tiistai 8. lokakuuta 2013

Hajauta tai hajoa, Jukka Oksaharju, kirja-arvostelu

Sain kotiin lähetettynä suoraan Nordnetilta kyseisen kirjan ennen julkaisupäivää. Kiitos siitä heille! Lueskelin sen ”saikullani” ja siitä tulee nyt sitten kirja-arvostelu ulos. Vaikka luin sen jo hieman aikaisemmin niin en kuitenkaan voinut siitä mitään julkisesti sanoa tai olisin tietysti voinut, mutta sitten olisi voinut tulla seuraamuksia. Täten julkaisen sen arvioni ny, kun kirja on virallisesti julkaistu.

Kirjan kirjoittajasta sen verran, että hän taitaa olla kuumin sijoitusbloggari juuri tällä hetkellä Suomessa. Hänen bloginsa löytyy Nordnetin blogeista, joten sieltä niitä voi sitten käydä lukemassa mikäli kiinnostusta löytyy. Tällä hetkellä kirjoitustahti on hänellä ihan kiitettävä, joten hänen aivoituksistaan kiinnostuneille siellä riittää luettavaa. Itsekin niitä luen suhteellisen usein, mutta en välttämättä joka kirjoitusta. En ole koskaan tavannut häntä, joten en tiedä hänestä muuta kuin mitä olen kirjoituksia lukenut ja muutaman lehtihaastattelun selannut.

Hajauta tai hajoa on Oksaharjun toinen kirja. En ole ensimmäistä lukenut, joten mitään sen erikoisempia odotuksia ei ollut etukäteen. Oksaharjun tapa kirjoittaa on mielestäni kuivahko professorityyli, jossa pysytään asiassa ja asiallisuuksissa koko ajan. En pidä tätä kovin pahana asiana, vaikka joillekin tällaisen tekstin lukeminen voikin tuntua raskaalta. Kaikilla kirjailijoilla on oma tyylinsä, joten se täytyy sitten jokaisen vain hyväksyä. Mikäli Oksaharju yrittäisi kirjoittaa kovin lennokasta tekstiä vitseillä höystettynä niin todennäköisesti sitä ei kukaan jaksaisi lukea, koska se olisi niin kaukana hänen persoonastaan ja luonnollisesta tavastaan kirjoittaa.

Kirja on kolmisensataa sivua pitkä ja kertoo hajauttamisesta verraten sitä laatuyhtiöstrategiaan. Kolmesataa sivua kuivaa tekstiä saattaa kuulostaa hyvin pitkästyttävältä, mutta kirjaa on kuitenkin suhteellisen helppo lukea, koska se ei ole mielestäni hirveän tiiviisti pakattua. Kirjan teksti on myös ymmärrettävää jopa tällaisellekin typerykselle. Se sisältää vähän matematiikkaa mikä on hyvä asia. Kirja sisältää neljä lukua jotka sisältävät hajauttamisen perusteet, osakesalkun hajauttamisen, yhtiötason hajauttamisen ja viimeisenä lukuna vinkkejä osakesalkun kasaamiseen.

Kirja käy läpi monia eri asioita hajauttamisen näkökulmasta ja niitä laatuyhtiöstrategiaan verraten. En ala niitä kaikkia käydä nyt läpi vaan yritän keskittyä kirjan ydinviestin selvittämiseen. Loppujen lopuksi kirjan ydinviesti on yksinkertainen ja selkeä. Siinä puhutaan kuitenkin laatuyhtiöstrategiasta, vaikka kirjan nimi ei sitä ihan suoraan sanokaan. Tämä laatuyhtiöstrategian hyväksi todisteleminen tapahtuu tyrmäämällä eri hajautustavat keskittymällä laadukkaisiin suuriin yrityksiin joissa hajautus tapahtuu käytännössä niiden maantieteellisen ja liiketoiminnallisen hajaantumisen myötä. Näitä yrityksiä pitäisi kirjan mukaan olla maksimissaan 10-15, koska sillä määrällä saa jo suurimman hyödyn. Olen tästä asiasta tismalleen samaa mieltä ja jossain määrin olisin valmis tinkimään tuostakin osakemäärästä riippuen tietysti salkun koosta. Alle sadantuhannen Euron salkkuun riittää mielestäni 5-10 osaketta. Tämä taas johtuu siitä, että esimerkiksi suomalaisiin osakkeisiin sijoittaessa kaupankäyntikulut kasvavat liian suuriksi mikäli sijoittaa kerralla suhteellisen pieniä summia.

Toinen selkeä viesti kirjassa on keskittyminen ainoastaan yritysten liiketoiminnan kehittymiseen eikä välittää siitä mitä pörssikurssit sanovat ja sijoittaen silloin kun hinta on tähän kehitykseen nähden edullinen. Ainoastaan osto- ja myyntitilanteissa hinnoilla voi olla väliä. Liiketoiminnan kehittymisen kannalta on tärkeää tarkastella pidempää aikaväliä eli montaa vuotta. Pitkän aikavälin suotuisa kehitys mahdollistaa kasvavan osingonmaksukyvyn joka näkyy sitten sijoittajalle hyvänä pitkäaikaisena tuottona. Tämän asian tarkastelemiseen ei vaadita mitään suurempia poppakonsteja tai monimutkaisia yhtälöitä vaan perusmatematiikka riittää.

Kirjassaan Oksaharju listaa laatuyhtiöitä niin kotipörssistämme kuin ulkomailtakin. Koska en seuraa niin hirveästi pörssimme ulkopuolella olevia kansainvälisiä yrityksiä niin annan lyhyen mielipiteeni vain suomalaisista yrityksistä ja ne ovat Oksaharjun listaamana seuraavat:

Elisa
EQ
Kone
Konecranes
Nokian Renkaat
Nordea
Olvi
Orion
Outotec
Sampo
Tikkurila
Vacon

Näistä olen suurimmasta osasta samaa mieltä, kun puhutaan laatuyhtiöistä. EQ ja Tikkurila ovat sellaisia yrityksiä joista minulla ei ole tietoa, joten niistä en osaa sanoa mitään. Elisa ja Olvi eivät mielestäni kuulu enää laatuyrityksiin, vaikka ne niitä vielä ehkä muutama vuosi sitten vielä olivatkin. Perusteluni molempien suhteen ovat kutakuinkin samat eli noin sadan prosentin velkaantumisaste ja tapa jakaa lähes kaikki saadut osakekohtaiset voitot osinkoina omistajilleen. Tämä tapa ei suosi kasvavaa osinkovirtaa, koska yritykset eivät silloin investoi kasvattaakseen tulevia voittoja joita voisi sitten jakaa osinkoina eteenpäin. Myös Orion on aika lähellä tätä tilannetta, mutta sen tuotekehitysprosessi on sellainen jonka vaatimia pääomia en ymmärrä, joten en osaa siitä tarkemmin sanoa.

Kirjaa pidän hyvänä suomalaisena sijoituskirjana ja suosittelen sen lukemista. Kirjan nimi ei kuitenkaan ole mielestäni parhaiten sitä kuvaava ja sitä lukiessani kesti hyvin pitkään hahmottaa mistä siinä oikein kirjoitetaan. Tämän sekaannuksen olisin voinut välttää lukemalla ensiksi takakannen. Myös viimeinen luku kertoo hyvin olennaisimman osan koko sisällöstä ja mikäli jostain syystä ei ole aikaa koko kirjaa lukea niin silloin kannattaa keskittyä vain siihen.

Antoisia lukuhetkiä!

-TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti