lauantai 12. tammikuuta 2013

Parhaat talousaiheiset blogit (mielipide)

Tämä kirjoitus pitäisi tietysti aloittaa kehumalla omaa blogiaan, mutta en sitä tällä kertaa tee. Tunnetusti mielipiteet ovat kuin perseenreikiä: Jokaisella on vähintään yksi. Kuten jo edellämainitusta huomaa niin mielipiteeni ei edusta mitään absoluuttista totuutta kuten ei bloginikaan. Käytännössä tämä mainostaminen on samanlaista aivopesua kuin muukin kirjoittaminen, joten kannattaa ajatella kriittisesti tätäkin kirjoitusta. Käytännössä riittävän usein ilmestyvät hyvät tai erinomaiset talousblogit voidaan laskea yhden käden sormin. Seuraavassa teen lyhyen esittelyn näistä blogeista joita seuraan ja joiden ilmestymistä jopa odotan jatkuvasti. Kyseessä ei ole paremmuusjärjestys.

  1. I will teach you to be rich (Ramit Sethi) www.iwillteachyoutoberich.com/blog

Tämä blogi kertoo ennen kaikkea muutoksesta ja kuinka siihen päästään tai pyritään.Sethillä on myös kursseja unelmatyön hakuun ja moneen muuhun asiaan, mutta osittain maantieteellisestä sijainnistani johtuen en ole sen tarkemmin näihin tutustunut sen tarkemmin. Sethi ei myöskään hirveästi silittele kenenkään päätä tai nuole perseitä vaan mm. viime kirjoituksessaan ilmoittanut ettei blogia kannata lukea ollenkaan mikäli ei ole valmis häntä kuuntelemaan ja toteuttamaan hänen ehdotuksiaan itsensä kehittämiseen liittyen. Kansanomainen selitys tälle on se ettei sioille kannata helmiä jakaa, kun he eivät kuitenkaan ole valmiita muuttumaan. Toinen selitys on sille etteivät nämä vain pelkät lukijat ole kovin potentiaalisia maksavia asiakkaita joita Sethi tietysti tarvitsee menestyäkseen. Kaiken kaikkiaan olen sitä mieltä, että mikäli Suomessa olisi joku vastaava kaveri niin todennäköisesti olisin valmis osallistumaan hänen kursseilleen. Tietysti nämä kurssit toimivat ainakin jotkut myös online, mutta eri mantereella oleminen ei ehkä hirveästi suosi niille osallistumista edes minun aikatauluillani. (tekosyitä, tiedän)


Tämä blogi keskittyy eniten julkiseen talouteen ja sen ongelmiin. Isokalliohan oli muistaakseni Nokian toimitusjohtaja ennen kulta-aikoja. Hän on myös kirjoittanut aika paljon kirjoja jotka ovat
jossain määrin hyvällä huumorintajulla varustettuja. Toimivat ainakin allekirjoittaneelle, mutta en tiedä miten muille? Ilmestyy kerran viikossa myös iltalehden paperiversiossa maanantaisin. (Ainut syy allekirjoittaneelle ostaa kyseinen iltapäivälehti. Onneksi tulee nettiin tiistaina, joten ei ole sitäkään rahareikää.) Suurin osa viesteistä on sitä, että poliitikot eivät hallitse raha-asioita ja on pakko yhtyä tähän sanomaan. Ongelmana alkaa pikkuhiljaa olla se ettei uusia aiheita meinaa enää olla kirjoitettavaksi. Huomaan tämän saman dilemman myös omassa blogissani enkä ole yhtään yllättynyt vaikka te lukijat olisitte samaa mieltä.

  1. Jukka Oksaharju www.nordnetblogi.fi

Pelkästään sijoittamiseen keskittyvä bloggaaja. Keskittyy hyvin pitkälti kulutustavaroita myyvien ja pankkien arvonmääritykseen. Oikeastaan paras pelkästään sijoittamiseen keskittyvä suhteellisen usein ilmestyvä suomalainen blogi. Kyseisellä nettisivulla löytyy myös muiden kirjoituksia, mutta pidän Oksaharjua heistä selkeästi parhaimpana kirjoittajana. Olen aikaisemmin myös kommentoinut kirjoituksia suhteellisen paljon, mutta en pidä hirveästi blogin uudistuksesta ja varsinkin kommentointi on tehty aikaisempaa hankalammaksi, sillä käytännössä tämä tapahtuu nykyään joko facebookin tai yahoon kautta. Toivottavasti olen väärässä, mutta olettaisin kommentoinnin vähenevän tämän uudistuksen myötä.

Tässä kolme allekirjoittaneelle mielenkiintoisinta talousblogia. Muitakin huomionarvoisia blogeja jotka mahtuisivat tuolle listalle löytyy, mutta ne eivät valitettavasti päivity ainakaan tällä hetkellä riittävän usein. Niistä hyvin lyhyt esittely. Näitä ovat arvosijoittaja, http://blogi.arvosijoittaja.fi/ joka keskittyy pelkästään arvosijoittamiseen. Pidän myös hänen tavasta analysoida löytämiään aliarvostettuja osakkeita. Analyysit ovat riittävän laajoja ja perusteellisia. Random Walker. Myös nimeltään tuntematon suuruus löytyy seuraavasta osoitteesta http://randomwalker.blogit.kauppalehti.fi/. Myös perusteltuja analyyseja ja myös arvonmäärityksen perusteita. Tämän lisäksi on vielä pakko mainita ulkomaalaisista Early Retirement Extreme joka löytyy seuraavasta osoitteesta: http://earlyretirementextreme.com/ Tämän kaverin tarkoitus oli ryhtyä eläkkeelle 5-10:ssä vuodessa ja onnistuikin siinä kunnes huomasi tarvitsevansa jotain tekemistä. Valitettavasti tämä blogi ei enää ilmesty vakituisesti vaan on käytännössä kuollut. Mikäli kiinnostaa se kuinka on mahdollista siirtyä eläkkeelle hyvin nopeasti niin kannataa lukea parin ensimmäisen vuoden kirjoitukset. Kaveri on mennyt aika äärimmäisyyksiin kuten blogin nimikin kertoo. Ei tästä sen enempää.

Myös muitakin hyviä blogeja löytyy, mutta tässä kirjoituksessa mainitut ovat allekirjoittaneen mielestä parhaimmat. Mikäli teillä on joitain suosikkiblogeja niin jakakaa ne ihmeessä kommenteissa. Myös omaa blogiaan voi mainostaa, mutta tehkää se please sitten perustellen asianne. Huomenna tai ylihuomenna ilmestyy seuraava kirjoitus.

Hyvää viikonlopun jatkoa!

-TT

8 kommenttia:

  1. Englanninkielisiä tulee lähinnä seurattua.

    http://www.blogger.com/profile/03983157511628721698

    VastaaPoista
  2. Kävin katsomassa listaasi ja niitä on paljon. Osaatko sanoa mitkä noista ovat suosikkejasi tai niitä jotka päivittyvät tasaisin väliajoin? Niiden läpikäymisessä menisi sen verran paljon aikaa etten ainakaan ihan heti alota sitä projektia..

    VastaaPoista
  3. http://www.joshuakennon.com/

    monipuolinen, talouspainotteinen blogi, jossa mukavia case studeja monesta eri yhtiöstä. kaveri on nähnyt paljon vaivaa ja on down to earth tyyppinen.

    VastaaPoista
  4. @moniosaaja Mielenkiintoinen blogia ainakin alkunäkemältä. Jatkan huomenna tutustumista.

    VastaaPoista
  5. Myöhemmin illalla tulee uusi kirjoitus. Tarkkaa ajankohtaa en osaa vielä kertoa, mutta mitä ilmeisimmin ainakin ennen yhdeksää. Nyt täytyy lähteä raittiiseen ulkoilmaan.

    VastaaPoista
  6. Jos pitäisi valita "viisi blogia autiolle saarelle, ja saarimatkailijan profiili olisi ns. keskimääräinen, suosittelisiin

    Abnormal Returns
    http://abnormalreturns.com/
    pari kertaa päivässä linkkikooste blogi- ym artikkeleihin. Erinomainen tapa löytää uusia mielenkiintoisia saitteja. Linkit lajiteltu luokkiin.

    http://www.economist.com/blogs/buttonwood
    http://www.economist.com/blogs/freeexchange
    The Economist-lehden blogit kirjoittavat ns. yksinkertaisemmallekin ymmärrettävää.

    http://www.danskebank.com/en-uk/ci/Products-Services/Markets/Research/Pages/research.aspx
    Danske Bankin viikko- ja päiväkatsaukset ovat hyviä

    http://ftalphaville.ft.com/blog
    ammattilaiselle, hauskasti kirjoitettua ja tiivistettyä poimintaa isojen pankkien analyysiosastojen fundeerauksista.

    http://globalmacrotrading.wordpress.com/
    Päivän lyhyt ja ytimekäs kooste, julkaistaan jenkkien suljettua.



    Ehkä mun tekemä
    http://morelivers.blogspot.fi/
    on vilkaisun arvoinen - käyn läpi nuo seuraamani blogit kolme kertaa päivässä ja linkitän omasta mielestäni mielenkiintoisimmat.

    VastaaPoista
  7. @Moreliver Economistin käyn yleensä lukemassa paikallisessa kirjastossa. Buttonwoodia pidän lehden parhaimpana antina. Suosittelen muutenkin kyseistä lehteä luettavaksi. Alphavilleä olen myös lukenut aiemmin. globalmacrotradingin ehdin myös lukaista. Ei noi lyhennelmät oikein juuri anna hirveästi infoa tälläselle tavalliselle "turistille". Danske Bankin katsauksia en ole vielä ehtinyt lukea. Pitää tutustua niihinkin. Omat "highligttisi" vaikutavat mielenkiintoisilta. Pitänee alkaa lukea niitä.

    VastaaPoista
  8. Huomautan sen verran, että Buttonin ja Free exchangen blogit ovat lehden sisällöstä riippumattomia - blogeissa on juttua ja kommenttia joka ei lehdessä näy.

    The Economist on kyllä siunaus journalismin maailmassa.

    VastaaPoista