torstai 10. tammikuuta 2013

Muuta vain yksi asia, paranna elämänlaatuasi huomattavasti.

Tällä kertaa kirjoittelen siitä, että yksi muutos elämässä voi saada aikaan ison eron entiseen mitä tulee elämänlaatuun. Jotta ei menisi hommat sekaisin niin huomioikaa se ettei elämänlaatu ole suoraan verrannollinen elintasoon vaan kyse on paljon enemmästä kuin siitä mikä on tilisi saldo. Toisaalta elämänlaatu voi parantua elintason noustessa, mutta kyseessä ei ole suorasta syy-seuraus-suhteesta.

Koska juuri nyt tällä hetkellä on taas menossa uudenvuodenlupauksien kulta-aika eli hyvin monet ovat taas luvanneet itselleen kaikkea ylimääräistä kivaa ja äkillistä ryhdistäytymistä mitä tulee eri elämän osa-alueisiin. Kuitenkin monesti on kyse siitä, että luvataan paljon kaikkea jota ei sitten pystytäkään pitämään vaan tämän epäonnistumiseen jälkeen seuraa katastrofi ja palataan entiseen tai jopa entistä huonompiin tapoihin. Monet eri lupaukset eivät myöskään helpota itselleen tärkeimpien lupauksien pitämistä. Tähän liian monta kärpästä yhdellä iskulla syndroomaan annan seuraavan neuvon: Muuta vain yksi asia elämässäsi kerralla ja valitse se asia niin, että sinulle on eniten siitä hyötyä. Tämä ei tietystikään ole kaikista yksinkertaisin asia, mutta aika monelle mielestäni löytyy yksittäinen asia joka vaikuttaa omaan elämänlaatuun negatiivisemmin kuin muut.

Näitä yksittäisiä asioita on niin paljon kuin on ihmisiäkin, mutta monilla ne ovat seuraavia: päihteiden käyttö, liikasyöminen, epäonnistuneessa parisuhteessa pysyminen, liikunnan puute ja monet muut. Itselleni tuo ongelma tulee käytännössä suurilta osin alkoholin käytössä, sillä vaikka en viime vuosina ole juonutkaan kuin ehkä kerran kuussa niin käytännössä siinä on sitten mennyt ainakin viikko kuten suurimmalla osalla muistakin yli kolmekymppisistä. Itselleni ei kuitenkaan ryyppääminen ole ollut varsinaisesti hirveän iloinen asiaa enää muutaman ensimmäisen jälkeen vaan pikemminkin pakoa todellisuudesta ja itsesäälistä sen lyhyen hetken ajan, kun kaikki asiat ovat tuntuneet olevan hallussa. Kuitenkin kerrannaisvaikutukset ovat olleet sen verran pahoja, että lopputulos näistä keikoista on ollut hyvinkin päinvastainen kuin mitä alkuperäisen suunnitelman mukaan on ollut tarkoitus. Käytännössä ryyppäämisen jättäminen väliin parantaa elämänlaatuani noin keskimäärin yhtenä päivänä neljästä joista toisina tietysti enemmän, sillä alkoholin vaikutukset elämään ovat pahimmat heti seuraavana päivänä. Tietysti tämän laadun mittaaminen ei sitten olekaan mikään yksinkertainen asia eikä sitä välttämättä voi juuri kertomallani tavalla kvantifioida, mutta kuitenkin suunta on oikea mikäli pystyn tämän päätökseni pitämään varsinkin täällä kotiSuomessa.

Kun mahdollisesti valitsette sitä yhtä asiaa niin muistakaa se, että kannattaa keskittyä ainoastaan suuriin voittoihin eli toisin sanoen ainoastaan niihin asioihin jotka muuttavat elämäänne. Omani olen jo niin moneen kertaan käynyt läpi, joten ei siitä sen enempää. Eräs ystäväni taas on sellaisessa parisuhteessa mikä ei tuota hänelle juuri muuta kuin mielipahaa, vaikka ulkoiset kulissit ovatkin kunnossa. Totuus on niin päinvastainen, että hänelle tekisi hyvää päästä siitä eroon. Suuret voitot ovat tärkeitä siitäkin syystä, että niissä onnistuessaan itseluottamus nousee kohisten, kun taas monet pienet epäonnistumiset voivat saada aikaan kierteen jossa itseluottamus on kuralla. Isommat muutokset ovat taas sen verran haastavia etteivät välttämättä epäonnistuessaan aiheuta samanlaisia tunnontuskia. Tämä on kyllä taas sen verran henkilökohtaista ettei pidä hirveästi yleistää. Mikäli koette tarvitsevanne muutosta niin valitkaa silti tämä yksi asia hyvin tarkkaan, sillä onnistuessaan tulokset ovat mittavia. Tähän isoon muutokseen tottumisen jälkeen voittekin sitten harkita uutta haastetta, mutta sitä ei kannata harkita ennen kuin on varmasti sopeutunut muutokseen.

Hyvin monessa tapauksessa muutosten tekeminen kohtaa myös laajaa vastarintaa jota voi kokea niin puolison, ystävien ja työtoverien keskuudessa ja tämä saattaa muodostaa ratkaisevan kompastuskiven monille. En väitä tietäväni yhtä ainoata ratkaisumallia tai edes kaikkia toimivia, sillä loppujen lopuksi kyse on jokaisen omasta asiasta. Sen kuitenkin tiedän ettei oikotietä ole vaan on pakko muuttaa omaa käyttäytymismalliaan oli sitten mikä tahansa asia kyseessä. Oman kokemukseni mukaan tekosyitä on ihan helvetin helppoa keksiä ja monet näistä kuulee myös muiden ihmisten suusta. Ehdottomasti yleisin kohtaamani vastustusargumentti on ”Elämästä pitää nauttia” jota kuulen ihan helvetin usein kun on kyse omasta alkoholinkäytöstäni. Monet kavereistani eivät ehkä ole kuitenkaan sisäistäneet sitä ettei alkoholinkäytöllä ole juurikaan positiivisia vaikutuksia vähänkään pidemmällä tähtäimellä allekirjoittaneelle. Tämä on kyllä hyvin ymmärrettävää, sillä ei ole ollut aina selvää edes itselleni ja monesti tietysti inhimillisesti tulee epäilyksen hetkiä.

Kaiken kaikkiaan on syytä muistaa, että muutos on aina mahdollisuus ja joskus kyseessä voi olla pakollinen ja hyvin mittavakin muutos elintavoissa. Jos epäonnistumisia tulee niin niistä kannattaa vain ottaa oppia. Epäonnistumisen jälkeen ei kannata masentua vaan tähdätä kohti uusia yrityksiä.

- TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti