lauantai 8. syyskuuta 2012

Nokiasta

Sijoittaja Seppo Saario joskus aikoinaan sanoi Nokian olevan hyvä yritys, mutta mahdoton omistettava. Ennen olin samaa mieltä, mutta viime aikoina on alkanut näyttää siltä ettei ensimmäinen väittämä enää pidä paikkaansa. En väitä olevani mikään Nokia-asiantuntija, mutta omasta perspektiivistä ajattelin avautua tässä kirjoituksessa.

Nokiahan on ollut käytännössä ainakin viimeiset viisitoista vuotta ollut tietoliikennealan jättiläinen. Kuitenkin on otettava huomioon se tosiasia, että myös näiden jättiläisten kaatuminen on varmasti huomattavan paljon yleisempää kuin mitä ajatellaan. Jos katsellaan vuosisata taaksepäin maailman mittapuussa kymmentä suurinta yritystä niin huomataan ettei näistä ole enää sadan suurimman yrityksen joukossa kuin Exxon (entinen Standard Oil), Shell ja General Electric. Myös viimeisten vuosikymmenien muutosvauhti on ollut suhteellisen huimaa, joten sitä ei voi pitää minään suurena yllätyksenä mikäli meidän Nokiamme sieltä tippui. Toisaalta on hyvä muistaa, että jotkin yrityksen myös tekevät vaikeuksiensa jälkeen comebackin kuten IBM aikoinaan. Tähän asti olen aina toivonut Nokian pystyvän siihen, mutta pikkuhiljaa alkaa uskoni olla mennyttä ja oma näkemykseni on se ettei älypuhelimissa Nokia tule pärjäämään. Toivon kuitenkin olevani väärässä. Oma arvaukseni on keskittyminen peruspuhelimiin parin vuoden sisällä.

Be the sucker in your own game on yksi allekirjoittaneen periaatteista eikä Nokian nykyroolista älypuhelinmarkkinoilla voi kyllä hyvälläkään tahdolla puhua tuon periaatteen kanssa samassa yhteydessä, sillä ainakin tähän asti Mikkisofta on vienyt ja Nokia vikissyt perässä. Tietysti nokialaiset aina viittaavat siihen ettei ollut muuta vaihtoehtoa kuin liittoutua, mutta itse uskallan olla eri mieltä. Periaatteessahan tuo yhteistyö voisi toimia, mutta kyllähän siinä on jouduttu tinkimään hyvin paljon siitä mitä Nokia itse saa päättää. Esimerkkinä tästä on kyllä selkeästi Meego-projektin alasajo. N9 on ainoa Nokian nykyisistä älypuhelimista joka saattaa joskus tarttua allekirjoittaneen taskuun mikäli niitä vielä silloin myydään, kun tulee uudelle tarvetta. N9 on myös yksi niistä puhelimista joissa on ihan oikea moniajo tietääkseni. Kilpailijoista varsinkin ”omppu” pelaa omilla säännöillään ja on saanut luotua tuotteita joita ihmiset haluavat ostaa, vaikka ihmiset eivät olekaan tienneet niitä tarvitsevansa.

Kaiken kaikkiaan on kuitenkin muistettava ettei Nokian ongelma ole älypuhelimissakaan varsinaisesti huonot tuotteet vaan onneton markkinointi josta saatiin taas tälläkin viikolla hyvä esimerkki, kun kuvasekoilu paljastui Nokian mainosvideolta. Kuvitteleeko ne oikeasti ettei sekään muka paljastuisi? Itse pidän sitä aikamoisena osoituksena ylimielisyydestä potentiaalisia asiakkaita kohtaan. Tuotehan on kuitenkin tietääkseni kunnossa, vaikka mainosvideo kuvattiinkin jollain muulla vehkeellä. Valitettavasti nykyinen toimitusjohtaja on samanlainen tunari kuin edellinenkin, sillä eihän minkään muun firman tuotteita haukuta pystyyn vielä silloin kun ne ovat markkinoilla? Tästä on tietenkin aikaa, mutta pointti onkin se ettei mikään ole hirveästi muuttunut eflopin ollessa toimitusjohtajana. On vaikea kuvitella Nokian saavan mitään WOW-efektiä aikaan Windows8-käyttöjärjestelmän ollessa käytössä, joten ehkä olen vain jo luovuttanut yrityksen suhteen enkä usko sen enää nousevan nykyisestä suostaan. Uudet Lumiat ovat kyllä upean näköisiä, mutta eipä toi markkinointi ainakaan allekirjoittanutta saa ostamaan kumpaakaan. Suurin miinus uusien puhelimien julkaisemisessa on kuitenkin se ettei taaskaan Nokia osannut kertoa myyntiaikatauluistaan yhtään mitään. Tämä on tietysti ihan normaalia Nokian ylimielisyyttä tai sitten asia johtuukin Mikkisoftasta. Oli syy kumpi tahansa niin se sataa suoraan pahimpien kilpailijoiden laariin. Kuitenkin kyse on isosta mokasta eikä sitä pysty korjaamaan oikein millään muulla tavalla kuin tuomalla puhelimet markkinoille pikavauhtia.

Kaiken kaikkiaan vaikuttaa siltä ettei mikään ole muuttunut eikä kohtalonkysymystä: Miten Nokia saa muutkin kuin Nokiauskovaiset vakuuttumaan omien puhelimiensa loistavuudesta? Itselläni ei ole ainakaan vastausta tuohon kysymykseen, joten kertokaa ihmeessä jos sellaisen tiedätte. Lähettäkää samalla se tieto myös Nokialle. Oma henkilökohtainen usko on jo mennyttä ja toivon rippeetkin alkavat hiipumaan. Tämän takia aion entistä enemmän odottelemaan Jollan uusia Meego-puhelimia. En tosin tiedä milloin niitä alkaa markkinoille tippumaan. Eräs Nokian Meego-projekteissa mukana ollut kaverini kuvailee Jollan toimitusjohtaja Hurmolaa ”häröksi”. En tiedä onko se positiivinen vai negatiivinen asia, mutta se jää nähtäväksi.

Varmasti monet lukijoista ovat eri mieltä tästä kirjoituksesta, joten laittakaa ihmeessä niitä kommentteja tulemaan niin saadaan keskustelua aikaiseksi.

- TT

2 kommenttia:

  1. En nyt ihmeemmin osaa olla eri mieltä asiasta (muutoin kun että aion ostaa Lumia 920:n), mutta yksi pointti sanottakoon:

    Eli ICT alalla jättiyrityksiä varmasti kaatuu, mutta kovinkaan usein tämä ei tarkota, että osakkeen omistaja jäisi nollille. Monesti "kaatumiset" tapahtuvat erilaisten yritysjärjestelyjen kautta, ja tällöin osakkeen omistaja voi saada hyvänkin preemion.

    En siis sano tässä että Nokia olisi kaatumassa. Enkä oikein osaa kommentoida onko osake nyt sopivasti arvostettu. Monien mielestä Nokian osake on edullinen jos lasketaan tuottavien osien (Patentit + Navteq + NSN + Peruspuhelimet) summat yhteen. Älyluurien kehno menestys on painanut osaketta. Ja älyluurien menestys varmaankin sanelee myös mahdollisen "kaatumisen".

    VastaaPoista
  2. Validi pointti tuo preemio-asia. Kuitenkin tällä hetkellä kassahan tyhjenee, joten pahimmassa tapauksessa lähtee Nokia sitten puoli-ilmaiseksi noiden tappioiden takia ja osakkeiden omistajat saavat vain lämmintä kättä mikäli käänne ei kohtapuoliin tapahdu. Hyvällä tuurilla taas saattaa osat vaihtaa omistajaa erikseen ja Nokiaa halvalla ostaneet sijoittajat tekevät hyvän tilin. Itse löydän varmasti parempiakin sijoituskohteita odottamalla, joten Nokia-spekulaatio ei hirveästi sytytä

    VastaaPoista