sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Toukokuu 2014 cash n. -900€ salkku?


Moi taas.

Nyt on vuorossa toukokuun kuukausikatsaus ja se on tällä kertaa aika lailla tavallisuudesta poikkeava. Tämä johtuu ihan siitä, että olen niin sanotusti sivistyksen ulkopuolella eikä minulla ole nettiä läheskään joka päivä käytössä. Tämän seurauksena en esimerkiksi tiedä osakkeideni tarkkaa arvoa.

Käteistä minulla on mennyt toukokuun aikana noin 900 Euroa mikä on suhteellisen paljon halvassa maassa. Tämä johtuu osittain siitä, että olen nostanut rahaa lähes tuon verran, mutta en ole vielä käyttänyt kaikkea. Tämän lisäksi olen toukokuussa maksanut osani yhtiövastikkeesta, vakuutukseni, nettini ja puhelimeni. Täällä ollessani minulla ei ole ollut mitään tuloja. Siitä huolimatta minulla on mennyt yllättävän paljon rahaa. Kesäkuussa tilanteen pitäisi muuttua, koska matkailukuluja minulla ei silloin pitäisi olla. Yksi syy suurempaan rahanmenoon on ollut tarpeeni käydä Varsovassa päivittämässä blogini. Teen sen kahdesti viikossa, joten se on yksi syy. Toinen syy on se, että olen panostanut ruokani laatuun täällä enemmän eli en syö keskimäärin niin halpaa ruokaa kuin Suomessa. Tämän seurauksena ruokani maksaa hieman enemmän kuin mitä Suomessa ajattelin lähtiessäni.

Pörssistä minulla ei ole juuri muuta tietoa kuin se, että kurssit heiluvat. (yllätys, yllätys). Ne taitavat myös olla ennätyslukemissa ainakin purkkalassa ja saksassakin ainakin lähellä niitä. Se asia mikä minulle on niistä erityisen hyvin selvinnyt täällä reaaliaikaisen tiedonvälityksen ulkopuolella on se ettei minulla ole juuri tarvettakaan tietää edes missä ne ovat mikäli en ole ajatellut myydä osakkeitani. Tämä on monille päivittäin kursseja seuraavalle varmasti vaikea pala nieltäväksi. Itsekin olen tietyissä piireissä tunnettu kauppalehden nettisivujen ja osakkeiden hintojen kyttäämisestä muun elämän kärsiessä. Eipä ne yritysten tuloksentekokyvyt sieltä kurssitiedoista löydy, vaikka kuinka tuijottaisi. Kurssit eivät myöskään liiku haluamaasi suuntaan, vaikka niitä tuijottaisitkin. Meidän kaikkien olisi sen sijaan keskityttävä tekemään meille jotain oikeasti hyödyllistä kuten osakeanalyyseja. On erittäin helppo laiskan miehen ratkaisu tuijottaa asioita joihin ei itse voi mitenkään vaikuttaa.

Kirjani kirjoittaminen sujuu täällä häiriöitten ulkopuolella paljon nopeammin kuin olisin ikinä uskaltanut edes toivoa. Ensimmäinen versio on parin viikon sisällä valmis, vaikka ajattelin olevani siinä pisteessä aikaisintaan heinäkuun lopussa. Julkaisupäivää en tiedä tarkalleen, koska en ole niin hirveän pitkälle vielä ajatellut. Tämän vuoden loppuun mennessä uskon olevani valmis. Yksi syy tähän on se, että en voi luottaa pelkästään omaan mielipiteeseeni tekstin hyvyydestä tai huonoudesta, koska se on vahvasti puolueellinen. Tämän takia aikatauluni riippuu myös hieman ulkopuolisista. Minulla on yksi hyvä ystäväni ”virallisena valvojana”, mutta olemme hänen kanssaan tulleet sellaiseen lopputulokseen, että hän yksinään ei taida riittää siihen hommaan. Tästä syystä tulen kesän aikana etsimään muutamaa koelukijaa kirjalleni. Suuria vaatimuksia minulla ei heille ole, mutta ainakin yhden heistä pitäisi olla sellainen ihminen joka ei omaa minkäänlaista taustaa talousasioihin tai luonnontieteisiin. Viimeinen siksi, että olen vahvasti itse suuntautunut samanlaiseen ajatteluun kuin mitä kyseisiä tieteenaloja harjoittavat omaavat.  Mikäli sinulta löytyy alustavaa kiinnostusta siihen hommaan voit ilmoittautua minulle sähköpostiini: lessismorefinland@gmail.com Pistän sitten vielä lisää informaatiota, kun tarve koelukijoille alkaa konkretisoitumaan.

Sitten hieman enemmän jokapäiväisestä elämästäni täällä Puolassa. Normaali rytmini on yhteensä neljä tuntia kirjoittamista päivässä neljä tai viisi päivää viikossa. Muuten minulla on sitten vapaata. Osa vapaasta menee uusien ideoiden kirjaamisessa ja se tapahtuu yleensä samalla reissulla, kun käyn päivittämässä blogiani Varsovassa. Luen myös paljon ja yleensä lukeminen keskittyy kirjoihin jotka liittyvät kirjani kirjoittamiseen. Olen lukenut ne jo aiemmin läpi, mutta kertaus ei ole pahaksi. Monet kirjoista ovat niin hyviä, että niitä lukee ihan mielellään uusiksi. Yksi kerta ei vielä monestikaan riitä sisäistämään läheskään kaikkea sisältöä.

Kirjani ja blogieni kirjoittamisen ja lukemisen lisäksi olen muuttanut osittain ruokavaliotani. Esimerkiksi aamiaiseni koostuu nykyään kananmunista ja lisukkeista jotka vaihtelevat yrteistä herkkusieniin ja joskus sinihomejuustoon. Aamukahvin sijaan juon teetä. Tämä on ollut iso muutos, koska pidän aamukahvin juomisesta hyvin paljon. Teen sen aina kiireettömästi. Yleensä taas täällä Puolassa tee on vain lisuke. Jossain määrin tätä voi pitää elämänlaadun laskemisena. Toisaalta täällä saa syötyä aika lailla parempaa ruokaa ja halvemmalla kuin Suomessa, joten siinä mielessä elämänlaatu ei kärsi. Proteiinien määrä ruokavaliossani on selkeästi kasvanut. Hiilihydraattien määrä on sitä myötä myös tippunut. Toisaalta olen myös liikkunut täällä paljon vähemmän kuin Suomessa. Vyötäröni on hieman kaventunut, mutta en tiedä onko painoni laskenut vai ei. En ole käynyt vaa'alla. En pidä sitä olennaisena asiana.

Kaiken kaikkiaan elämä rullaa täällä takapajulassa varsin hyvin. Kämppiksieni kanssa tulen ihan hyvin toimeen, mutta hirveästi heidän seurassa en ole aikaani viettänyt. Kämppääni voi varmaan verrata Suomessa seitsemänkymmentäluvulla rakennettuihin elementtitaloihin. Se on ihan ok kunnossa, mutta mitään luksusta ei ole nähtävissä. Jääkaapin pakastelokerossa lukee CCCP, mutta siitä huolimatta se toimii ihan hyvin. Keittiöön ostin uuden veitsen ja vaatekaappiin henkareita, mutta muuta ei ole tarvinnut hankkia. Telkkaria olen katsonut kerran kämppikseni poissaollessa. Sieltä tuli mestareiden liigan finaali jota katsoin. Futiksen mm-kisojen alkaessa kämppikseni telkkarille tulee varmasti enemmän käyttöä silloin kun hän ei ole kotona, koska hän ei ole jalkapallosta kiinnostunut. Jopa yllättävän harvat puolalaiset tuntuvat katsovan jalkapalloa tai sitten en ole heihin vain törmännyt pienissä piireissäni. Tätä kirjoittaessani kaverini ovat tulossa Varsovaan, joten saa nähdä mitä siitä seuraa. Julkaisen tämän kirjoituksen varmaan vasta sen jälkeen, mutta tuskinpa siitä vierailusta mainitsen seuraavissa kirjoituksissani.

Paskanjauhamista taisi tulla liikaa, mutta sellasta sattuu,

Hyvää viikkoa!

-TT

3 kommenttia:

 1. Olisko mahdollista saada kuvia sieltä huudeilta? Ja miten sinne päädyit? Mistä hankit kämpän, ja paljonko eläminen sielä maksaa? (esim se vuokra tjmv?)

  Ja sitten vielä kommentti tekstiin liittyen:

  "Meidän kaikkien olisi sen sijaan keskityttävä tekemään meille jotain oikeasti hyödyllistä kuten osakeanalyyseja."

  Onko nämä hyödyllisiä? Itse olen 'osakkeita harrastellut' nyt jonkin aikaa, enkä ole tehnyt ensimmäistäkään osakeanalyysiä, enkä ole kyllä tekemässäkään. Eikös siitä ole tyyliin taloustieteen nobel-palkintojakin voitettu, että markkinoita ei voi ajoittaa eikä noilla analyyseillä ole käytännössä siis paskankaan vertaa? Kun lyö tasaisesti vaan paalua indekseihin (passiivisiin osakerahastoihin), niin tulee voittamaan 9 kertaa kymmenestä aktiivisesti hoidetut osakepoimijat (analyysintekijät).

  Vai olenko hakoteillä? =)

  -J-

  VastaaPoista
 2. Okei. nettikahvilassa ei ole pilkkuja kirjaimien paalla, joten menkoon ilman niita. Kamppa maksaa noin 130 Euroa kuussa. Tai yksi huone kolmiosta. Sain sen hankittua puolalaisen kaverini avustuksella. Ruoan hinta on suunnilleen puolet suomesta. Olin vierailulla viime vuonna taalla ja tulin tanne, koska siel mis asun ei oikeastaan ole muuta tekemista kuin kirjoittaa. Laitan jossain vaiheessa kuvia, mutta kuka haluaa oikeasti nahda milta puolalainen maaseutu nayttaa? Asun siis maaseudulla noin 30km Varsovasta. Varsovakin on ruma kaupunki, joten mielenkiintoisia kuvia on hankala laittaa.

  En usko markkinoiden ajoittamiseen, mutta yksittaiset analyysit ovat suhteellisen hyodyllisia osakepoimijalle. Aktiivisesti kauppaakayvat ottavat varmasti turpiinsa markkinoilta, mutta en ole aktiivinen osakepoimija, koska teen kauppoja ehka pari kertaa vuodessa. Silloin kulut ovat pienemmat. Talousnobelistithan uskovat tehokkaisiin markkinoihin, rationalisiin ihmisiin ja siksi heidan mielestaan on mahdotonta voittaa markkinoita. Valitettavasti kummatkin vaitteet ovat vaaria. Talousnobelistithan aiheuttivat yrityksellaan 1990-luvulla LTCM-kriisin. Pitamalla kulut pienina ja kaymalla kauppaa vain silloin kun kertoimet ovat sinun puolessasi voit mielestani voittaa markkinat pitkalla aikavalilla.

  Passiiviset osakerahastot ovat suositeltavia 90-prosentille ja ehka minullekin, mutta tulevaisuus nayttaa miten kay.

  VastaaPoista
 3. "kuka haluaa oikeasti nahda milta puolalainen maaseutu nayttaa?"
  Minä, ehdottomasti!! Ja mielellään myös sieltä Varsovasta. Juuri sellaiset ei-perus "ihanaa ja hienoa jeejee" kuvat ovat poikkeus massasta ja siksi nimenomaan hienoja! =) Toki se on vain Mun mielipide, mutta mielelläni näkisin muutaman kuvan "Puolalaista elämää". Ja 130e/kk kuulostaa aika passelilta hinnalta kirjoitella. Mielenkiinnolla odotan tuotokasiasi =)

  -J-

  VastaaPoista