torstai 4. huhtikuuta 2013

10000€

Kuten otsikosta näkee on ensimmäinen välitavoite saavutettu ja kymppitonni on saatu säästettyä ja tienattua sijoittamalla. Kyseessä on tietysti vasta maratonin ensimmäinen kilometri joka on saatu päätökseen eikä tämän ensimmäisen pikkutavoitteen jälkeen voida vielä kovin suuria johtopäätöksiä tehdä onnistumisen suhteen. Tässä kirjoituksessa on tarkoitus hieman kertoa miten tämä alku on mennyt ja mitä olen mahdollisesti oppinut tässä lyhyessä ajassa. Siis lähinnä pintapuolisesti kuitenkin, koska kaiken kirjaamisessa on mennyt noin kaksi ja puoli vuotta ja monta sataa sivua on tullut kirjoitettua tämän blogin aikana.

Lähtötilanne on ollut se ettei allekirjoittaneella pysyneet rahat pankkitilillä vaan kaikki mikä tuli oli myös mennyttä jonkin ajan kuluttua. Jos miettii ensimmäistä kymppitonnia niin tuossa vuosituhannen alussa minulla oli parhaimmillaan pankkitilillä rahaa paljon enemmän ja ne kaikki menivät viihtyessäni länsi-Siperiassa. Nämä rahat eivät olleet tullu omalla työnteolla mikä on saattanut vaikuttaa myös niiden tuhlaamiseen. Se että nämä rahat yleensä riittivät edes sen viitisen vuotta taitaa johtua lähinnä siitä, että onnistuin tuossa edellisten huippukurssien aikana tekemään hyviä sijoituksia ja niiden avulla pystyin käytännössä elelemään ilman opintotukia tai minkäänlaisia muitakaan vastaavia järjestelmiä. Aika lailla nämä kokemukset osakesijoittamisesta ovat myös vaikuttaneet nykyisiin sijoituksiini ja sen vuoksi osakkeet tulevat myös varmasti jatkossakin olemaan se tapa jolla tienaan niin sanottua ”passiivista” tuloa. Tämän passiivisen tulon lisäksi tienaan rahaa harrastuksistani joita voi tietysti myös jotkut kutsua työksi, mutta en sitten tiedä millä nimellä sitä kutsuttaisiin.

Tämä kaksi ja puoli vuotta on ollut matkana suhteellisen tasainen eikä mitään hirveän ihmeellistä ole tapahtunut. Ehkä suurin ongelma jonka olen kohdannut on ollut jalkavammani. ”Työni” on sen verran fyysistä ettei sitä juuri voi harrastaa puolikuntoisella nilkalla ja sen takia olen joutunut hieman viimeisen puolen vuoden aikana hölläämään vauhtia mikä ei välttämättä pidemmällä tähtäimellä ole paha asia. Tämän loukkaantumisen seurauksena tämän ensimmäisen välitavoitteen saavuttaminen kesti joitakin kuukausia pidempään. En ole kuitenkaan hirveästi jossittelija-tyyppiä, joten suurempaa merkitystä tälle asialle ei kannata antaa. Ehkä suurin oppi mitä olen tässä ”lyhyessä” ajassa oppinut on se ettei entisestä tuhlaajasta tule säästeliästä ilman persoonallisuuden muutosta. Tämä muutos taas ei tapahdu ilman omaa halua tai jotain hyvin radikaalia tapahtumaa joka muuttaa elämää hyvin paljon. Tämä persoonallisuuden muuttuminen on ehkä se suurin yllätys, vaikka jossain määrin osasin sitä odottaakin. Osittain tämä johtuu myös omasta pragmaattisuudestani eli teen tarvittaessa sen mitä täytyy, vaikka se saattaakin tuntua vittumaiselta. En kuitenkaan tee enempää, jos ei ole pakko. Ehkä tämä asia on myös se mikä erottaa jyvät akanoista silloin, kun tulee tilanne jonka hoitamiseen vaaditaan tiettyä kikkeliä. Tässä tapauksessa kyse on uskosta vaikeisiin aikoihin ja tulevaan huonoon taloustilanteeseen. Toinen syy tähän on se ettei ainakaan allekirjoittanutta huvita hukata puolet elämästä töissä jotka eivät kiinnosta ja tämän tajuamiseen minulla on myös mennyt hyvin kauan, vaikka olen aina ollut ihmistyyppiä laiska. Olen kuitenkin hyvin positiivisesti yllättynyt siitä ettei isompia repsahduksia ole vielä tapahtunut, vaikka niitä on varmasti jossain vaiheessa edessä. Ehkä suurempi asia on pitää ne repsahdukset sitten hieman kooltaan pienempinä mallia muutama sata Euroa kuin olla supertarkka sen suhteen, että kaikki menee suunnitelmien mukaan. Näistä mokista kun aina oppii jotakin. Se mikä on itselleni ollut myös yllätys on ollut pörssikurssien liikkuminen lähinnä ylöspäin näiden ensimmäisten hetkien aikana. Jossain vaiheessa tulee tietysti myös alamäkiä ja silloin sitä vasta otetaankin miehestä mittaa. Tällä hetkellä sijoitusasteeni on hyvin konservatiivinen ja tuotot olisivat voineet olla suurempiakin, mutta aina täytyy muistaa ettei kyseessä ole mikään lyhyt pikamatka vaan monen vuosikymmenen maratoni. Osakeostojen todelliset tuotot nähdään kuitenkin vasta vuosikymmenien varrella eikä yhtään aiemmin.

Tulevaisuuden suhteen olen hyvin luottavainen, vaikka se on kuitenkin aika lailla vielä hämärän peitossa kuten kaikilla muillakin. Ehkä suurimpana uhkana pidän sitä, että kusi alkaa nousta päähän mikäli osakeostot näyttävät osuvan kohdilleen. Tämä on tietysti universaali ongelma johtuen siitä ettei ihmisten päitä ole suunniteltu kestämään jatkuvaa euforiaa ja tätä asiaa on syytä miettiä tarkemmin varsinkin nyt johtuen alkuvuoden kurssinoususta ainakin allekirjoittaneen salkussa. Mitään typeryyksiä ei siis parane ruveta harkitsemaan. Toinen mahdollinen ongelmakohta on se ettei terveys jostain syystä kestä, mutta sitä ei sen tarkemmin kannata ruveta pohtimaan tai se murehtiminen alkaa toteuttaa itseään. Kaiken kaikkiaan pullat ovat mielestäni tällä hetkellä hyvin uunissa ja tarkoitus on jatkaa tulevaisuudessakin samaan malliin. Seuraava välitavoite onkin sitten jo 50000€ ja siihen uskon menevän 6-7 vuotta. Toivottavasti ei sen kauempaa.

Aika lailla tässä suurimmat mietteet tosta ekasta välitavoitteesta ja matkasta sitä kohti.

- TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti