tiistai 22. huhtikuuta 2014

8. Askel Ajattele mitä korkoa korolle ilmiö merkitsee sinulle

Ennen kuin menen kahdeksanteen askeleeseen niin lienee syytä mainita, että edelliset askeleet löytyvät seuraavista linkeistä:

1.Askel
5.Askel
6. Askel
7. Askel

Korolle korkoa ilmiö on meille jokaiselle omia rahojaan hoitavalle tärkein matemaattinen tosiasia. Tämä vaikuttaa ennen kaikkea pidemmän aikavälin taloudelliseen menestykseen. Se on myös yksi iso syy miksi monet kärsivät taloudellisista vaikeuksista. Jokaisen on syytä miettiä itse mitä se tarkoittaa hänelle itselleen. Minulle itselleni, sillä on merkitystä lähinnä pitkällä aikavälillä ja silloin on kyse sijoitusmenestyksestä.

Alapuolella olevassa graafissa olen kuvannut neljää eri vaihtoehtoa tulevalle neljällekymmenelle vuodelle. Lähtösumma on yksi Euro tässä tapauksessa. Ensimmäinen ja ainoa alaspäin menevä käyrä on kahden prosentin inflaatio. Toinen viiden prosentin tuottokäyrä kuvaa keskimääräistä 7%:n reaalituottoa josta on vähennetty keskimäärin 2%:n hallinnointipalkkiot. Tämä hallintopalkkio on arvio keskimääräisistä kuluista vuosien varrella. Seuraava käyrä kuvaa indeksirahastoja joihin sovellan 0.6%:n keskimääräisiä kuluja. Viimeinen ja selkeästi muista eroava käyrä kuvaa 10%:n reaalituottoa. Tämä tarkoittaa allekirjoittaneelle kovaa tavoitetta pidemmällä aikavälillä. Mikäli siihen ei pysty tekemällä itse sijoituksensa kannattaa keskittyä indeksisijoittamiseen joka on vähävaivaista ja helppoa.
Kuten käyristä näkee niin korkoa korolle ilmiöllä on suuri merkitys varsinkin pidemmällä aikavälillä. Mitä nuorempi olet sitä enemmän hyötyä siitä on. Mitä vanhemmaksi tulet sitä vähemmän siitä ehdit hyötyä mikäli aloitat myöhään. Tämä sama ilmiö pätee myös velkoihin ja sen haitat ovat isot mikäli sen antaa pyöriä täydellä teholla koko ajan. Mieti siis itse ikääsi ja rahatilannettasi ja tee johtopäätökset siitä mikä tapa hyödyntää tätä ilmiötä on sinulle paras juuri tällä hetkellä. Perusperiaatteena pitää olla se, että kovakorkoisimmat velat ovat tärkeimpiä lyhennettäviä, jotta korkoa korolle ilmiö ei pääse tekemään kovaa tuhoa rahatilanteeseesi.

Hyvää viikonjatkoa!

-TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti