tiistai 11. syyskuuta 2012

Metso-analyysi

Analyysiharjoitukset jatkuvat ja tällä kertaa vuorossa on Metso

Metso on kansainvälinen teknologia- ja palvelutoimittaja prosessiteollisuuden asiakkailleen kaivos- maanrakennus-, massa ja paperi-, voimantuotanto- sekä öljy että kaasualalla yli viidessäkymmenessä maassa.

Liikevaihdon kehitys vuodesta 2002 lähtien. (Milj. €)

2002, 4691
2003, 4250
2004, 3608
2005, 4221
2006, 4955
2007, 6250
2008, 6400
2009, 5016
2010, 5552
2011, 6646

Keskimääräinen kasvu noin 3.5% vuodessa mikä on suhteellisen normaalia, mutta voisi tietysti olla nopeampaa. Toisaalta on otettava huomioon paperiteollisuuden aika olematon investointikehitys viime vuosikymmenen aikana. Kaivosteollisuus on taas ollut supersyklinsä huipulla mikä selittää yleensä sen, että Metso on kasvanut viime vuosikymmenen aikana edes tuon kolmen ja puolen prosentin vauhtia. Mitä tulee tulevaisuuden liikevaihdon kasvuun niin en näe kovinkaan valoisaa kehitystä ottaen huomioon sen ettei toista supersykliä ole ihan heti tulossa Aasian talouskasvunkin hidastuessa. Paperiteollisuus taas ei ilman uusia innovaatioita kasva ollenkaan näillä näkymin, joten yksi tärkeä kysymys onkin Metsolle, että mistä saadaan kasvua pidemmällä aikavälillä? Vielä tänä vuonnahan kasvu on ollut hyvinkin vahvaa.

Konsernin liiketoiminta jakautuu seuraavalla tavalla:

Kaivos ja maanrakennus: 41%
Massa, paperi ja voimantuotanto 40%
Automaatio: 12%
Muut: 7%

Pääsegmenteistä Kaivos ja maanrakennus on nopeammin kasvava liiketoiminnan osa-alue. Myös muut osa-alueet kasvavat ja automaatio lähes yhtä nopeasti kuin kaivos- ja maanrakennusala. Tämän viimeisenkin alan kasvumahdollisuudet alkavat olemaan aika rajoitettuja. Automaatio toisaalta tulee varmasti kasvamaan jatkossakin. Käytännössä yrityskaupat ovat kuitenkin hyvinkin mahdollisia jatkossa. Oma arvioni on automaation kasvaminen selvästi nopeinta vauhtia varsinkin keskipitkällä aikavälillä.

Liikevaihdon maantieteellinen jakauma:

EMEA 40% (41%)
Amerikka 35% (31%)
Aasia 25% (28%)

Itselleni hieman yllättävä asia oli Aasian merkityksen pienentyminen vaikkakin pienellä muutoksella, mutta toisaalta varsinkin kaivosteollisuuden meno on ollut hyvin vahvaa Atlantin meistä katsoen toisella puolen, joten hieman enemmän miettimällä olisi sekin pitänyt tiedostaa jo ennen edellisten lukujen katsomista. Kaiken kaikkiaan muutokset ovat hyvin pieniä, joten niistä ei pitäisi tehdä kovin suuria johtopäätöksiä.

Tuloksesta ja sen mahdollisesta kehityksestä:

Tuloksentekokyky on tällä hetkellä hyvin vahva ja varsinkin lähitulevaisuudessa uskon sen pysyvän sellaisena. Kuitenkin jo keskipitkällä aikavälillä näen sen selkeästi alenevana.

Osakekohtaisen tuloksen kehitys:

2002, 0.48€
2003, -1.89€
2004, 0.51€
2005, 1.57€
2006, 2.89€
2007, 2.69€
2008, 2.75€
2009, 1.06€
2010, 1.71€
2011, 2.38€

AVG, 1.42€

Keskimääräinen osakekohtaisen tuloksen nousu on näinä seitsemänä vuotena ollut 17% joka on selvästi nopeampaa kuin liikevaihdon kehitys. Tämä siis tarkoittaa käytännössä sitä, että yrityksen tuloskasvu on ollut hyvinkin epätervettä. Yksi mahdollisuus on se, että kymmenen vuotta sitten tulos oli huono. Käytännössä kaivosteollisuuden supersykli on vahvistanut Metson tuloksentekokykyä viimeisen kymmenen vuoden aikana huomattavasti mikä selittää suuren osan tuosta erosta. Toinen asia on tietysti konsernin tuottavuuden paraneminen. Tänä vuonna Metso näyttäisi mahdollisesti pääsevän ennätystulokseen, mutta tiukoille se tulee menemään. Viimeisen neljän kvartaalin tulos on tällä hetkellä 2.70€ mitä hieman parantamalla päästään ennätystulokseen. Uskon tuloksentekokyvyn puolittuvan keskipitkällä aikavälillä eli uskon sen olevan noin 1.50€ keskimäärin seuraavan vuosikymmenen aikana.

Osinkohistoria:

2002, 0.60€
2003, 0.20€
2004, 0.35€
2005, 1.40€
2006, 1.50€
2007, 3.00€
2008, 0.70€
2009, 0.70€
2010, 1.55€
2011, 1.70€

AVG, 1.17€

Keskimääräinen viimeisen seitsemän vuoden osinkojen kasvu on 11%. Pidän tätä erinomaisena saavutuksena. En tosin odota seuraavien vuosien osinkojen juurikaan kasvavan vaan ne tulevat tämän vuoden tuloksesta jaettavan osingon jälkeen todennäköisesti laskemaan, sillä supersyklin vaikutukset alkavat ainakin väliaikaisesti hiipumaan. Uskoisin realistisen osingonmaksukyvyn olevan jotain Euron tasoa keskipitkällä aikavälillä mikä on hieman vähemmän kuin viimeisen kymmenen vuoden keskiarvo, mutta tuota keskiarvoa nostaa jo mainittu supersykli. Ensi vuonna tulee todennäköisesti samaa luokkaa oleva osinko kuin tänä vuonna, mutta ennustan osingonmaksukyvyn tippumista sen jälkeen radikaalisti ja realistinen määrä voisi olla Euron paikkeilla, mutta sitäkin alemmas voidaan mennä.

Lyhyt SWOT-analyysi Metsosta:

Strengths:

Toimitusjohtaja Kähkönen on ollut koko supersyklin ajan Metson johtoryhmässä erilaisissa tehtävissä ja ollut myös hyvin menestyneen kaivos- maanrakennussegmentin toimitusjohtaja, joten pidän näyttöjä hyvin vakuuttavina ja mies on varmasti pätevä omaan hommaansa. Myös paperiteollisuuden oligopoli tuo Metsolle sillä saralla pysyvän kilpailuedun mikä on ehdoton vahvuus yritykselle. Käytännössä Voith ja Andritz ovat ainoat isommat kilpailijat.

Weaknesses:

Heikkouksia on vaikea löytää yritykselle, mutta ehkä ensimmäisenä tulee aika pitkälti mieleen iso riippuvuus maailmantalouden käännöksistä mikä tietysti koskee myös kaikkia muitakin investointihyödykkeiden kauppaajia. Toinen asia mikä on mielestäni heikkous on johdon ja johtoryhmän mitättömät osakeomistukset yhtiössä lukuunottamatta Gardellin sijoitusyhtiö Ceviania ja Mikael Von Frenckellin noin sadantuhannen osakkeen omistusta. Vaikea nähdä noilla muilla vähäisillä omistuksillä minkäänlaista lisäarvoa muille osakkeenomistajille. Johtoryhmään toivoisin myös lisää verta pohjoismaiden ulkopuolelta.

Opportunities:

Yrityksen suurimpana mahdollisuutena pidän yrityskauppoja, sillä näen sen käytännössä ainoana tapana saada aikaan kasvua Metson liiketoiminnassa keskipitkällä tähtäimellä. (10 vuotta) Kehittyvät markkinat tulevat olemaan avainasemassa tämän kasvun saavuttamisessa ja siellä ovat Metsonkin parhaimmat mahdollisuudet kasvaa. Pieni nettovelallisuusaste tukee yrityskauppojen mahdollisuutta.

Threats:

Suurin uhka on investointihalukkuuden todellinen sulaminen ympäri maailmaa. Tämä johtuu lähinnä finanssikriisistä. Pidän tämän riskin todennäköisyyttä huomattavasti suurempana kuin markkinat keskimäärin. Jonkinlaisena uhkana voi myös olla kilpailun kovuus kaivosteollisuudessa, mutta tähän asti Metson on tässä pärjännyt, joten en näe sitä hirveän suurena mörkönä.

Metson johtoporras:

Metson johtoportaasta nousee toimitusjohtaja Kähkönen ja Gardell ylitse muiden. Toimitusjohtaja pitkän Metso-kokemuksensa turvaa jatkuvuuden liiketoiminnan kehittämisessä. Gardell taas tunnetaan yritysvaltaajana joka varmasti ajattelee osakeomistajien etua tämän omistaessa Cevian-yhtiön kautta hieman yli 5% Metsosta. Pohjoismaiden osuus on hyvin vahva Metson johtokunnassa ja kaipaisin lisää kansainvälisyyttä. Kaiken kaikkiaan Metsolla on suhteellisen vahva johtoporras eikä yrityksen menestys jää siitä kiinni.


Loppusanat:

Näiden investointihyödykkeitä tuottavien yritysten arvon laskeminen on hyvin vaikeaa eikä parhaimmassakaan tapauksessa päästä tarkkaan lukuun, vaikka joku muuta väittäisikin. Supersykli hämää myös pahasti eikä se todellakaan helpota tuloksentekokyvyn arviointia. Uskon Metson kyvyn tehdä tulosta pienenevän tulevaisuudessa. Metson hyvänä puolena on kuitenkin se, että neljäkymmentä prosenttia liikevaihdosta tulee alalta, jossa kilpailu on hyvin olematonta mikä auttaa Metson tuloksentekokyvyn ylläpidossa tulevaisuudessakin. Harmi vain, että ala on menossa laskusuuntaan ja tämän alan prosentuaalinen osuus pienenee. Oma arvioni arvoksi on noin 20-22€ mikä vaatii noin kolmenkymmenen prosentin laskua nykyiseen. Ottamalla huomioon turvamarginaali voi ostot aloittaa hinnan tippuessa alle 18€:n. Pidän yritystä laadukkaana ja kuuluu siihen tusinaan joista mahdolliset ostokohteeni löytyvät.

Kiitoksia mielenkiinnosta. Muistakaa ettei kyseinen analyysi edusta absoluuttista totuutta eikä sen takia kannata sijoittaa vaan tehdä omat johtopäätökset ja analysoida itse uudelleen. Kuitenkin näistäkin riveistä varmasti löytyy totuuden siementä ja se pitää osata sieltä suodattaa.

Hyvää viikon jatkoa!

- TT

5 kommenttia:

  1. Hyvä analyysi!

    Metso on salkkuni suurin yksittäinen sijoitus (suunnilleen samoissa Nordean kanssa). Ostot olen tehnyt hintoihin 9.16, 20.00, ja 29,95. Keskihinta 15.90 ja tämän päivän kurssilla nousua n. 81 %.

    Metso onkin sellainen osake, mitä kannattaa lisätä silloin kun halvalla saa - volatiliteetti kun on hyvin korkea. Minäkään en välttämättä tänään ostaisi Metsoa, vaikka ei se tämän päivän hintakaan huono sijoitus hyvin pitkällä tähtäimellä olisi varmaan sekään :)

    VastaaPoista
  2. Metsohan näyttääkin heti sitten jakavan ylimääräistä osinkoa puoli Euroa mikäli ylimääräinen yhtiökokous sen hyväksyy. Ilmeisesti ei ole parempaa kohdetta tälle rahalle, joten siinä tapauksessa sitä voi omistajille jakaa. Ilmeisesti mitään suurempia yritysostoja ei ole nyt tekeillä ainakaan tuon toimen perusteella.

    VastaaPoista
  3. Huomenna aamupäivällä tulee uusi kirjoitus, jos en jostain syystä nuku hyvin pitkään. Pidän sen todennäköisyyttä kuitenkin pienenä näillä näkymin.

    VastaaPoista
  4. Metso jakaa myös ylimääräsiä potkuja työntekijöilleen. Kuten tekee myös osuuskunta aatteella toimiva hyvin kannattava OP. Onko Nalle siis oikeassa, että firman ainoa tavoite on tuottaa maksimaalista voittoa omistajilleen ja näin huolehditaan parhaiten myös parhaiten firman työntekijöistä pitkällä tähtäimellä. Kirjoitapa tästä jotain viisasta.. :)

    VastaaPoista
  5. Kyllä se valitettavasti näin on. Pörssiyrityksillä se on jopa lakiin kirjattuna. Metson tapauksessa kyse on siitä ettei paperiteollisuus enää kasva Suomessa, joten sen takia työntekijöitä valitettavasti irtisanotaan. Ei pidä hirttäytyä menneisyyteen vaan katsoa tulevaan. Metson tapauksessa tappiollisen liiketoiminnan ylläpito saattaisi pidemmällä aikavälillä johtaa myös voitollisen liiketoiminnan ongelmiin. Osuuskunta-aate on mulle niin vieras etten osaa sanoa siitä mitään. OP on myös pörssiyritys, joten sen ensisijainen tarkoitus on ajatella omistajiaan. Se onkin sitten toinen asia pitäisikö kyseisellä aatteella toimivan yrityksen olla pörssissä.

    VastaaPoista