maanantai 27. huhtikuuta 2015

Kirjoitussarja: psykologiset taipumukset osa 8. suhteellisuus/vertailu

Me vertaamme kaikkea kaikkeen kaiken aikaa. Suurin osa ihmisistä määrittää itsensä sen suhteen mitä ympäristössään näkee. Tämä tosiasia on hyväksyttävä. Kun sinulla on jotain niin joku muu vertaa sitä omaansa. Oli kyseessä auto, vaimo, poikaystävä tai ihan mikä tahansa muu asia. Raha-asioissa tämä tapahtuu ihmisten pitäessä elintasoaan samalla tasolla kuin ympäristönsä, läheiset ystävänsä tai perheensä. Kun joku hankkii uuden auton niin seurauksena aivokopassasi on heti tunne siitä millainen se on omaasi verrattuna. 


Me olemme erilaisia: Käytämme rahojamme eri tavoin, tienaamme eri määrät rahaa, taloudessamme saattaa olla eri määrä elätettäviä. Emme voi ylläpitää samanlaista elintasoa muiden ihmisten kanssa joilla on eri elämäntilanne. Emme myöskään tiedä totuutta siitä onko uuden auton hankkineella rahaa siihen. Ainut asia josta voimme olla varmoja on se mikä oma tilanteemme on. Sekin on tosin monille mysteeri, vaikka sen selvittämisen pitäisi olla itsestäänselvyys. Oman tilanteen selvittäminen on jokaiselle numero yksi tärkeysjärjestyksessä, mutta monet jättävät sen väliin kokonaan. Vertailu muihin on tähän yksi syy.


Kun menemme ostamaan jotain niin suhteellisuus vaikuttaa. Vertailemme sitä mitä saa ostettua jollakin rahasummalla. Millaisia ominaisuuksia on Applen ja Samsungin puhelimella jotka ovat samanhintaisia. Löytyykö lähipiiristämme mahdollisesti niitä joilla on juuri vertaamamme puhelimet? Kuinka tyytyväisiä he ovat niihin? Näyttääkö vihreä takki paremmalta kuin punainen? Tämä on osa aivan normaalia ajatteluprosessia eikä siinä ole mitään vikaa. Prosessi on hyödyllinen kokonaisuuden kannalta eikä sitä kannata tukahduttaa. Tämä on osa aivan normaalia ostopäätöksen tekoa. Joskus päätöksentekoprosessi vain vääristyy suhteellisuuden mukaan, koska ihminen haluaa ja pyrkii sopeutumaan ympäristöön. Ilman tiettyä tuotetta voi joku tuntea itsensä ulkopuoliseksi. 


Yksi omakohtainen kokemus vertailusta tulee viime viikonlopulta. Kävin vierailemassa parin kaverin luona eräällä suhteellisen uudella asuinalueella. Kun katselin ympäristööni, huomasin kuinka samanlaisia eri ympäristöt olivat toistensa kanssa. Kun yksi henkilö rakennuttaa terassin rivi- tai omakotitaloon, tekee toinen saman asian perässä. Talot näyttävät myös samanlaisilta ulkoapäin. Jopa jotkin hieman yksilökohtaisemmat ja lisätyt elementitkin näyttävät lähes samanlaisilta. Jopa kaverini toteamus ”meidän näyttää paremmalta” särähti suoraan korvaan. Normaalisti en olisi varmastikaan kiinnittänyt asiaan minkäänlaista huomiota, mutta tällä kertaa ajoitus oli juuri sopiva. Kilpavarustelu on seurausta vertailusta muihin ihmisiin. Tätä ei voi pitää kovin terveenä kehityksenä. 

Jos haluamme myydä jotain niin meidän on tärkeää pystyä osoittamaan tuotteemme tai palvelumme paremmuus vastaavaan verrattuna tai ainakin onnistuttava luomaan sellainen mielikuva asiakkaalle. Mikäli haluamme saada myytyä tietyn tuotteen niin paras tapa hyödyntää suhteellisuutta on tarjota pari muutakin vaihtoehtoa joista tuote jonka haluamme myydä on houkuttelevin. Pitämällä jonkin tuotteen hinnan korkealla voi myydä halvempaa paremmin, koska ihminen vertaa tätä halvempaa tuotetta ja sen tuomaa arvoa kalliimpaan. Luksustuotteiden viehättävyys perustuu osittain tähän asiaan. 


Sopeutuminen kulloinkin vallitsevaan ympäristöön ja muiden vertailu itseensä on ensisijaisesti hyödyllinen taipumus. Sen merkitys nykypäivänä on selkeästi vähentynyt. Ihminen vertailee itseään lähiympäristöön ja suhteuttaa tekemisensä sen mukaan. Pahimmillaan se johtaa elämiseen omassa pienessä kuplassa. Reaktiot eduskuntavaalien tulokseen ovat malliesimerkki asiasta. En ota sen tarkemmin kantaa siihen missä kuplassa on parasta elää, mutta kaikilla meillä on jonkinlainen käsitys oikeasta ja väärästä. Mitä vähemmän vertaa itseään erilaisiin ihmisiin sitä enemmän uskoo omien käsitystensä elämästä olevan oikeita. Suosittelen jokaiselle tutustumista erilaisiin ihmisiin ja ympäristöihin, jotta on helpompi ymmärtää maailmaa. Näitä ihmisiä ja ympäristöjä voi vertailla toisiinsa ja muodostaa parempi käsitys ympärillämme olevasta maailmasta. 

Tähän loppuu kirjoitussarja psykologisista taipumuksistamme. Niitä on toki useampia kuin mitä kävin läpi, joten suosittelen niihin tutustumista mikäli kokee asian tärkeäksi. Oma näkemykseni on se, että näiden taipumusten ymmärtäminen on meille tärkeämpi asia kuin mitä kuvittelemme. Ne selittävät nimittäin suuren osan ihmisten käytöksestä. 

Eipä muuta kuin kaikille hyvää Wappua! 

-TT


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti