sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Vuosi 2014 cash -2780€ salkku -14.6%

Brutaali vuosi kaiken kaikkiaan mitä tulee allekirjoittaneen rahatilanteeseen. Kuten normaalistikin niin kyseessä oli ihan omat mokat, mutta toisaalta samalla tuli opittua paljon kaikkea toivottavasti tulevaisuudessa hyödyllistä asiaa. Epäonnistumiset opettavat keskimäärin enemmän kuin onnistumiset ja toivottavasti viime vuodesta tulee opittua.

Tulopuoli pettymys viime vuonna, menopuoli kutakuinkin odotettu

Menopuolella suurin yllätys oli uuden läppärin tarve, mutta toisaalta odotin lähinnä selviäväni ilman sen hankintaa tähän juuri vuoteen. Aikansa kutakin. Muita isompia kulueriä ei tullut yllätyksenä. Niitä on aika vaikea tullakin mikäli ei tule mitään suurempia yllätyksiä. Minulla, kun ei ole montaa sellaista tavaraa, jotka vaatisivat suurempia rahasummia esimerkiksi huoltotoimenpiteisiin. Tästä paras esimerkki monille lukijoille on autot. Pesukoneesta meinasi tosin tulla kallis yllätys, mutta onneksi ei tarvinnut ostaa kokonaan uutta. Myös Puolassa meni enemmän rahaa kuin etukäteen ajattelin, mutta puhutaan suhteellisen pienistä rahasummista. Suurempi kompastuskivi viime vuonna oli tulojen vähyys joka johtui osittain omasta laiskuudesta ja osittain myös kirjaprojektin yllättävästä raskaudesta joka pakotti vähentämään muuta tulonmuodostusta.

Sijoitukset myös selkeästi miinuksella

Sijoituksista ei ole paljoa kerrottavaa viime vuodelta. Turpiin tuli erityisesti Outotecin osakkeista. Tämän lisäksi myös PKC Groupin osakkeet ottivat osumaa. Sen sijaan kehittyvien markkinoiden ETF:t taisivat jopa hieman parantaa saldoa. Outotecin paha lasku tuli pyytämättä ja yllätyksenä, kun taas PKC Groupin osakkeet olivat mielestäni yliarvostettuja alkuvuonna ja tuntuvat olevan vieläkin sitä. Hyvän tilaisuuden tullen tulen lahtaamaan todennäköisesti PKC:n loputkin osakkeeni mikäli sen tuloskehitys jatkaa vanhalla tiellä. Ensi vuonna aion myydä ainoastaan maksimissaan tuhannella eurolla osakkeitani, mutta varaan itselleni mahdollisuuden toimia tarpeen vaatiessa toisinkin. Tarkoitus on odotella kärsivällisesti ostopaikkoja ensi vuonna. Mainittakoon vielä sen verran, että tuo ilmoittamani -14.6%:ia on otettu Nordnetin omasta salkusta, koska en ole jaksanut erikseen tutkia jokaista kuukausittain tapahtunutta sijoitusta. Oma näkemykseni asiaan on se, että hirveän suurta heittoa tuossa luvussa tuskin on todellisuuden kanssa. Selkeästi miinuksella meni viime vuosi. Yksittäisille vuosille ei saa antaa liian suurta painoarvoa, mutta mikäli on jatkuvasti miinuksella niin on syytä harkita siirtymistä kokonaan indeksirahastoihin/ETF:iin.

Kontrolloi sekä itseäsi että ympäristöäsi

Omassa henkilökohtaisessa elämässäni ei suuria muutoksia tapahtunut. Puolassa olin tosiaan kolme kuukautta ja sieltä jäi useita opetuksia mieleen. Ehkä tärkein oppi oli se, että mikäli haluaa saada itsestään eniten irti, niin pitää kontrolloida sekä itseään että ympäristöään. Kumpikaan asioista ei ole helppo eikä kumpaakaan voi pitää yksittäisenä saarekkeena ja keskittyä ainoastaan toiseen. Tämä siitä syystä, että on paljon helpompaa kontrolloida itseään, kun on luonut itselleen ympäristön joka luo parhaat mahdollisuudet keskittyä ainoastaan omaan toimintaan. Puolassa minulla oli optimaalinen ympäristö kirjan kirjoittamisen suhteen ja se johti myös paljon tehokkaampaan toimintaan. Jopa niin paljon tehokkaampaan etten olisi sitä millään etukäteen uskonut. Tässä tapauksessa emme puhu pienistä muutoksista vaan sain Puolassa aikaan varovaisesti arvioiden vähintään 50%:n tehonnoston kirjoittamiseen.

Suomessa ollessani en ole päässyt lähellekään tätä tehokkuutta enkä varmaan pääsekään ilman erakoitumista. Toisaalta on muistettava ettei tehokkuus ole mikään itseisarvo, koska elämässä on muutakin tärkeätä. Toisaalta selkeä tehonnosto tarkoittaa vapaa-ajan lisääntymistä. Ymmärrän etteivät monet usko tuollaisen 50%:n tehonnoston olevan mahdollista, mutta en usko kenenkään mitään häviävän, vaikka kokeilisikin sulkea kaikki kommunikaatiovälineet ja eliminoisi keskeytykset työskentelemällä sellaisessa paikassa, jossa ulkoiset häiriötekijät on minimoitu. Testatkaa ja yllättykää!

Mitä on odotettavissa vuodelle 2015?

Juuri alkanut vuosi tuskin tarjoaa mitään suurempia yllätyksiä, mutta mikäli niitä tulee niin toivottavasti ne ovat positiivisia. Mikäli ne ovat negatiivisia niin ne pitää kestää. Oma näkyvyyteni tämän vuoden suhteen on vielä suhteellisen pieni. En tiedä tarkalleen missä tulen esimerkiksi menemään puolen vuoden päästä. Tämän vuoden suunnittelu on noin puolivälissä. Aloitan nykyään aikataulujeni suunnittelun lomistani ja pidemmät lomat olen päätellyt pitää noin puolentoista kuukauden välein. Lomani pituudet tulevat olemaan ensimmäisellä vuosipuoliskolla maksimissaan viikon mittaisia. Tämä tarkoittaa lähinnä ”töitäni”. Kirjoituslomista en ole vielä päättänyt. Aion myös toisella vuosipuoliskolla todennäköisesti lähteä muutamaksi viikoksi ulkomaille. Tarkkaa ajankohtaa ei ole tiedossa, mutta tarkoitus on lähteä silloin, kun Suomessa on pimeää. En ole myöskään päättänyt vielä kohdetta, mutta ainakin auringonvaloa on tarkoitus metsästää.

Kirjoitusprojektit

Bloggaamista tulen jatkamaan keskimäärin kerran viikossa riippuen blogista. Tämä koskee erityisesti Vähemmän on Enemmän blogia ja "lontoolaista" vastinetta. Kirjaprojekteja minulla on tällä hetkellä kaksi mielessä. Ensimmäinen on Vähemmän on Enemmän Rahassa. Alunperin olin suunnitellut saavani sen valmiiksi keväällä, mutta tässä voi mennä syksyyn saakka. Suurin syy tähän on se, että olen viimeisen vuoden aikana oppinut taas enemmän asioita ja tästä projektista tulee sen myötä suurempi kuin odottelin. Toinen kirjaprojektini on ensimmäisen kirjani kääntäminen Lontooksi. En aio sitä tehdä suoraan vaan tulen todennäköisesti sekä lisäämään että vähentämään materiaalia ja parantamaan entistä. Seurauksena voi olla se ettei käännös valmistukaan vielä tänä vuonna, mutta siihen on selkeä pyrkimys. Joudun tänä vuonna muokkaamaan ympäristöäni, jotta kaikki nämä kirjoitusprojektit tulee tehtyä. Todennäköisesti tämä tarkoittaa kirjoittamista erityisesti muualla kuin kotona. Ulkomaille en tosin tule lähtemään moneksi kuukaudeksi kirjoittamaan vaan pysyttelen kotimaassa.

Minkälaisia suunnitelmia teillä on alkaneelle vuodelle?

-TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti