perjantai 27. joulukuuta 2013

Ennustukset vuodelle 2014 osa 1, Suomi

Dippadaa, taas on se aika vuodesta, kun on annettava oma panoksensa seuraavan vuoden tapahtumien arvailuun. Kuten olette varmasti onnistuneet huomaamaan jo edellisistä vuosista mikäli olette ne lukeneet niin olen aivan satavarmasti taas paljon enemmän väärässä kuin oikeassa mikä ei tietysti ole itselleni yllätys. Vuodelle 2013 tehdyt ennustukset ja niiden osumatarkkkuuden voi tarkastaa täältä

Suomessa Eurovaalien voittajaksi tulee Kepu.
Tästä sivuhuomautuksena sen verran, että ketä tämä edes kiinnostaa? Se hieman yli kymmenen Euroedustajaa, kun ei paljoa auta suurten maiden jyrätessä pienet. Sen sijaan kannattaa keskittyä vain ja ainoastaan kotimaan politiikkaan. En usko ennenaikaisiin vaaleihin, vaikka hallituspuolueiden kannatus tulee tippumaan kuin lehmänhäntä tänäkin vuonna. Vielä aikaisemmin olisin pitänyt tätä jotenkin merkityksellisenä, mutta enää en usko asioiden paranevan millään tavalla oli vallassa mikä puolue tahansa. Ainoastaan romahdus kansantaloudessamme tulee muuttamaan asiat ja nekin ulkoisten päätöstentekijöiden vuoksi. Näin ollessa asiat on jokaisen pidettävä ensisijaisesti huolta itsestä ja läheisistään, mutta se ei ole vielä ensi vuoden murhe.

Suomen AAA-luokitus ei mene vielä ensi vuonna.
Suurin syy tähän on se, että muilla mailla menee Saksaa ja Ruotsia lukuunottamatta vielä huonommin kuin meillä. Oma arvioni BKT:n laskusta ensi vuonna on täällä noin 2%:a. Olen jatkuvasti ollut tässä väärässä aiemmin johtuen lähinnä julkisen sektorin velalla maksetuista palkankorotuksista. Tänä vuonna virkamiehille iskee kuitenkin todellisuus vasten kasvoja ja monet heistä joutuvat luopumaan työpaikoista sen mukaan miten viiden vuoden irtisanomissuojat yhdistyneissä kunnissa täyttyvät. Toinen vaihtoehto olisi palkkojen lasku, mutta saavutetuista eduista ei tingitä ja siitä seuraavatkin sitten monelle suorittavan portaan työntekijälle potkut. Asioistaan itse päättävät virkamiehet tuskin ottavat nimittäin vapaaehtoisesti monoa perseisiinsä.

Verot nousevat, verotulot laskevat, kulutus jähmettyy

Tämä veikkaus on osittain tietysti viisastelua jälkikäteen jo aikaisemmin tehdyistä päätöksistä. Ennustan kuitenkin veroja nostettavan enemmän kuin on jo sovittu. Tämän seurauksena verotulot laskevat selvästi eli noin 10%:a. Arvonlisävero nostetaan paniikkiratkaisuna keväällä 25%:iin. Tämän seurauksena ihmiset ostavat entistä enemmän tavaraa ulkomaisista nettikaupoista ja suuntaavat lomailemaan mieluummin ulkomaille. Lisäbudjetissa nostetaan uudestaan sähkö- ja polttoaineveroja. Työttömyys tulee lisääntymään selvästi jo tulevana vuonna erityisesti päivittäistavarakaupoissa.

Pörssikurssit ja asuntojen hinnat laskevat selvästi

Helsingin pörssin capped-indeksi laskee vuonna 2014 noin 20%:a. Erityisesti syklisten yritysten kärsiessä sekä tilauskantojen laskusta että irtisanomiskustannuksista. Asuntojen hinnat tulevat laskemaan noin 10%:a maakunnissa ja hieman vähemmän pk-seudulla. Tämä tulee koskemaan erityisesti perheasuntoja.

Urheilurintamalla ei mitään uutta.

Sotshista ei tipu kovinkaan montaa kultamitalia vaan suomalaisurheilijat saapuvat maaliin useimmiten hyvinä kakkosina tai mahdollisesti saalistava ”voitettuja” pronssimitaleja. Naishiihtäjistä joku tai jotkut tuovat kultamitalin ja siihen ne suurimmat riemunaiheet sitten jäävätkin. Jääkiekkojoukkueet tuovat neljännen ja kuudennen tilan. Ensimmäinen naisten joukkueen tuomana ja toinen miesten. Miesten joukkue ei menesty, koska Teukka Salama ja Sakari Mänty eivät pelaa kuten valmentaja haluaa vaan tekevät mitä lystäävät ja se näkyy omassa päässä. Valitettavasti heillä ei vauhti enää riitä kyseisiin karkeloihin ja ainut käyttökelpoinen paikka Teemulle on ykkösylivoimassa vasemmalla laidalla. Suomen jalkapallomaajoukkue ottaa jälleen kerran em-karsinnoissa heti ensimmäisissä peleissä liian pahasti turpiinsa, jotta he enää siitä nousevat ja tämä tapahtuu syksyllä. Jokunen yllätysmenestys seuraa jossakin lajissa, mutta en osaa niistä enempää sanoa muuta kuin sen ettei Suomen koripallomaajoukkue saa villiä korttia mm-kisoihin.

Jos sait luettua tänne asti niin minun on vielä pakko kerran huomauttaa, että edellisvuosinakin arvaukseni ovat menneet päin sitä itseään. Niiden perusteluista voi kuitenkin jonkinlaisia totuuden siemeniä löytyä, joten kannattaa lukea niitä ja tehdä omat johtopäätöksensä siitä mikä niissä mahdollisesti on oikein.

Tästä kaikesta huolimatta toivotan sinulle erittäin hyvää alkavaa vuotta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti