tiistai 1. maaliskuuta 2016

Helmikuu 2016 Cash +190€ Salkku -4.5%

Helmikuussa menin eteenpäin. Voin olla tyytyväinen, koska koulujen talvilomat vähentävät allekirjoittaneen tienaamista. Menin eteenpäin myös henkilökohtaisessa elämässä, jossa jatkoin itseeni sijoittamista. Kirjoittaminen sujui kutakuinkin odotetusti. Henkilökohtaisessa elämässä helmikuu meni lähinnä rutiineja suorittaessa.


Tulot ylittivät hieman odotukset, menot oliva hieman pienemmät


Helmikuu on kuukausi, jolloin tuloni ovat normaalia pienemmät hiihtolomien vuoksi. Tällä kertaa ne eivät juuri vaikuttaneet tuloihini. Olin tyytyväinen suorituksiini ja pysyin terveenä läpi kuun. Maaliskuussa on pääsiäisen vuoro sotkea suunnitelmiani. Odotan tulojeni olevan helmikuuta pienemmät. Tällä hetkellä näkyvyyteni on maaliskuun kaksi ensimmäistä viikkoa. Olen siksi joutunut tekemään lähinnä valistuneen arvauksen maaliskuun tuloistani. Helmikuun menoissa oli yksi yllätys. Tämä pieni lasku tuli työvälineideni korjauksen vuoksi. Menojen nousu tasoittui yksittäisen menon siirtyessä maaliskuulle. Muuten menoni pysyivät hallinnassani. Maaliskuu on ehkä kallein kuukauteni eikä nytkään näytä poikkeukselliselta. Pääsiäisen tulon vuoksi odotan saldoni olevan nollilla maaliskuussa, mutta se jääköön nähtäväksi. Yksi pakkaa sekoittava asia on se kuinka pitkän lipun ostan julkisiin kulkuvälineisiin kuun lopussa.


Helmikuussa Outotec-pettymys, seurauksena osakkeiden myynti ennätystappiolla


Helmikuussa virhesijoitukseni Outoteciin sai lopullisen päätöksen ja laitoin kaikki osakkeeni lihoiksi tilinpäätöstiedotteen jälkeen. Tein ennätystappioni. Tappioiden koko oli noin 60%:ia sijoitetusta rahasummasta. Hyväksyin virheeni pari vuotta liian myöhään. Seuraavassa muutama syy lyhyesti:


  • Toimitusjohtaja Korhosen kykyjen yliarvioiminen
  • Yrityksen tarinan ymmärtämisen puute eli syklisyyden rankka aliarvioiminen
  • Aivan liian pieni turvamarginaali, kun yrityksen arvoksi olin arvioinut 8.5€:a. Ostot tapahtuivat yli 7€:n hinnalla.
  • Allekirjoittaneen toiveet nopeammasta suunnanmuutoksesta vaikuttivat siihen kuinka kauan tappioiden myöntäminen itselleni kesti.
  • Yrityksen liiketoiminnan laadun vertailu pahimpia kilpailijoita vastaan unohtui kokonaan. Tällä hetkellä minusta näyttää siltä ettei se riitä. Voin olla väärässä, mutta teen sen vain omilla rahoillani.


Tällä hetkellä omistan vain PKC Groupin osakkeita ja kehittyvien markkinoiden ETF:iä. Lisäksi minulla on käteiskassa odottamassa mahdollisia sijoituksia. PKC Groupin tilinpäätös ei tuonut suuria yllätyksiä. Sen kvartaali on vuoden verran, joten suuria muutoksia ei tapahtunut. Yritys alkaa pikkuhiljaa päästä eroon Brasilian tuottamista tappioista. PKC:n liiketoiminta kehityy sen verran hitaasti ettei siitä ole juuri sanottavaa. Toivottavasti tämä alkaa näkyä osakekohtaisen tuloksen nousuna. Kehittyvistä markkinoista ei ole juuri muuta sanottavaa kuin se, että kuukausittaiset sijoitukset niihin jatkuvat. Tähtäin on vuosikymmenien päässä, joten tällä hetkellä ei voi toivoa kuin laskua, jotta saisin ostettua lisää halvemmalla.


Henkilökohtainen elämä rullaa tasaisesti eteenpäin


Helmikuussa ei tapahtunut yllätyksiä henkilökohtaisessa elämässä. Sain tavoittelemani opiskelutunnit täyteen. Blogini rullasivat kohtuudella eteenpäin ja sain tehtyä kaikki haluamani kirjoitukset. Toivottavasti pystyn samaan maaliskuussakin. Pysyin myös terveenä. Helmikuussa en tehnyt reissuja enkä viettänyt kokonaan vapaita viikonloppuja. Maaliskuussa teen lyhyen reissun Ruotsiin. Reissulla keskityn tekemään suunnitelman kolmannen kirjan tekemiseen. En tosin aloita sitä kuin vuoden loppupuolella, mutta minun tarvitsee selvittää mitä kaikkea pitää vielä opiskella ennen kirjan aloittamista. Muita suunnitelmia ei ole.

Näillä mennään mitä on,

Hyvää viikonjatkoa!

-TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti