todeta, että pidän sitä harmina ettei kyseinen pulju ole saanut aikaan positiivista kassavirtaa asian tiimoilta mikä olisi ollut elintärkeää tämän Kainuun projektin onnistumisessa. Kuten monet ovatkin jo lukeneet niin yrityksellä on satoja miljoonia Euroja velkaa ja niiden maksaminen on mahdotonta. Tämän takia yritys onkin hakenut velkasaneeraukseen, jossa velkoja olisi tarkoitus kohtuullistaa. Tämä kuulostaa periaatteessa hyvältä idealta, mutta sitten kun lyödään faktat pöytään niin huomataan ettei yrityksellä tule olemaan mahdollisuuksia maksaa velkojaan koskaan pois, koska sitä positiivista kassavirtaa ei vain yksinkertaisesti saada aikaan. Voidaan tietysti aina jeesustella sitä kuinka yrityksellä on kasoissaan satojen miljoonien edestä omaisuutta. Se ei valitettavasti auta tässä tilanteessa, vaikka kuinka toivottaisiin.

Mitä taas tulee yhteiskunnalliseen merkitykseen tässä tapauksessa niin on huomattava ettei niiden niin paljon ihmisten lobbaamien Kainuun puuttuvien työpaikkojen takia kannata Talvivaaraan laittaa rahaa. Käytännössä yhden työpaikan säilyttäminen maksaisi keskimäärin satojatuhansia Euroja. Tämä saadaan suhteellisen yksinkertaisella laskutoimituksella, jossa työpaikkoja säilyisi noin 1100 mikä tarkoittaisin jokaisen valtion laittaman sadan miljoonan suhteen noin 90000€/työpaikka. Koska tähän roskaan on jo laitettu ainakin Kalle Isokallion mukaan parisataa miljoonaa voidaan jo huomata, että yhtä työpaikkaa on subventoitu jo parillasadallatuhannella mikä on varmasti jonkin sortin ennätys. Mitä ilmeisimmin veronmaksajille tulee kuitenkin maksettavaksi ympäristövahingot joiden kustannuksia ei vielä kukaan tiedä. On kuitenkin vaikea kuvitella näiden olevan niin kalliita kuin yrityksen pitäminen hengissä. Tällaisten mustien aukkojen pitämistä hengissä on minun aivan mahdotonta ymmärtää ja ainakin itse uskon tällä hetkellä olevan se tilanne, että Talvivaara on yksinkertaisesti TBTP eli Too Big To Pay eli liian suuri paskakasa maksettavaksi. Tällaisessa mustan aukon tapauksessa on muistettava, että uutta osakeantia voisi verrata asunnon ostamisessa laitettavaan käteisrahaan, koska sillä saataisiin ostettua käytännössä vain lisää aikaa ennen uusia maksueriä. Toivon myös veronmaksajien ”edustajien” tämän tajuavan ja selviämme pienimmällä mahdollisimmalla laskulla.

Mitä sitten tulee Talvivaaran piensijoittajiin niin heidän on ymmärrettävä, että sijoittamisessa tulee välillä turpiin ja niistä kerroista on otettava opikseen. Rahojaan ei myöskään kannata ehdoin tahdoin hävitä, vaikka kyseessä olisivat pienemmätkin rahasummat Talvivaaran tilanne on nyt sellainen etteivät yritykseen rahansa laittaneet piensijoittajat tule saamaan senttiäkään takaisin mikäli he eivät osakkeitaan ala myymään. Eli myykää siis ihmeessä ne viimeisetkin osakkeenne mikäli haluatte säilyttää edes pienet rahasummanne. Tämä perustuu oikeastaan siihen tosiasiaan, että yritys tulee tarvitsemaan niin paljon lisää pääomaa, että osakkeiden arvo tulee vielä laskemaan pohjamutiakin alemmas, koska ilman uutta osakeantia ei tulla selviämään mikäli konkurssilta jostain syystä vältytään. Ja mikäli konkurssi taas tulee seuraa siitä se ettei osakkeenomistajat tule saamaan yhtään mitään, koska he eivät ole samassa asemassa kuin yritysten velkojat jotka ovat ensimmäisenä jonossa mitä tulee omaisuuden jakoon. Mitä sitten tästä ”katastrofista” voi sijoittaja oppia? Itselleni tulee ainakin ensimmäisenä sellainen asia mieleen, että spekulointi mahdollisilla tulevilla tuotoilla tappiollisten yritysten kanssa on todennäköisyyksien mukaan erittäin hataralla pohjalla. Varsinkin Talvivaaran tapauksessa, koska yritys ei ole juurikaan koskaan tuottanut positiivista kassavirtaa. Pidemmällä tähtäimellä on tällaisilta yrityksiltä harvoin tulossa mitään kannattavaa liiketoimintaa. Eri asia on sittne kuitenkin sellaiset yritykset, jotka menevät hyvin lyhyeksi aikaa tappiolle. Niidenkin liiketoiminnan kannattaa antaa nousta voitolle ennen rahojensa panostamista. Tämä on tietysti joidenkin toisten sijoittajien mielestä typerää jeesustelua, mutta itselläni on ainakin periaatteena se etten sijoita tappiota tekeviin yrityksiin.

Ja sitten vielä tähän loppuun muistutukseksi, että kyse on vain rahasta eikä sen kummemmasta asiasta. Toivottavasti kukaan ei ole ajautumassa konkkaan sijoituksiensa takia.

-TT

perjantai 22. marraskuuta 2013

ratkaiseva tekijä

Jälleen kerran on pakko todeta ettei suomennoksia kannattaisi käyttää Lontoon murteisten termien ollessa kyseessä, mutta niin kauan kuin julkaisen blogia äidinkielelläni on tällaisen asian ollessa kyseessä yritettävä parhaan mukaan saada jokin vastine Suomeksikin. Kyseessä on sanasta ”Edge” ja siitä voi käyttää ehkä myös sanaa etu, mutta en pidä sitä täydellisenä vastineena. Jos jollakin on parempi suomennos niin saa ehdottomasti ilmaista sen kommenteissaan.

Se mitä haluan sanoa on se, että meillä kullakin on omat vahvuutemme ja omat etumme tietyissä asioissa ja toisissa tulee sitten taas paljon lunta tupaan, vaikka kokeilisimmekin parantaa niitä. On ymmärrettävä, että keskittymällä parantamaan omia heikkouksiaan tulee niistä parhaimmillaankin vain keskinkertaisuuksia eikä suuremmassa kuvassa hyöty ole riittävä varsinkaan nykypäivänä jona kilpailu on paljon kovempaa monissa asioissa kuin esimerkiksi parikymmentä vuotta sitten. Itsensä kehittäminen hyvästä erinomaiseksi on taas huomattavasti hyödyllisempää. Tästä on olemassa yksi poikkeus ja se on itsensä tunteminen. Mikäli ei ymmärrä itseään on erittäin tärkeää ensiksi opetella se taito, koska ilman sitä ei yksinkertaisesti voi päästä optimaaliseen lopputulokseen.

Mielestäni omat vahvuuteni ja keihäänkärkitaitoni tulevat ennen kaikkea ilmi siinä kuinka ymmärtää suuria kokonaisuuksia ja nähdä suuressa kuvassa tärkeät yksityiskohdat. Näiden erottaminen on suurelle osalle ihmisistä hyvin vaikeaa ja he hirttäytyvätkin sellaisiin yksityiskohtiin joilla ei ole suuremmin väliä. Kyse on siis ennen kaikkea kyvystä analysoida ja ajatella sekä keskittyminen olennaisuuksiin jättämällä ne turhat asiat pois. On tietysti erittäin vaikeaa kuvailla lyhyesti kuinka näitä kykyjä voi hyödyntää elävässä elämässä, mutta erittäin helppoa tämä on ollut minulle ainakin urheillessani. Esimerkiksi joukkuelajeissa on tärkeää tietysti keskittyä omaan osaamiseensa, mutta sen lisäksi on tärkeää löytää heikot kohdat vastapuolelta ja hyödyntää niitä. Tästä esimerkkinä maalintekopelit joissa yritän aina huomioida maalivahtien tai puolustajien heikot kohdat, jotta tärkein asia eli maalinteko helpottuisi. Suurin osa pelaajista ei juurikaan edes mieti näitä asioita. En tietystikään pidä itseäni mitenkään erehtymättömänä, mutta uskallan väittää olevani oikeassa useammin kuin joka toisessa tilanteessa ja se on huomattavan paljon enemmän kuin mitä muut ihmiset keskimäärin tajuavat. Niissä asioissa jotka eivät oikeasti ole kovinkaan tärkeitä olenkin sitten säännöllisesti enemmän väärässä kuin mitä monet muut.

Jos nyt sitten jokainen itse miettii sitä miten tällaisia asioita voi hyödyntää omassa elämässään niin kannattaa ensimmäisenä miettiä niitä asioita joissa on hyvä ja niitä jotka itseään eniten kiinnostaa. Näiden asioiden hahmottamisen pitäisi olla vielä kohtuullisen helppoa. Näitä voi sitten käyttää elämänsä monilla eri osa-alueilla. Esimerkiksi ne ihmiset jotka ovat kiinnostuneita ruoasta voivat vaikka sijoittamisessaan pohtia elintarvikefirmoja tai ravintolaketjuja ja panostaa niiden tuntemiseen sijoituskohteina. Valitettavasti Suomesta tällaisia yrityksiä ei tietystikään ole monia, joten on käytännössä pakko mennä merta edemmäs kalaan. Toiset ihmiset taas ymmärtävät erityisen hyvin korkean teknologian yrityksiä ja heidän tulisi silloin panostaa niiden tuntemiseen. Tällä tavalla on sitten mahdollista hyödyntää suhteellista etuaan verrattuna niihin jotka eivät asioista juurikaan ymmärrä.

Vaikka joistakin saattaa tuntua siltä ettei omaa minkäänlaista erikoisosaamista tai luonteenpiirrettä niin se ei pidä paikkaansa. Meillä jokaisella niitä kuitenkin on ja epätoivoisimmillakin tapaamillani ihmisillä niitä löytyy. Tästä esimerkkinä voidaan vaikka käyttää ”Kopio-Keijoa” (nimi muutettu) joka tuli vastaan yliopisto-opinnoissani. Keke oli kaveri joka suoritti alemman yliopistotutkinnon kopioimalla kaikkien muiden aikaansaannokset ja lyöttäytymällä harkkatöitä varten muiden ihmisten ryhmiin tekemättä niissä yhtään mitään. Tämän lisäksi hän osasi kinuta jatkuvalla syötöllä apua muilta niihin projekteihin jotka oli suoritettava yksin. Huhujen mukaan Keke plagioi kandin työnsäkin jostain ja palautti sen niin monta kertaa proffalle, että hän kyllästyi siihen ja lupasi päästää hänet läpi siitä mikäli kyseinen kaveri ei koskaan enää palaisi takaisin opiskelemaan. Nämä ovat vain huhuja ja varsinainen pointti ei olekaan siinä vaan, että kaveri on niin sitkeä eikä anna periksi koskaan. Tämä ominaisuus on erittäin hyvä siinä vaiheessa, kun hommat menevät aivan täysin vituiksi ja hän pärjää siinäkin tilanteessa tällä ominaisuudella. Kaikilta meiltä siis löytyy joku ominaisuus jota muilla ei ole ja jota voi käyttää hyväksi. Sinun tehtäväsi on selvittää omat ratkaisevat tekijäsi ja hyödyntää niitä niin paljon kuin mahdollista.

torstai 14. marraskuuta 2013

Sijoitusmessuista lyhyesti

Kävin eilen keskiviikkona taas jälleen kerran piipahtamassa sijoitusmessuilla Wanhassa Satamassa ja tällä kertaa avautuisin niistä suhteellisen lyhyesti, koska jotenkin minulle jäi tästä kerrasta hieman valju ja turhan reissun kuva. Tämä tosin saattoi johtua siitä, että aikatauluni vaihtuivat sen verran, että meninkin eilen enkä tänään torstaina niin kuin olin alun perin suunnitellut. Tämä taas johtui siitä, että keskiviikkoaamun menoni peruuntui ja ajattelin sitten sen takia suunnata messuille jo aiottua ennemmin.

Sijoitusmessuni alkoivat kuuntelemalla EK:n pääekonomistia Mörttistä joka puhui sinällään ihan viisaita ja jopa myönsi etteivät ekonomit loppujen lopuksi osaa ennustaa yhtikäs mitään mikä oli ainakin itselleni uusi lähestymistapa. Hän puhui hirveällä vauhdilla ja mielestäni liikaa. Toisaalta hänelle oli annettu hyvin pieni ajanhetki kuten lähes kaikille muillekin puhujille. Tämän tosiseikan vuoksi on hirveän huono mahdollisuus saada pintapuolisuutta enempää irti puhujista. Sinänsä hän puhui ihan järkeviä Suomen saamisesta nousuun yksilönvastuulla ja korkeaa lisäarvoa tuottavilla vientituotteilla. Olen näistä asioista samaa mieltä ja varsinkin tuo yksilönvastuu on monille hirveän hankala sisäistää tässä järjestelmäuskovaisten maassa.

Yrityspuheenvuoroista kävin kuuntelemassa mm. Keslan ja Apetitin osiot. Apetit on sen takia erittäin mielenkiintoinen että se sattuu olemaan niin tylsä ettei sitä edes kovin moni jaksa seurata. Itse yritys on kuitenkin suhteellisen vakavarainen ja varsinkin nykystrategia joka panostaa enemmän ruoan makuun on ainakin yrityksen toimitusjohtajan sanojen mukaan alkanut tuottaa tulosta. Saa sitten nähdä miten asiat ovat hieman pidemmällä tähtäimellä. Elintarvikealalta Apetit on Raision kanssa ehdottomasti mielenkiintoisin tapaus. Molemmissa on kuitenkin mukana vielä tänäkin päivänä viljelijöiden muodostamat hallintoneuvostot jotka ovat kuitenkin täysin turhia jäänteitä muinaisajoilta ja saattavat aiheuttaa eturistiriitoja joista en pahemmin näin sijoittajana jonka on pakko valita sijoituskohteet erittäin tarkasti välitä. Keslan osalta ei sitten jäänyt muuta mieleen kuin investointipanostukset lähivuosille, joten ei siitä sen enempää.

Kuuntelin myös Mörttisen jälkeen esiintynyttä analyytikkopaneelia ja valitettavasti on sanottava, että heidän hyötykäyttönsä noissa keskusteluissa jää loppujen lopuksi erittäin vähäiseksi, koska yleensä heidän analyysejaan käytetään aina lyhyen tähtäimen sijoittamisen suunnitteluun, kun olisi tärkeämpää kysyä heidän mielipidettään pidemmällä tähtäimellä. Pidemmän aikavälin sijoittajalle kun seuraavan vuoden kurssit ovat aika lailla samantekeviä. Heiltä olisi siis parempi kysyä pidemmälle aikavälille arvioita mikäli suostuvat sellaisia tekemään. Analyytikkoja kuunnellessa on myös lähes aina pidettävä oma bullshit-suodatin päällä. Yksi merkittävä poikkeus oli kuitenkin Balancen Henri Elo joka ei varsinaisesti anna suositushintoja vaan analysoi sitä miten tuloksen pitäisi kehittyä tulevaisuudessa, jotta tietty hinta olisi perusteltavissa. Tällainen lähestymistapa asiaan on ainakin allekirjoittaneelle paljon mieluisampi. Se tosin myös vaatii sitten enemmän omilla aivoilla ajattelua mikä ei sitten välttämättä sovi kaikille, jos edes allekirjoittaneellekaan :D

Messujen ehdottomasti suosituin juttu oli kuitenkin itselleni hyvin vieras asuntosijoittaminen jonka rooli oli ihan jumalattoman paljon suurempi kuin mitä aiempina vuosina. Myös ihmismäärät tämän asian luennoilla olivat paljon suurempia kuin monilla muilla. Allekirjoittaneelle tämä oikeastaan merkitsee vain sitä, että asuntosijoittaminen juuri tällä hetkellä ei ole viisasta. Poikkeustapauksia tietysti on, mutta omaa mielikuvaani asuntojen kalleudesta tällä hetkellä se vahvisti.

UGH. Typerys on kirjoittanut, joten vastuu siirtyy lukijalle. Jos olitte messuilla niin miten itse näitte ne tapahtumana?

Viikonloppuja!

-TT

tiistai 12. marraskuuta 2013

TT VS Balance viihteellinen vertailu 2V

Elikkäs on tullut se aika vuodesta, kun kerran tekemäni vertailun TT:n ja Balancen listojen välillä syntymäpäivät ovat tulleet ja tällä kertaa täyteen tuli kaksi vuotta. On tärkeää ymmärtää tällä vertailulla olevan lähinnä viihdearvoa, koska mitä ilmeisimmin kukaan ei tarkalleen ottaen tee sijoituksiaan näiden listojen muutosten mukaan. Nämä listat siis toimivat lähinnä apuvälineinä sijoittajalle eivätkä edusta mitään absoluuttista totuutta. Siitä hieman lisää myöhemmin, mutta mennään ensin tuloksiin, jotka löytyvät alta.

Listaa luetaan seuraavalla tavalla: Ensimmäisenä osake ja sen hinta pari vuotta sitten. Tämän jälkeen tulevat maksetut osingot ja sen jälkeen hinta eilen 11.11. päätöskurssin mukaan ja viimeisenä sitten tuottoprosentti.

TT
1.N.Renkaat 26.95€ osingot 2.65€ nyk 37.95€ yht 50.6%
    2Vacon 35.15€ osingot 2.00€ nyk 56.76€ yht 67.2%
    3Affecto 2.47€ osingot 0.27€ nyk 4.64€ yht 98.8%
    4Kone 41.47€ osingot 4.65€ nyk 67.20€ yht 73.3%
    5Okmetic 4.92€ osingot 0.53€ nyk 5.39€ yht 20.3%
    6Basware 18.49€ osinko 0.64€ nyk 21.50€ yht 19.7%
    7Metso 28.93€ osingot 3.55€ nyk 29.77€ yht 15.2%
    8PKC 11.53€ osingot 1.30€ nyk 24.69€ yht 125.4%
    9Digia 3.02€ osingot 0.10€ nyk 4.15€ yht 40.7%
    10YIT 11.44€ osingot 1.45€ nyk 7.3+9.79€ yht 62.1%
    AVG 57.33% 25.4% per annum
    Vuosittain:
  1. vuosi 15.7%
  2. vuosi 36.0%

Balance

  1. Orion 14.62€ osinko 2.72€ nyk 19.72€ yht 53.5%
  2. YIT 11.44€ osinko 1.45€ nyk 7.3€+9.79€ yht 62.1%
  3. Sampo 19.64€ osinko/% 2.55€/6.1% nyk 35.46€ yht 93.5%
  4. UPM 8.44€ osinko/% 1.20€/7.1% nyk 12.88€ yht 66.8%
  5. Stora Enso 4.43€ osinko/% 0.60€/6.8% nyk 7.245€ yht 77.1%
  6. Sponda 3.12€ osinko/% 0.33€/5.1% nyk 3.64€ yht 27.2%
  7. Nordea 6.12€ osinko/% 0.60€/4.2% nyk 9.24€ yht 60.8%
  8. Huhtamäki 8.46€ osinko/% 1.02€/5.4% nyk 18.28€ yht 128.1%
  9. PKC 11.53€ osinko/% 1.30€/5.2% nyk 24.69€ yht 125.4%
  10. Tieto 12.02 osinko/% 1.58€/6.2% nyk 16.25€ yht 31.0%
    AVG 72.55% 31.4% per annum
    1. vuosi 24.9%
    2. vuosi 38.2%
Kuten huomataan niin tässä parin vuoden vertailussa allekirjoittaneelle tulee turpiin selvästi. Tämä ei kuitenkaan suoraan kerro siitä kuinka minun ja Balancen listan tekijälle Henri Elolle on sijoittaessa käynyt. On myös huomattava, että molemmat listat on tehty sitä varten, että ne kertovat todennäköisyyden sille kuinka hyvin pidemmällä aikavälillä osakkeiden tuotot kehittyvät. Kaksi vuotta on tällä näkökannalla lyhyt aika, joten ei siitä sen enempää. Tässä vertailussa ei myöskään otettu huomioon sitä tosiseikkaa, että listojen kärkipäät vaihtuvat useasti vuodessa, joten parhaimmillaankin tätä voi pitää vain viihteenä.
Mainittakoon kuitenkin sen verran vielä, että kahden vuoden aikana OMXH Capped on noussut noin 40% osinkoineen, joten näitä listoja hyväksikäyttämällä on ainakin parin vuoden perusteella mahdollisuus saada ylituottoja. Tämäkään ei tietysti edusta mitään absoluuttista totuutta vaan unohtaa äärimmäisen hyvin kaupankäyntikulut ja verot ja niiden laskeminen ainakin allekirjoittaneelle käy liian työlääksi.
Jos sitten mietitään mihin näitä listoja kannattaa käyttää niin vähentämään tarvetta tehdä työtä sijoituskohteiden etsimisessä. Suurin osa pohjilla olevista, kun eivät ole todennäköisesti kannattavia sijoituksia pidemmällä aikavälillä. Niistäkin voi tosin löytyä sopivia kohteita, mutta huomattavasti kärkinimiä harvemmin ja varsinkin juuri lyhyellä tähtäimellä alapään yritysten tuotot voivat olla hyviä. Kenenkään ei tosin tulisi sijoitaa kovin lyhyellä perspektiivillä, joten sitä varten näitä listoja ei tehdä. Nämä listat ovat myös siitä hyviä, koska ne perustuvat pelkkiin lukuihin mikä vähentää tunteiden vaikutusta sijoittamisessa huomattavasti. Pitäisin liikaa tunteilua kuitenkin sijoittajan pahimpana vihollisena ja sen vuoksi nämä listat auttavat huomattavasti. Listat kuvaavat aina menneisyyttä, koska tulevaisuudesta ei yksinkertaisesti kellään ole tietoa. Menneisyys kuitenkin kertoo erittäin hyvin missä kunnossa yritys on tällä hetkellä ja siitä voi aina tehdä omat johtopäätöksensä varsinkin mikäli yrityksessä ei ole tapahtunut radikaaleja muutoksia lähiaikoina.
Tässä kaikki tällä kertaa.
-TT
PS. Huomenna sijoitusmessuille. Onko moni lukijoista tulossa?

sunnuntai 10. marraskuuta 2013

TT:n lista Q313

TT:n lista Q313 on valmis kaikkien seuraamieni yritysten tulosten tultua tällä viikolla julkaistuksi. Olen käynyt niiden numerot läpi ja tällä perusteella olen sitten saanut seuraavan listan aikaiseksi. Tämä lista ei sisällä sijoitussuosituksia eikä minkäänlaista laadullista analyysia vaan perustuu ainoastaan yritysten ilmoittamiin eri tunnuslukuihin.

Listan tulkitsemiseen on hyvin yksinkertaiset ohjeet. Mitä enemmän pisteitä sitä parempi todennäköisyys on hyviin tuottoihin pitkällä tähtäimellä. Suluista löytyvät tilanteet Q2-kvartaalilta.

08.11.13 15.08.13

Outotec 7.78€ (9.88€) 1.00 (0.95)
NesteOil 15.36€ (Uusi) 0.90 (Uusi)
Nokian Renkaat 38.43€ (36.11€) 0.85 (0.95)
Sampo 35.25€ (32.96€) 0.80 (0.80)
Orion B 19.65€ (18.27€) 0.80 (0.75)
Kone 67.05€ (59.65€) 0.80 (0.70)
Raisio K 4.42€ (3.64) 0.75 (0.85)
Vacon 55.86€ (52.77€) 0.65 (0.65)
PKC Group 24.84€ (21.92€) 0.50 (0.60)
Fortum 16.71€ (15.16€) 0.30 (0.35)
Cramo 15.20€ (11.50€) 0.20 (0.20)
Okmetic 5.35€ (4.87€) 0.15 (0.15)
HK 3.41€ (3.79€) 0.15 (-0.45)
Elisa 18.39€ (16.44€) 0.10 (0.10)
Metso 29.44€ (29.02€) 0.10 (0.10)
Wärtsilä 33.92€ (35.79€) 0.10 (0.10)
Nordea 9.21€ (9.62€) 0.10 (0.10)
Konecranes 25.37€ (23.77€) 0.10 (0.20)
Raute 7.94€ (8.83€) 0.05 (0.20)
Huhtamäki 18.39€ (14.68€) 0.05 (0.10)
Ramirent 9.38€ (8.53€) 0.05 (0.05)
Affecto 4.70€ (3.78€) 0.05 (0.05)
Apetit 18.95€ (17.00) 0.00 (0.70)
Lassila&Tikanoja 15.39€ (14.00€) -0.05 (-0.05)
UPM 9.58€ (9.58) -0.05 (-0.05)
Teleste 4.29€ (4.08€) -0.10 (-0.10)
Sanoma 6.72€ (5.535€) -0.20 (-0.10)
Etteplan 3.11€ (3.16€) -0,15 (-0.15)
Kesko B 24.86€ (23.90€) -0.15 (-0.15)
Kemira 11.80€ (12.15€) -0.15 (-0.15)
Cargotec 26.83€ (28.47€) -0.25 (-0.20)
Amersports 14.84€ (14.89€) -0.20 (-0.20)
Sponda 3.65€ (3.88€) -0.25 (-0.25)
Atria 8.05€ (8.05€) -0.40 (0.20)
Uponor 15.08€ (13.58€) -0.40 (-0.30)
Rautaruukki 6.53€ (5.315€) -0.40 (-1.00)
Basware 21.50€ (19.34€) -0.45 (-0.35)
Tieto 16.26€ (Uusi) -0.45 (Uusi)
Pöyry 4.068€ (3.90€) -0.50 (-1.10)
Ponsse 9.10€ (6.65€) -0.70 (-0.55)
Digia 4.07€ (3.48€) -0.95 (-0.70)
Comptel 0.50€ (0.48€) -0.80 (-0.75)
Digia 4.07€ (3.48€) -0.95 (-0.70)
Lemminkäinen 14.80€ (14.25€) -1.10 (-0.90)
Kesla 5.18€ (5.20€) -1.10 (-1.10)
Martela 3.65€ (3.70€) -1.10 (-1.20)
Capman 1.04€ (0.89€) -1.45 (-1.30)
Outokumpu 0.396€ (0.5015€) -1.60 (-1.50)
Nokia 5.675€ (3.112€) -1.60 (-1.60)
Ixonos 0.47€ (0.31€) -1.65 (-1.40) käänteis-split
Componenta 1.68€ (1.67€) -2.05 (-2.05)

Historiallisesti pisteet taitavat keskimäärin olla alhaisimmat, joten osakkeita on vaikea saada tällä hetkellä sopivaan hintaan. Odottavan aika on tunnetusti pitkä, joten kärsivällisyyttä vaaditaan. NesteOil ja Tieto ovat uusina listalla ja vuoden 2013 tilinpäätösten jälkeen tulee muutama muukin uusi listalle. Metso todennäköisesti poistuu seuraavalta riippuen siitä kuinka jakautunut yritys sitten jakaa edellisten vuosien tietoja.

Ja vielä vastuunvapautuslause: En tiedä mistään mitään enkä anna sijoitusvinkkejä. TT:n lista on yhden tunarin tekemä lista seuraamistaan yrityksistä eikä edusta minkäänlaista absoluuttista totuutta sijoituskohteen hyvyydestä tai huonoudesta!

- TT

tiistai 5. marraskuuta 2013

Raisio-analyysi

Tällä kertaa vuorossa Raisio.

Raisio on kansainvälinen, kasvipohjaisen ravinnon erikoisosaaja. Raision toiminta on jaettu kahteen eri yksikköön: Brändeihin ja RaisioAgroon. Päämarkkina-alueet ovat Suomi, Iso-Britannia, Ruotsi, Venäjä, Ukraina, Puola, Viro ja Tšekki. Raision tunnetuimmat brändit ovat Benecol, Honey Monster, Elovena, Sunnuntai, Nordic, Fox's ja Juicee Gummee.

Liikevaihdon kehitys vuodesta 2003 lähtien. (Milj. €)

2003, 860
2004, 438
2005, 435
2006, 412
2007, 422
2008, 504
2009, 376
2010, 424
2011, 553
2012, 584

Koska Raisio teki yrityskaupan vuonna 2004, jossa se myi kemikaaliyksikkönsä niin on syytä unohtaa vuoden 2003 liikevaihto kokonaan ja keskityttävä ”uuteen” Raisioon eli keskimääräinen liikevaihdon kasvu vuodesta 2004 vuoteen 2012 on ollut 3.7%:a

Konsernin liiketoiminta jakautui vuonna 2012 (2011) seuraavalla tavalla:

Brändit 56% (57%)
RaisioAgro 44% (43%)

Maantieteellinen jakauma:

Suomi 51% (57%)
Iso-Britannia 26% (24%)
Muu Eurooppa 22% (17%)
Muu maailma 2% (2%)

Desimaalien käyttö saa aikaan 100%:n ylityksen vuonna 2012, mutta sillä ei ole suurempaa merkitystä suuressa kuvassa. RaisioAgro on erittäin vahvasti kotimarkkinavetoinen ja Brändit-yksikkö taas toimii vahvasti ulkomailla ja kasvaa siellä Suomea voimakkaammin.

Tuloksesta ja sen mahdollisesta kehityksestä:

Brändit-yksikkö on tällä hetkellä Raision ainut merkittävää tuottoa tekevä osa. RaisioAgro pyörii suunnilleen nollilla. Benemilk-keksintö saattaa nostaa RaisioAgron tulosta kuitenkin merkittävästi lähivuosina mikäli patenttihakemukset menevät läpi. Hyvin tarkkoja arvioita Benemilk-rehun tulevaisuuden kassavirroista on erittäin vaikeaa arvioida, joten se on yksi varmasti suurimmista kysymysmerkeistä ja mahdollisuuksista yritykselle.

Osakekohtaisen tuloksen kehitys:

2003, 1.17€
2004, 0.07€
2005, 0.05€
2006, -0.01€
2007, 0.05€
2008, 0.12€
2009, 0.09€
2010, 0.08€
2011, 0.16€
2012, 0.18€

AVG, 0.09€ (2005-2012)

Raision tulos on ollut noususuunnassa viimeiset vuodet ja mitä ilmeisimmin myös jatkaa siinä. Vuodesta 2005 lähtien on osakekohtaisen tuloksen keskimääräinen kasvu ollut 20%:a. Myös tälle vuodelle on odotettavissa kasvua, mutta ei ehkä ihan tuota kahtakymmentä prosenttia vaan noin 15%:ta. En usko tämän saman tahdin jatkuvan kovin pitkään. Voisin olettaa kasvun tippuvan kymmenen prosentin tienoille mikäli Benemilk-rehua ei saada patentoitua ja täysimääräisesti hyödynnettyä. Mikäli se taas lyö itsensä läpi niin kasvun voi olettaa olevan ainakin 15%:a. Jos lähdemme siitä, että kasvu on konservatiivisempi kymmenen prosenttia niin silloin osakekohtainen tulos tuplaantuu seitsemässä vuodessa eli se olisi 0,35-0.4€:a. Vahvemmalla kasvuennusteella osakekohtainen tulos olisi seitsemän vuoden päästä 0.45-0.5€:a.

Osinkohistoria:

2003, 0.12€
2004, 0.21€
2005, 0.05€
2006, 0.03€
2007, 0.04€
2008, 0.07€
2009, 0.09€
2010, 0.10€
2011, 0.11€
2012, 0.12€

AVG, 0.09€

Osinkojen kasvu on vuosien 2005-2012 välisenä aikana ollut keskimäärin 13.3%:a eli siis hieman vähäisempää kuin osakekohtaisen tuloksen kehitys. Yrityksen nettovelattomuudesta voidaan huomata, että osingolla on kasvun varaa myös tulevina vuosina. Kun tämä tehdään maltillisesti voidaan hyödyntää kassavaroja investointeihin. Mikäli osakekohtainen tulos jatkaa nousuaan voidaan osingonmaksu tuplata keskipitkällä aikavälillä.

Lyhyt SWOT-analyysi Raisiosta

Strengths:

Raision vahvuuksia ovat suhteellisen vahvat brändit ja nettovelattomuus. Tuotekehitystoiminta on myös ainakin RaisioAgron vahvuus ja siitä viimeisenä merkkinä Benemilk-rehu joka nostaa maidon määrää sekä rasva- ja valkuaispitoisuuksia. Johtoryhmä on myös osaava ainakin tulostensa perusteella.

Weaknesses:

Raisiolla on hallintoneuvosto hallituksen ja johtoryhmän lisäksi. Tämä on iso heikkous ja selkeä riippakivi jo periaatteellisella tasolla. Hallintoneuvoston jäsenet ovat lisäksi maanviljelijöitä, joten ainakin Suomen liiketoimintaan tällä on mitä ilmeisimmin negatiivinen vaikutus. Myös liiketoiminta-alue on paljon pääomaa vaativa, joten sekin on heikkous.

Opportunities:

Mahdollisuudet yrityskauppoihin vahvan taloudellisen tilanteen turvin hyvät. Orgaanisen kasvun suhteen on hyvät mahdollisuudet mikäli Benemilkin patenttihakemukset menevät läpi ja yritys pystyy hyödyntämään sitä rehunmyynnissä.

Threats:

Suurimpana uhkana pidän yleisen markkinatilanteen heikkenemistä. Sen seurauksena tuskin kuitenkaan nähtäisiin merkittävää muutosta liikevaihdossa. Hallintoneuvoston rooli on suuri kysymysmerkki ja sen omien etujen ajaminen saattaa olla ongelma mikäli sillä on oikeasti valtaa yrityksessä.

Johtoporras:

Yrityksen johtoryhmällä toimitusjohtaja Rihko mukaanlukien on suhteellisen merkittävä osuus yrityksen osakemäärästä yhteisen yrityksen kautta. Rihko ja monet muut johtoryhmän jäsenet ovat myös olleet jo pidempään mukana yrityksessä ja heidän aikanaan on tulos kehittynyt hyvin suotuisasti. Voidaan siis olettaa yrityksen johtoryhmän hoitavan hyvin asiansa.

Loppusanat:

Raisio on potentiaalinen yritys, mutta tällä hetkellä sen tulevaisuuden kassavirtojen suuruus on ainakin minulle kysymysmerkki ja aika lailla riippuvainen Benemilk-rehun aineettomista oikeuksista ja niiden hyödyntämisestä. Tämä tarkoittaa liian suurta epävarmuutta minulle, jotta pystyisin tekemään tarkan arvion yhtiön arvosta. Jos oletetaan ettei Benemilk-rehusta tule suurta rahasampoa voi osakkeen arvon laittaa kolmen Euron paikkeille eli turvaväli huomioon ottaen oikea hinta olisi 2.50€:a sijoittamista varten. Mitä taas tulee Benemilk-rehun onnistumiseen niin sitten oikea arvo voi olla ihan mitä tahansa. Itselläni ei asiantuntemus riitä sitä tapausta arvioimaan, joten sana on vapaa sen suhteen. En kuitenkaan pidä yritystä erityisen hyvänä laadullisesti, joten ei varmastikaan tule olemaan ensimmäinen vaihtoehto ylimääräisille rahoilleni, vaikka arvo olisikin suurempi jossain vaiheessa kuin hinta.

Kiitoksia mielenkiinnosta. Muistakaa ettei kyseinen analyysi edusta absoluuttista totuutta eikä sen takia kannata sijoittaa vaan tehdä omat johtopäätökset ja analysoida itse uudelleen. Kuitenkin näistäkin riveistä varmasti löytyy totuuden siementä ja se pitää osata sieltä suodattaa.

- TT

perjantai 1. marraskuuta 2013

Lokakuu2013 Cash +275€ salkku -0.9% yhteensä 11180€

Eteenpäin on taas menty hieman. Ei tuota käteismäärän kasvatusta voi pitää mitenkään erityisen isona saavutuksena, mutta parempaan päin olen kuitenkin menossa. Lähestulkoon koko ensimmäisen viikon olin toipumassa nenäleikkauksesta. Hieman paremmin olisi siis voinut mennä. Osakkeiden suhteen tulikin sitten hieman lunta tupaan. Olen enemmän huolissani yritysten tuloskehityksistä kuin itse pörssikursseista, mutta siitä lisää myöhemmin.

Menojen suhteen lokakuu oli harvinaisen ”tylsä”. Tämä tarkoittaa sitä ettei niissä ollut juurikaan mitään yllätyksiä mikä on tietysti vain hyvä asia. Ennustettavuus menojen budjetoinnissa on pelkkää plussaa. Marraskuussa on varmaan hieman suuremmat menot kuin lokakuussa, mutta se jääköön nähtäväksi. Oma arvioni on noin 100€ mikä johtuu monista eri seikoista. Yksi niistä on bussilipun ostaminen loppuvuodelle. Toinen on joka toinen kuukausi maksettava lasku puhelimesta ja mokkulasta joka on kolmenkympin paikkeilla.

Tuloja lokakuussa oli ennakoitua satasen verran enemmän kuin mitä odottelin. Olisin voinut ehkä panostaa niiden hankkimiseen hieman enemmän, mutta ehkä rauhallisempi paluu arkeen oli ihan viisas veto nenäleikkauksen jälkimainingeissa. Marraskuulle ennustelen aika lailla samoja tuloja kuin lokakuullekin eli oma arvioni yli/alijäämästä on noin 200€:a. Se taitaa olla aika tämän loppuvuoden virsi, mutta katsotaan mitä joulukuu tuo vielä tullessaan.

Sijoituksistani on pakko heti alkuun mainita Outotecin ostaminen viimeisenä päivänä ja hyvin monet ovat siitä tekemääni analyysia myös lukeneet, joten ei siitä ehkä voi muuta sanoa kuin, että turvamarginaalikin mukaanluettuna hinta oli oman lasketun arvon eli toisin sanoen oli aika ostaa. Tiedän pörssikurssin laskeneen tulosvaroituksen jälkeen, mutta omien arvioideni mukaan olinkin laskenut tuloksen tippuvan lähivuosina. Mitä ilmeisimmin tänä vuonna tulee vielä tosi hyvä tulos, mutta ensi vuosi onkin täysin eri asia. En kuitenkaan hypännyt mukaan vielä koko kassalla, joten paukkuja uusiin ostoihinkin on jäljellä mikäli tulee sopiva tilanne. Todennäköisesti on parempi odottaa noin puoli vuotta ennen kuin niitä alkaa tekemään. Saa nähdä mihin suuntaan mennään lyhyellä aikavälillä. Odotan laskusuuntaa vielä joksikin aikaa. Toinen uusi ostoni oli kehittyvien markkinoiden DBX1-ETF jota ostan Nordnetin kuukausisäästämisen kautta. Siihen sijoitan niin vähän kerralla, että kannattaa odottaa ainakin vuosi ennen kuin rupee edes miettimään sen sijoituksen kehitystä.

Mitä taas tulee aikaisempiin sijoituksiin eli PKC:hen ja Fortumiin on niissä joitakin huolenaiheita kuten huonot osavuosikatsaukset kolmannella kvartaalilla. PKC:n osake on mielestäni tällä hetkellä selkeästi yliarvostettu ja sen tulevasta liiketoiminnasta Kiinassa odotetaan rahasampoa. Nämä odotukset ovat mielestäni yliarvostettuja ja hämäävät sijoittajia keskittämään mielenkiintonsa tulevaisuuteen, vaikka yrityksen kannattavuuskehitys on ainoastaan välttävää tällä hetkellä. Juuri tällä hetkellä sijoitukseni PKC:hen alkaa olla sen verran pieni ettei toimenpiteitä kannata harkita varsinkaan, kun uusi myynti tänä vuonna tappaisi 150€:n verosäästöt. Toisin sanoen vaihtoehtoiskustannus loppujen osakkeiden myymiselle olisi liian suuri. Ensi vuoden alussa onkin sitten taas uuden pohdinnan aika. PKC keräsi tosiaan viime kvartaalilla noin 145 miljoonaa rahaa kassaansa osakeannilla ja bondien myynnillä. Hyvin monet odottavat nyt suuria yritysostoja, mutta kuten osavuosikatsausta ennen arvelinkin meni tästä rahasta hyvin suuri osa erään lainan maksamiseen. Katsomalla osavuosikatsausta on nähtävissä lainojen lyhennyksen olleen himpun vaille 80 miljoonaa mikä on vajaa 60% kerätystä rahasummasta. Tämä kannattaa ottaa huomioon, kun miettii PKC:n mahdollisia yritysostoja.

Fortumin osari oli myös pettymys ja etenkin Venäjän osalta. Varsinkin epäilys siitä ettei se tuotakaan tulevaisuudessa ennakoitua puolta miljardia vuodessa on omistajille suhteellisen v-mainen uutinen. Hyvä uutinen on sen sijaan toimitusjohtaja Kuulan palaaminen sairaslomalta marraskuussa siis mikäli loppujen lopuksi toteutuu. Lähitulevaisuuden mielenkiintoisin asia Fortumin suhteen on sähköverkkotoimintojen mahdollinen myyminen ja siitä mahdollisesti saatavien käteisvarojen käyttö. Mikäli rahat menevät investointeihin pidän sitä hyvänä asiana, mutta mikäli niistä iso osa menee valtiomme pohjattomaan kirstuun on se sijoittajille erittäin huono uutinen pidemmällä tähtäimellä. Mikäli niin käy lähtee koko pulju salkusta kyllä jossain vaiheessa. Asioiden tarkempi pohtiminen kannattaa kuitenkin suorittaa vasta silloin kun tiedetään asiasta tarkemmin. Spekulointi kun ei johda kuin päänsärkyyn. Jätän tällä kertaa arviot markkinoiden liikkeistä väliin, mutta totean saman virren kuin aiemminkin eli sen etteivät arvostustasot ole suurimmalla osalla laatuyrityksistä kohdallaan. Rahanpainaminen jatkuu vielä pitkään näillä näkymin ja se tukee osakekursseja lyhyellä aikavälillä. Alla Salkun allokaatio tällä hetkellä:



Henkilökohtaisesta elämästä voi ehkä mainita sen verran, että lokakuussa kokeilin uutta asiaa ja menin kokkauskurssille. Ne ovat siitä pahoja, että niihin voi jäädä koukkuun. Niistä sen verran lyhyesti, että yllätys yllätys niillä parasta on syöminen :D Marraskuussa menee vielä yksi ilta tähän hommaan. Varmaan jatkan kokkauskursseilla käymistä keväällä, mutta se jääköön nähtäväksi. Muuten ei henkilökohtaisessa elämässä tapahtunut mitään tavallisesta poikkeavaa, joten ei siitä sen enempää. Blogi jatkaa nykyisellä ilmestymistahdilla todennäköisesti vielä ainakin marraskuun, joten yrittäkää olla kärsivällisiä sen suhteen.

Hyvää viikonloppua!

-TT