maanantai 1. kesäkuuta 2015

Toukokuu 2015 Cash -650€, Salkku +0.4%

Brutaalin surkea lopputulos, mutta tästäkin on varmaan opittavissa jotain. Paljonkin pitäisi oppia, mutta saa nähdä mitä jatkossa seuraa. Odotettuakin surkeampi lopputulos, mutta ei voi mitään. Myöhästä se on rykäistä, kun on jo housuissa. En munannut edes kerran vaan kahdesti ja molemmat kerrat samalla tavalla. Kesäkuun alku menee vielä ainakin kärsiessä, mutta ei voi mitään.

Menot hallussa, tulot eivät

Menoja tuli aika lailla normaalisti. Sen sijaan tulot pettivät pahasti. Menoissa ei ollut yllätyksiä ja onnistuin jopa säästämään niissä vähän budjetoituihin menoihin verrattuna. Kesäkuu on minulle kuukausi, jolloin rahaa ei paljon mene Suomessa ollessa. Tällä hetkellä kesäkuu näyttää sen verran huonolta etten ehkä pysty lähtemään edes juhannuksenviettoon pois kotoa tai pystyisin, mutta en tiedä onko se järkevää. Tuloni olivat toukokuussa olemattomat, koska onnistuin telomaan itseni kaksi kertaa futistreeneissä. Olin siis lähes koko toukokuun kyvytön hankkimaan tuloja ja sama meno jatkuu mitä ilmeisimmin ainakin kesäkuun puoleenväliin saakka. Tässä täytyy vakavasti alkaa harkitsemaan mitä futisharrastukselleni tulen tekemään seuraavina vuosina mikäli sama meno jatkuu. Voi olla ettei nämä ole kuin poikkeuksia, mutta heinäkuussa on hyvä testata asiaa, kun minulla on lomaa silloin lähes koko kuukausi. Arvioni kesäkuun miinuksista on noin 500€:a. Voi olla hieman enemmän, mutta voi olla vähemmänkin riippuen siitä kuinka kauan toipuminen kestää.

Sijoituksista PKC:n tilanteessa hieman muutosta

PKC Group julkaisi osavuosikatsauksena toukokuun alussa ja se oli ennakoitua parempi kaikin puolin. Liikevaihto osakekohtainen tulos kasvoivat sekä markkinoiden että minun odotuksia enemmän. Seurauksena hieman yli kymmenen prosentin kurssinousu. PKC:n osalta tällaiset kurssinousut kvartaalituloksen jälkeen ovat ihmeellisiä, koska sen kvartaali on aika lailla vuosi. Johdinsarjojen kehittäminen uusia kuorma-automalleja varten kestää noin viitisen vuotta alkutunnusteluista itse tuotantoon. Liikevaihdon muutokset pysyvät tästä johtuen suhteellisen pieninä. Ainut asia mikä muuttuu on katteet. Ilmeisesti etelä-Amerikan liiketoimintojen katteet sekoittivat analyytikoiden päät mikä sen jälkeen vaikutti yrityksen osakekurssiin.

PKC:n nousuvireen kompensoi Outotecin laskuvire. Yritykseltä ei tullut muistaakseni minkäänlaisia uutisia toukokuussa, joten kyseessä on todennäköisesti vain kurssiheilunta. Outotecin tapauksessa uutisettomuus on tosin huono asia, koska sen pitää saada kaupaksi omia tuotteitaan ja palveluitaan. Isommista kaupoista tulee yleensä uutisia, joten voimme olettaa neuvotteluiden olevan käynnissä ja kaivosteollisuuden investointien olevan enemmän tai vähemmän vieläkin jäässä. Kiinassa sen sijaan pörssikurssit alkoivat loppukuussa heilua kunnolla, joten se tulee vaikuttamaan kehittyvien markkinoiden ETF:ien arvostuksiin. Todennäköisesti eletään aikoja, jolloin siellä on huiput nähty. Eipä tuo haittaa, koska aion jatkaa sinne sijoittamista vielä pitkään.

Kirjaprojekti hyvässä vauhdissa

Jokaisella pilvellä on hopeareunus vai miten se meni? Koska en ole pystynyt tienaamaan samalla tavalla rahaa, olen kirjoittanut ja korjannut tulevaa kirjaani lähes päivittäin. Joinakin päivinä jopa liian pitkään eli lähes aamusta iltaan taukoja välissä pitäen. Tämä on ollut mahdollista korjaamisprosessin vuoksi. Liian monta tuntia uusien lukujen kirjoittamista ei ole järkevää, koska ajatteluprosessia ei voi tehdä liian montaa tuntia kerrallaan. Oletan saavani kesäkuun puoliväliin mennessä ensimmäisen uudelleenkirjoituksen läpi.

Tätä prosessia läpikäydessäni minun oli helppo huomata kuinka vaikeasti ymmärrettävää tekstiä olin tehnyt ilman korjauksia. Nyt kirjan pitäisi olla helpompilukuisempi koelukijoitani varten. Tästä huolimatta se pitää uudelleenkirjoittaa vielä monta kertaa. Kyseinen prosessi on normaali ainakin ensimmäisen kirjani perusteella. Tästä kirjasta tulee tosin parempi, koska uutta kirjaa tehdessäni olen huomannut etten uudelleenkirjoittanut ensimmäistä kirjaani riittävästi. Kirjan nimeksi tulee todennäköisesti Rahapeli, mutta mieleni saattaa muuttua. Nimiehdotuksia saa antaa. Otan niitä vastaan. Kirjan sisällöstä tulee tarkempaa infoa myöhemmin, kunhan saan tehtyä viimeiset luvut siihen.

Aloitan blogini kesäloman juhannuksena ja loma jatkuu heinäkuun loppuun saakka. Todennäköisesti julkaisen kesäkuun kuukausikatsauksen heinäkuun alussa, mutta muuten pysyn lomalla tai tarkemmin sanottuna kirjaprojektini parissa. Yritän saada sen hieman nopeammin julkaistua, mutta odotan saavani kaiken valmiiksi viimeistään lokakuun lopussa.

Hyvää kesäkuun alkua kaikille!

-TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti