torstai 13. maaliskuuta 2014

Vihreä maa

Aina silloin tällöin tulee käytyä ulkomailla ja tulee juteltua paikallisten ja muiden matkailijoiden kanssa. Tällöin puheenaiheeksi tulee monesti Suomi siinä vaiheessa, kun aletaan keskustella mistä päin kukin on. Tätä harvemmin tulee juteltua Suomessa asuvien ulkkareiden kanssa. Kävin tällaisen yhden keskustelun ollessa syömässä eräänä viikonloppuna aika lailla täynnä olevassa ravintolassa.

Tällä kertaa sain juttuseuraukseni yhden kaverin Nigeriasta ja toisen Pakistanista. Varsinkin noista maailmankolkista tulee harvoin ketään tavattua. Mielestäni on ihan kiva ottaa selvää siitä mitä mieltä muut ovat tästä maasta. Tällaiset kontaktit ovat itseasiassa erittäin tärkeitä mikäli haluaa oikein hahmottaa sitä missä mennään Suomen suhteen. On nimittäin erittäin helppoa muodostaa yksinkertainen putkinäkö jonka seurauksena osaa ajatella vain erittäin suppeasti avarakatseisuuden sijaan. Yksi keskustelu ei tietystikään muuta suhtautumista juuri mihinkään, mutta useammat samanlaiset kylläkin.

Suomi tunnetaan nykyäänkin Nigeriassa vihreänä maana, jossa metsää riittää. Ainakin nigerialaisen kaverin mielestä. Kyseessä ei ainakaan oman ymmärrykseni mukaan ollut usko suomalaisen metsäteollisuuden erinomaisuudesta vaan enemmänkin uskosta puhtaaseen luontoon. Tämä kieltämättä onkin yksi valttikortti mitä pitäisi osata hyödyntää paljon paremmin. Varsinkin suomalaisten matkailualan yrittäjien tulisi panostaa tähän mielikuvaan erittäin vahvasti. Koska en itse tiedä missä mennään tämän asian suhteen niin varmasti joku muu osaa valaista asiaa paljon paremmin. Puhdas luonto on myös sellainen valttikortti ettei sitä kannata munata huonosti kannattavien kaivosten takia. Me olemme menossa huonompaan suuntaan koko ajan. Tämähän on lähes kaikkien huulilla Talvivaaran vuoksi.

Puhtaan luonnon lisäksi puheenaiheeksi tulisi suomalainen ilmainen koulutus jonka perässä pakistanilainen kaveri oli tänne muuttanut. Suomen lisäksi Pakistanissa ovat suosittuja myös muut pohjoismaat kuten Ruotsi ja Norja. Norjassa on kuulemma jo kymmenen tuhatta Pakistanista muuttanutta. Lähes kaikki koulutuksen perässä muuttaneet jäävät tänne mikäli he eivät pääse täältä eteenpäin. Tämä kaveri työskentelee opiskelunsa jälkeen mäkkärissä ja toivoo löytävänsä paremman työpaikan ja haluaa jäädä Suomeen. Tämä paremman työpaikan löytäminen on varmasti helpommin sanottu kuin tehty. Siivoaminen on toinen homma johon noista maista tulevat ulkomaalaiset yleensä päätyvät. Poikkeustapauksia tietysti on olemassa, mutta ei suurissa määrin.

Kysymys sitten tietysti kuuluu, että kannattaako ulkomaalaisia ylikouluttaa täällä Suomessa ilmaiseksi mikäli heille ei anneta parempia mahdollisuuksia pärjätä? Oma näkemykseni on hieman ristiriitainen, koska uskon suuren osan tänne koulutuksen perässä tulevista haluavan jatkaa työskentelyä Suomessa sosiaaliturvan varaan jättäytymisen varaan. Toisaalta ei tässä maassa tule olemaan pulaa työntekijöistä vaan pikemminkin töistä tulevaisuudessa. Ensisijaisesti pitäisi keskittyä saamaan tänne osaajia eikä yrittää kouluttaa heitä täällä.

Korruptio tulee aina ensimmäisenä mieleen, kun aletaan puhua ulkkareiden kanssa Suomesta. Suomi on siitä hyvä paikka, että kaikkeen asiointiin viranomaisten kanssa ei tarvitse sitä kuuluisaa ruskeaa kirjekuorta. Valitettavasti monesti henkilökohtaiset suhteet ovat kuitenkin tässä maassa tärkeitä. Niin sanottu hyvä veli järjestelmä on vahvasti esillä. Tästä puhuessani näille parille ruokailutoverilleni sain vastauksen: Kuinka me voisimme siitä tietää? Tämä on kieltämättä ihan asiallinen kysymys ja on yksi syy sille miksi Suomea pidetään hyvin korruptoitumattomana ulkomaalaisten keskuudessa. Tämä järjestelmä, kun on aika lailla piilossa ja olemassa ainoastaan sitä hyväksikäyttävien keskuudessa.

Toinen asia mikä tulee ensimmäisenä ulkomaalaisille mieleen on maamme turvallisuus. Varsinkin se asia on täällä hyvä ettei tarvitse pelätä viranomaisia. Toista se on maissa joissa viranomaiset voivat ampua toisinajattelijat. Nigerialainen kaveri kertoi ettei voi enää koskaan palata kotimaahansa. Oli tämä totta tai ei hänen tapauksessaan niin varmasti hyvin monille ihmisille se on raakaa todellisuutta. Suomessa tätä pelkoa ei ole ollut vajaaseen sataan vuoteen paitsi muutamilla sodanpakoilijoilla.

Kaiken kaikkiaan on todettava Suomen olevan erittäin hyvä maa ja suurin osa meistä valittaa täysin turhista asioista, koska eivät ole ikinä kokeneet todellisia vastoinkäymisiä. Varsinkin Valtion Rautateiden jatkuvat muutaman minuutin myöhästely saa jostain syystä ihmiset vetämään herneet nenäänsä. Tämä taas on pikkuongelma josta on ihan naurettavaa valittaa. Valitettavasti tulevaisuus ei tälle maalle ole niin hyvä kuin nykyinen tilanne, mutta se onkin jo sitten ihan toinen asia.

Hyvää loppuviikkoa!

-TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti