lauantai 20. lokakuuta 2012

Alice Schroeder, The Snowball, Warren Buffett and the business of life

Elikkäs tämä Buffettin elämänkerta on noin 800-sivuinen kirja jo otsikossakin mainitusta maailman parhaimmasta ”sijoittajasta”. Sijoittaja löytyy lainausmerkeistä, koska kyseinen herra on varsinaisesti enemmän aktiivinen omistaja kuin kaveri joka laittaa vain rahansa yritykseen ja odottaa tuottoja. Tällä kertaa en rupea hirveän tarkasti käymään kirjan sisältöä läpi vaan keskityn lähinnä sen opetuksiin. Mainittakoon sen verran etten oikeastaan suosittele lukemaan koko kirjaa mikäli olet sattunut hänestä jo aikaisemmin kirjoja lukemaan, sillä niitä on kirjoitettu enemmän. Tämän opuksen sijaan suosittelisin lukemaan Roger Lowensteinin kirjan Buffettista joka on monta sataa sivua lyhyempi, mutta kuitenkin hyvin kirjoitettu ja sisältää kaikki tärkeimmät opetukset herran uralta ja elämästä.

Tärkein opetus mikä itselleni tuli mieleen kirjasta on monen kymmenen miljardin omaisuuden keränneen miehen toteamus: ”mikäli sinulla ei vanhoilla päivillä ole sellaisia ihmisiä ympärillä jotka sinusta välittävät olet epäonnistunut elämässäsi”. Tämä on ehkä tärkein opetus jonka kirjasta voi saada ja tässä monella ihmisellä on huomattavan paljon parannettavaa omassa elämässään. Kirjasta käy myös hyvin ilmi kuinka Buffett ei ollut läsnä lastensa kanssa, vaikka kotona töiden jälkeen olikin, kun kaikki aika meni tutkiessa yrityksiä. Myös asumusero vaimon kanssa tuli jossain välissä tämän seikan takia. Täytyy kuitenkin aina huomoia ettei sellaista määrää rahaa kerätä viettämällä ”normaalia” perhe-elämää vaan se vaatii tiettyä ”sekopäisyyttä”, jotta yleensä edes sellaista ”vahingossa” pääsee tapahtumaan. Äärimmäisyyksiin meneminen, kun vaatii aina jonkin järkigeenin puuttumisen.

Kirjan opetus rahan suhteen tuleekin sitten jo ilmi nimessä eli tuossa kuuluisassa Buffettin lumipallossa jota on hyvin helppo verrata korkoa-korolle-ilmiöön, sillä lumipalloa vierittäessä se koko ajan kasvaa ja niin myös käy, kun sijoittaa kaikki tuottonsa uudelleen niin rahasumma tuottaa koko ajan noita tuottoja lisää. Buffett on ollut tämän ilmiön hyödyntämisessä mestari, sillä hän ei ole omien kykyjensä vuoksi halunnut yhtään pienentää tuota lumipallon kasvattamista jakamalla osinkoja vaan on aina sijoittanut kaiken saamansa pääoman uudelleen. Tämän ilmiön hän tajusi jo hyvin aikaisin, sillä oli jo 16-vuotiaana tienannut hyvin paljon rahaa mistä sitten muodostui lisää pääomia. Vakuutusyhtiöt ovat myös sen takia olleet Buffettin sijoituksissa hyvin korkealla, koska vakuutusyhtiöthän saavat asiakkailtaan rahat jo käyttöönsä ennen vahingonkorvauksiaan ja ne voivat laittaa rahansa pyörittämään tuota kuuluisaa lumipalloa hyvin aikaisin. Buffethan on jo käytännössä pyörittänyt samaa lumipalloa kuutisenkymmentä vuotta piakkoin, vaikka Berkshirehän ei ihan niin vanha olekaan. Tämä on myös yksi suuri salaisuus monien kymmenien miljardien tuottoihin yhden ihmisen elinaikana. Oma esimerkkini tästä lumipallosta voisi olla vaikka seuraava: Koska keskimääräinen tuotto on noin 7% osakesijoittamisessa niin se tarkoittaa pääoman kaksinkertaistamista kymmenessä vuodessa. Tuossa Buffettin 60 vuodessa 1000€ on muuttunut 64000€:ksi keskimääräisellä tuotolla. Tietysti Buffettin lumipallo on kasvanut ihan eri vauhtia, joten tuo oma esimerkkini ei kerro hänen sijoituksistaan hirveästi, mutta ehkä siitä mitä nykynuoren sijoittamisen aloittaminen aikaisin tarkoittaa.

Mitä taas tulee Buffettin ja hänen oppi-isänsä Benjamin Grahamin eroihin niin Grahamhan luotti paljon enemmän hajauttamiseen kuin mitä oppipoikansa. Hän myös vaikutti omistamiinsa yrityksiin vähemmän kuin mitä Buffett on tehnyt. Grahamin periaate oli löytää mahdollisimman monta hyvää ja halpaa yritystä ja hajauttaa sijoituksensa niihin, kun taas Buffett on suurimmat rahamääränsä tehnyt muutamilla hyvillä yrityksillä kuten Geicolla, Coca Colalla ja American Expressillä. Näissä hän on myös ollut hyvin suuressa roolissa mitä tulee yritysten johtamiseen. Tällä hetkellä pitäisin Berkshiren suurimpana ongelmana ettei sen pääomilla ole kovin helppo saada ostettua riittäviä määriä enää lisää tuottavia yrityksiä, sillä pääomat ovat niin suuria ettei parinkaan miljardin Dollarin kertasijoituksetkaan enää juuri tunnu missään. Hyvien ja riittävän isojen yritysten osto on varsin hankalaa Berkshirelle ilman suurempaa markkinoiden romahtamista.

Suosittelen kyllä kirjan lukemista huolimatta 800-sivuisuudesta, mutta mikäli olet lukenut Buffettin elämästä aiemmin niin lue ainoastaan ne kohdat joissa ei mainita yksityiselämästä juuri mitään. Ne on mielestäni suhteellisen helppo kirjasta poimia selaamalla. Suosittelen myös lukemaan lapsuus- ja nuoruusvuosista kaiken, sillä mielestäni ne ovat mielenkiintoisin pala hänen yksityiselämästään. Kirja löytyy varmasti muutamasta pk-seudun kirjastosta, joten sieltä vaan etsimään. Sen myös saa varmasti ostettua jostain nettikirjakaupasta suhteellisen edullisesti ja se on hyvä vaihtoehto mikäli ei omista Buffettista mitään kirjaa.

Lähden tästä viikonlopun viettoon Suomen Turkuun, joten en välttämättä palaa asiaan kovin nopeasti mikäli teillä on kommentoitavaa, mutta yritän sunnuntai-iltana kommentoida takaisin mikäli joku sitä ennen ehtii jotain kertomaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti