keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Vähemmän on Enemmän kirja 25/xx

Tee vain sitä mikä tuottaa suurimman arvon


Mieti voitko olla jossain asiassa riittävän hyvä, jotta kuulut parhaimpaan prosenttiin. Vastaus on kyllä. Se ei ole helppoa. Siihen pääsemiseen ei ole yksinkertaista vastausta. Tehokkainta prosenttia ei olisi olemassa mikäli se olisi helppoa. Siihen johtava prosessi ei ole yksinkertainen, vaikka yksinkertainen vastaus kysymykseen olisi olemassa. Huipputekijät ovat huipputehokkaita. Huipputehokkuus johtaa siihen, että voit tienata enemmän rahaa tekemällä käyttämällä vähemmän tunteja. Tämä tapahtuu tekemällä oikeita asioita. Ne tuottavat sinulle ja muille eniten lisäarvoa. Et voi olla hyvä kaikessa. Joudut tekemään viisaita valintoja.

Sinun on parempi osata muutamia asioita erinomaisesti kuin osata monia asioita keskinkertaisesti. Sinun tulee myös tietää muutamista asioista muita enemmän. Se on parempi kuin tietää monista asioista yhtä paljon kuin muut. Keskity ydinosaamisalueisiisi. Paranna niitä jatkuvasti. Sinä et ole koskaan valmis. Muut menevät ohitsesi mikäli jäät paikoillesi. Nykyään puhutaan kymmenestä tuhannesta tunnista keskittynyttä harjoittelua mikäli haluat huipputekijäksi. Olen jossain määrin samaa mieltä. Uskon, että on olemassa oikoteitä, jotka vähentävät tuntimäärää. Uskon myös siihen ettei kymmenen tuhatta tuntia riitä ilman lahjakkuutta. Se voi tarkoittaa jopa tuplamäärää tunteja. Tämä ei ehkä riitä ilman lahjakkuutta mikäli kilpailu on kovaa.

En usko, että jatkuva harjoittelu riittää maailmanhuipulle mikäli et omaa intohimoa tekemääsi kohtaan. Keskity intohimoihisi, koska ne tuottavat sinulle suurimman ilon ja hyödyn. Sinun on helpompi nauttia hyvien asioiden oravanpyörästä intohimojesi kautta. Poikkeuksia on olemassa. Yksi niistä oli Andre Agassi, jonka isä pakotti harjoittelemaan tennistä niin paljon, että hän vihasi sitä. Suosittelen sinulle Agassin elämänkertaa, jossa hän käy läpi kaikki tunneskaalat, joita huipputekijöille tulee elämänsä aikana.

 

4.5 Tavat


Keskimäärin noin neljäkymmentä prosenttia tekemistäsi asioista on tapoja. Tarkkaa lukua on mahdotonta määrittää, koska se vaatisi jatkuvaa aivotoimintojesi seuraamista. Suurin osan tavoista vain suoritat. Osa tavoistasi on hyödyllisä ja osa haitallisia. Niiden summa voi olla mikä tahansa. Henkilökohtainen kokemukseni on se, että jopa yhden huonon tavan muuttamisella voi olla suuri positiivinen vaikutus. Miksi muuttaminen eikä eliminointi? Siitä yksinkertaisesta syystä, että tapoja on lähes mahdotonta poistaa, kuten käy myöhemmin ilmi. Eri tavoilla on yhtäläisyyksiä ja niiden tiedostaminen voi olla hyödyksi. Yhtäläisyyksien huomaaminen parantaa mahdollisuuksiasi muuttaa pahimpia tapoja ja kehittää uusia.

Tavan määritelmä on suunnilleen seuraava: se tarkoittaa jotain aikaisemmin tehtyä valintaa, jonka tekemistä jatkat ajattelematta sitä. Tavat muodostuvat aivoissasi tapahtuvista tehtävistä. Aivosi säästävät jatkuvasti energiaa. Mitä kauemmin tehtäviä suoritat sitä vähemmän aivosi tarvitsevat kuluttavat. Tapoja voi kutsua prosesseiksi, joissa aivosi muuttavat tekemäsi tehtäväsarjat rutiineiksi. Tehtäväsarjoja on päivittäin satoja. Tavat ovat joko yksinkertaisia tai monimutkaisia tekosarjoja. Niitä muodostuu, koska aivosi tekevät koko ajan työtä vähentääkseen energiankäyttöä. Tavat vähentävät tuhlattua energiaa ja helpottavat vaikeampiin asioihin keskittymistä. Tämä tarkoittaa sitä etteivät tapasi häviä vaan ne elävät elämäänsä aivoissasi. Voit vain uudelleenohjelmoida aivosi muuttaaksesi tapojasi. Sinun pitää ymmärtää tapoja, jotta voit muuttaa niitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti