sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Ajatteleminen kilpailuetuna

Kiire!, kiire!, nopeammin! Nykyajan yhteiskuntaa kuvaa aika hyvin nuo edellämainitut sanat. Nykyaikaiset mediat vielä koko ajan kasvattavat vauhtia tiedonvälityksensä nopeudella ja elämä tuntuu etenevän siten ettei ehdi ollenkaan siihen keskittyä. Tämän kaiken kiireen ja tietopommituksen seurauksena suurin osa ihmisistä ei mieti mitä lukee tai kuinka ympäristön muuttuminen yhä nopeammin itseensä vaikuttaa. Kyse on enemminkin näennäisestä kontrollista ja keskittymisestä.

Tämän seurauksena ajatteleminen tulee entistä tärkeämmäksi. Siitä muodostuu ajattelevalle ihmiselle ilmiselvä kilpailuetu pidemmällä aikavälillä. Lyhyellä aikavälillä tästä tosin voi seurata se, että tulee jäätyä monessa mielessä ryhmädynamiikan ulkopuolelle. Toisaalta ihmissuhteetkin tuntuvat jäävän sivuraiteille. Olemmehan jo monta vuotta eläneet sosiaalisen median aikakautta, jossa parhaimmillaan chatataan vieressä istuvalle kaverille puhumisen sijaan. Monia sosiaalisen median ulkopuolella olevia pidetään outoina, vaikka heillä ihmiskontakteja on monesti jopa muita enemmän. Sosiaalinen media vähentää kykyämme ajatella, koska siinä olevat purskeet ovat paljon lyhyempiä kuin kasvollisessa kanssakäymisessä tai toisen kanssa vaikka puhelimessa puhuessamme. Tämä pätee myös netissä surffaamiseen. Itse olen monesti huomannut, että olenkin lukenut saman jutun jo aikaisemmin kun klikkaan jotain uutista. Tämä voi johtua osittain siitä, että lähes kaikki suomalaiset lehdet ottavat ulkomaan juttunsa enemmän tai vähemmän samoilta ulkomaalaisilta uutistoimistoilta. Todennäköisempää on kuitenkin se, että aivoni eivät rekisteröi kaikkia impulsseja yhtä hyvin kuin aiemmin.

Nykyajan trendi on se, että pitäisi koko ajan ehtiä tehdä enemmän samassa ajassa ja mielellään jatkuvasti lisätä käytettyjä tunteja. Tämä kehitys taas johtaa siihen, että tehdään paljon kaikkea mahdollisimman nopeasti kysymättä itseltä, että pitääkö tätä asiaa tehdä ollenkaan tai voisiko tämän asian hoitaa toisin ja paljon tehokkaammin tai mikä on haluttu lopputulos? Tehdään siis tekemisen vuoksi, vaikka on paljon tärkeämpää tehdä oikeita asioita kuin tehdä asioita oikein. On tärkeää kysyä itseltä oikeita kysymyksiä ja ainoastaan kyky ajatella tuottaa niitä. Paras tapa kehittää itseään on harjoitella tarkoituksenmukaisesti eli tietää mitä tekee ja tietääkseen mitä tekee on osattava vastata kysymykseen miksi tekee? Tarkoituksenmukaisuuden pitäisi olla pääroolissa elämän tärkeimmissä asioissa. Kun sinä olet esimerkiksi töissä niin kuinka usein kysyt itseltäsi noita edellämainittuja kysymyksiä? Kyseenalaistatko esimerkiksi pomosi tai kollegoidesi neuvoja ollenkaan vai tyydytkö vain saamaan vastauksen: näin tämä on aina tehty? Tätä kaikkea ei tarvitse välttämättä ajatella ääneen vaan sen voi tehdä myös silloin kun tulee hyvä hetki hieman hiljentyä eikä ole mitään tulipalokiirettä.

Mikäli aikaa hiljentyä ja keskittyä omiin ajatuksiin ei tule niin sitä on sitten tehtävä itse. Laita puhelin äänettömälle tai kokonaan kiinni. Mikäli olet konttorilla tai työpaikallasi niin pidä hetken tauko ja lähde vaikka ottamaan happea nopeasti ulos. Jos et ehdi tehdä tätä työpäiväsi aikana niin tee se illalla reilusti ennen nukkumaanmenoa. Laita kotona telkkari kiinni, hiljenny ja makaa vaikka sohvalla tai sängyssä ja käytä hetki aikaa ajattelemiseen. Käytännössä tämän hiljentymisen aikana ei saisi olla mitään häiriötekijöitä eikä kannata olla menossa nukkumaan heti sen jälkeen, koska aivot saattavat alkaa sauhuamaan ja silloin menevät yöunet. Ymmärrän kyllä, että varsinkin lapsiperheissä tämän ajan löytäminen itselleen voi olla vaikeaa. Tämän laatuajan hyödyt ovat kuitenkin sellaiset, että vaiva maksaa itsensä korkojen kera takaisin varsinkin pidemmällä aikavälillä. Lomilla ja viikonloppuina on syytä jättää kaikki häiriötekijät taakseen ainakin hetkeksi ja käyttää aikaa ajatteluun. Näinä aikoina, kun on helpointa päästä niistä eroon.

Luo itsellesi näistä hetkistä itsellesi tietoinen rutiini jota noudatat säännöllisesti. Vaikka sinusta saattaa tuntua siltä ettei aika riitä niin keskittymällä ajattelemiseen on helppo huomata sitä olevan riittävästi, koska tarpeeton sählääminen jää paljon vähemmälle. Aloita rutiinin luominen jo tänään. Tuloksia tulee suhteellisen nopeasti. Koska suurin osa ihmisistä ei käytä tätä tapaa niin siitä seuraa kilpailuetu niitä kohden jotka eivät niin tee.

Tällaista ajattelin tänään. Huomenna yritän saada sanaisen arkkuni auki koskien palautekyselyä.

-TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti