tiistai 6. maaliskuuta 2012

Piiloverotusta inflaatiolla

Käytännössähän Suomenkin valtiolla on tällä hetkellä kaksi mahdollisuutta hoitaa tuleva elintason laskeminen. Luonnollisesti on varmasti poliitikoillekin helpompaa hoitaa piiloveroina inflaation kautta kuin laskemalla äänestäjien palkkoja suoraan vähentämällä julkisten alojen palkkoja ja karsimalla palveluista. Inflaatio on Suomessa ollut viimeiset vuodet Euroaluetta keskimääräisesti korkeammalla ja suurin syypää tähän on kuitenkin loppujen lopuksi ollut poliittiset päättäjät. Nämä ovat kaikessa viisaudessaan nostaneet eri tavoin ihmisten elinkustannuksia mm. nostamalla kiinteistö-, polttoaine- ja energiaveroja jotka ovat sitten menneet tavallisten ihmisten rahapusseista. Tämä kehitys myös näyttää jatkuvan, sillä ainakin tämän vuoden alussa nostetttiin veroja erilaisista ihmisille pakollisista menoeristä.

Mikäli loppujen lopuksi halutaan alkaa vähentämään inflaation haittavaikutuksia omassa taloudessa on tietysti kysyttävä ensin, että mitkä ihmisille välttämättömimmän hyödykkeet kallistuvat lähivuosina eniten? Tähän yksinkertaiseen kysymykseen ei tietysti ole yksiselitteistä vastausta, koska ihmiset ovat erilaisia ja toisilla kulutuksen kohteet vaihtelevat muihin ihmisiin verrattuna. Mitä taas tulee keskituloisiin suomalaisiin niin näillä kallistuvat seuraavat asiat: Polttoaineet, sähkö, asuminen, ruoka, alkoholi, makeiset ja muut sokerituotteet ja verot. Nämä edellämainitut eivät ole missään järjestyksessä. Monet edellämainituista kuten polttoaineet, sähkö ja ruoka kallistuvat sekä maailmanmarkkinahintojen takia, että kotoisen hallituksemme päätöksistä. Toiset näistä taas kallistuvat käytännössä ainoastaan poliitikkojen päätösten vuoksi kuten alkoholi, sähkö jossakin määrin, asuminen ja verot. Tällä hetkellä verothan kasvavat mm. parillakin eri tavalla eli sekä haittaveroina että arvonlisäveron korotuksina. Näitä veronkorotuksiahan kovasti mainostetaan, sillä että halutaan ohjata ihmisiä tekemään mm. ekologisia valintoja, vaikka aika pitkälti kyse on pelkästään rahan keräämisestä poliitikkojen jaettavaksi.

Itse pidän asumisen kallistumista selkeästi kaikista vaikeimpana ongelmana mitä tulee inflaation selättämiseen ja itselleni tämän ongelman ratkaisuna ei oikeastaan ole muita vaihtoehtoja kuin ostaa niiden yritysten osakkeita, jotka hyötyvät asuntojen kallistumisesta ja näiden remonttien tekemisestä. Toinen vaihtoehto on muuttaa pienempään asuntoon, mutta enpä ole kovin monen ihmisen ikinä kuullut näin tekevän. Toinen asia mitä voi tehdä tähän liittyen on yksinkertaisesti vähentää mm. sähköön ja lämmitykseen käytettävää rahamäärää. Tässä pari vinkkiä miten voit säästää selkeeä rahaa:

Kilpailuta sähkösopimuksesi! Tämä koskee myös niitä, jotka käyttävät mahdollisesti öljylämmitystä asunnossaan. Yksi kätevä tapa säästää on myös katsella pienempää televisiota, sillä 10 tuumaa pienempi televisio säästää jo reilusti sähköä. Tämä pätee myös tietokoneen ruutuihin ja pari tuumaa pienempi läppärin näyttökin pienentää sähkönkulutusta jopa 30 prosenttia parhaimmillaan. Toinen tapa säästää on pestä pyykkinsä niillä pesuaineilla, jotka tekevät hyvää pesutulosta jopa 30 asteen lämmöllä. Tämä säästä pyykkikoneen sähkönkulutusta parhaimmillaan jopa 50 prosenttia. Myös paljon parjatut hehkulamput ovat varsin hyvä säästölähde varsinkin täällä kylmässä pohjolassa. Ottaen huomioon sen, että kaikki hukkalämpö joka kuluu niiden ollessa päällä lämmittää ympäristöään ja se on muusta sähkönkulutuksesta pois. Hehkulamppuja ei kuitenkaan missään nimessä kannata kuitenkaan pitää ulkovaloina, sillä hukkalämpöhän tässä tapauksessa häviää luontoon.

Energian säästäminen on tietysti yksi hyvä keino säästää, mutta sekin taitaa olla kuitenkin loppujen lopuksi harrastelijoiden puuhastelua, sillä paras inflaatiosuoja jota tavallinen ihminen voi saada on itse asiassa tienaaminen muiden kulutuksesta. Tästä hyötyminen on mahdollista sijoittamalla esimerkiksi kotipörssissämme oleviin yrityksiin kuten Fortum, Neste Oil, UPM ja Vacon. Näistä tietenkin itsestään selviä yrityksiä ovat Fortum ja Neste Oil, mutta joillekin ihmisille saattaa tulla yllätyksenä parin viimeisenä mainitun yrityksen hyötyminen kalliista energiasta. Vaikka UPM tietenkin myös kärsii kalliista energiasta niin se on kuitenkin sähkö-omavarainen paperiteollisuuden yritys. Varsinkin lähivuosina, kun Outoluotoon vihdoinkin valmistuva kolmas ydinreaktori alkaa tuottaa sähköä on UPM:n mahdollista myydä muuallekin sähköä tämän omistaessa muistaakseni noin 20 prosenttia tässäkin reaktorissa tuotetusta sähköstä. Tuon prosenttilukeman saa puolestani vapaasti korjata, sillä en jaksa ruveta tietoa etsimään tätä kirjoittaessani. Myös Vacon tulee hyötymään energian hinnan noususta tämän myydessä taajuusmuuntajia joita käytetään teollisuudessa mm. sähkömoottorien säätämiseen. Energian hinnan noustessa taajuusmuuntajien kysyntä luonnollisesti kasvaa näiden käytön hyödyn kasvaessa. Fortumia taas pitäisin näistä mainitsemistani yrityksistä kaikista varmimpana hyötyjänä sähkön hinnan noususta varsinkin sekä vesivoima- että ydinvoimalaomistusten myötä. Myös päästökauppa sataa suoraan Fortumin laariin sähkön hinnan kallistuessa. Neste Oiliin en ole juurikaan perehtynyt, joten siitä en osaa sanoa tällä hetkellä paljon mitään muuta kuin seuraavani sen biopolttoaineprojekteja ja niiden kehittymistä hyvin kaukaa sekä polttoaineiden hinnan lähentelevän ihmisten kipurajaa mikä monien tuntemieni autoa ajavien ihmisten mielestä on kaksi Euroa. Näistä osakkeista todennäköisesti seuraava ostokohde allekirjoittaneella on Fortum.

Alkoholiveroista olen monesti jo maininnutkin, joten ei niistä sen enempää. Makeisista ja muista sokerituotteista taas sen verran etten juuri näe kovin monen ihmisen lompakon näiden nostosta kärsivän kovinkaan paljoa. Yksi paljon huomiotta jääneistä asioista on veronpalautukset/veromätkyt ja näiden arviointi. Hyvin harva ihmisistä ajattelee palautusten olevan huono asia ja mätkyjen hyvä asia, vaikka näin tavallisen kansalaisen näkökulmasta siinä on huomattavan suuri ero, sillä palautuksista maksettava korko on täysin olematon ja näitä odotellessa inflaatio nakertaa oman osansa tästä palautusten tuomasta ”ilosta” Tämän vuoksi suosittelisin pikemminkin pyytämään verottajalta mieluummin liian pienen veroprosentin omaavan verokortin kuin liian suuren. Tällä tavalla säästäminen nimittäin tekee rahapussiin vielä suuremman loven kuin samojen rahojen pitäminen pankkitilillä.

Ruokakuluissa paras tapa ainakin itselleni henkilökohtaisesti on ollut kahden lämpimän aterian tekeminen päivän mittaan. Tämä ei tietystikään ole varsinkaan kaikille kiireisille mahdollista, mutta itselläni on sen verran aikaa ettei se ole mikään ongelma. Tämän lisäksi suosittelen saksalaiskauppaa ruoan ostoon tämän jopa joskus tiputtaessa hintoja mitä s-ryhmän tai keskon kauppojen en ole nähnyt tekevän. Myös tarjoukset kannattaa käyttää hyväkseen mikäli mahdollista. Paras tapa kuitenkin vähentää ruokaan menevää rahamäärää on ainakin itselleni painon tiputtaminen, sillä satakiloinen ruhoni kuluttaa aika paljon enemmän kuin vaikka vain 85 kiloa painava saman verran kuluttava mies. En missään nimessä suosittele tätä kuitenkaan normaalipainoisille, joten älkää turhaan rahan takia painoa tiputtako.

Mikäli tulee hyviä vinkkejä inflaatiosta hyötymiseen tai pakollisista hyödykkeistä säästämiseen niin jakakaa niitä ihmeessä vaikka tätä viimeistä kirjoitusta kommentoiden.

- TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti