keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Mitä olen oppinut?

Noin kaksi ja puoli vuotta ja hieman yli kaksisataaviisikymmentä kirjoitusta takana. Toivottavasti vähintään yhtä monta vuotta ja kirjoitusta edessä. Näiden kahden ja puolen vuoden aikana olen toivottavasti jotain jo ehtinyt oppiakin sekä elämästä että bloggaamisesta. Tässä kirjoituksessa onkin sittten tarkoitus käydä hieman oppimaani läpi. Tässä kirjoituksessa nämä asiat eivät ole tärkeysjärjestyksessä, joten ei kannata tehdä johtopäätöksiä sen perusteella.

Luomisen tuska” iskee säännöllisen epäsäännöllisesti bloggaajaan.

En ole itseäni ikinä pitänyt mitenkään erityisen luovana persoonana ja välillä vain yksinkertaisesti iskee sellainen vaihe päälle jolloin ei itsestään saa juurikaan mitään irti ja silloin blogi päivittyy pidemmin väliajoin. Tästä tuskasta pitäisi jotenkin päästä eroon, mutta en ole vielä kovin hyvin siinä onnistunut. Jos jollakin on päteviä neuvoja tähän ongelmaan niin otan niitä mielelläni vastaan.

Kirjoittaminen onnistuu allekirjoittaneella parhaiten pienessä taustahälyssä.

Allekirjoittaneella kirjoittaminen onnistuu parhaiten eräässä pk-seudulla sijaitsevassa kahvilassa, jossa saa hyvin pitkälti olla rauhassa ominen ajatuksineen. Taustalla sopivalla volyymilla soiva musiikki ja muiden asiakkaiden aiheuttama häly ei haitaa yhtään. Sen sijaan sellaiset ihmiset jotka itse tuntee häiritsevät ratkaisevasti keskittymistä, vaikka eivät aktiivisesti sinua huomioisikaan.

Omasta mielestä hyvät kirjoitukset ovat harvoin suosituimpia

Tämä ilmiö on ihan mielenkiintoinen enkä tiedä koskeeko tämä muita bloggaajia kuin allekirjoittanutta? Tästä muilla bloggaajilla on varmasti myös faktaa enemmän takana. Tämä voi osittain johtua siitä, että omasta mielestäni hyödyllisimmät kirjoitukset eivät yleensä vastaa valtavirran odotuksia ja ovat useimmiten konsensusmielipiteiden vastaisia.

Suurin osa ihmisistä on lähes aina väärässä

Tästä asiasta lähes suurin osa tämän blogin lukijoista on varmasti eri mieltä mikä on tietysti ymmärrettävää. Tämä johtuu joistakin asioista ja yksi niistä on se, että olen itsekin suurimman osan ajasta väärässä suurimmassa osassa elämääni. Tämä on tietysti koko vähemmän on enemmän ideologian perusperiaate. Tällä ideologialla on tietysti seurauksia ja yksi niistä on se, että suurin osa ihmisistä voi ollakin väärässä suurimmassa osassa asioista kunhan vain on oikeassa niissä muutamassa joilla on suurempaa merkitystä elämässä. Nämä muutamat asiat tuottavat nimittäin sen verran suuren hyödyn, että muut asiat eivät merkitse tässä mittakaavassa kovinkaan paljoa. Tämän seurauksena tulisikin päästä niistä asioista eroon jotka tuottavat ne suurimmat tuskat ja epäonnistumiset. Tämä onkin sitten helpommin sanottu kuin tehty kuten myös noiden hyödyllisimpien asioiden hahmottaminen. Tämä tarkoittaa myös sitä, että elämäämme tämä periaate vaikuttaa ainoastaan niin kauan kunnes suuri osa ihmisistä hahmottaa elämää ja maailmaa konsensusmielipiteiden kautta. Tiedän ettei tämä asia kuulostaa missään nimessä normaali-ihmiselle mitenkään loogiselta, mutta sitä mukaa kun olen näitä ilmiöitä hahmottanut ja tutkinut olen tullut vain entistä vakuuttuneemmaksi siitä, että näin asiat todellisuudessa menevät.

Suurin osa kirjoituksistani on suurimmalle osalle turhia.

Tämä johtopäätös on jokaisen muuten hyödyllistä tehdä, vaikka se saattaakin vähentää lukijamäärääni. Tämä ei tietystikään koske ainoastaan omaa blogiani vaan kaikkea informaatiota jota meille välitetään. Tämä ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita sitä, että tiettyjä blogini kirjoituksia kannattaa jonkun ihmisen alkaa suoraan boikotoimaan, koska voi missata jotain itsellensä hyvin tärkeää. On myös huomioitava, että kirjoitusten turhuus jollekin tietylle henkilölle vaihtelee persoonan mukaan eikä silloin kannata kaverilta kysyä on jotain tiettyä kirjoitusta hyödyllistä lukea vai ei.

Ihmiset kestävät keskimäärin paljon huonommin eriäviä mielipiteitä kuin omiensa kaltaisia

Tämä voi tietysti olla vain ja ainoastaan omaa kuvitelmaani, mutta konsensusmielipiteiden vastaisten kirjoitusteni jälkeen kävijämäärät yleensä tippuvat selkeästi. Tämä voi tietysti johtua siitä, että nämä kirjoitukset ovat huonommin tehtyjä kuin muut. Totuutta on vaikea todistaa, joten tämä on lähinnä perstuntumaa.

Ihmiset haluavat keskimäärin aina päästä mahdollisimman helpolla

Tämä koskee niin allekirjoittanutta kuin lähestulkoon kaikkia muitakin. Suurin osa ihmisistä etsii oikotietä onneen, mutta sitä ei ole juurikaan saatavilla. Ainoastaan poikkeustapauksissa tämä on mahdollista. Tästä yhtenä todisteena on se, että kaikkien aikojen suosituin kirjoitukseni julkaisupäivänä oli Miljoona ilman poppakonsteja. On kuitenkin helppo epäonnistua yksinkertaisimmissa asioissa, kun kokonaisuus ei ole tasapainossa. Raha-asioiden kunnossapitoonkin riittää kaksi asiaa: Ei tuhlaa enemmän kuin tienaa ja laittaa rahaa säästöön ja tuottaviin investointeihin ennen kuin alkaa niitä käyttämään. Tämä tuottaa pidemmällä aikavälillä sinulle erinomaisen rahatilanteen eikä sen enempää tarvitse tehdä. Valitettavasti hyvin monet muut asiat kuten henkinen tasapaino vaikuttavat näiden kahden asian onnistumiseen.

Epäonnistumiset ja muut vaikeudet kuuluvat elämään

Tämä viimeinen asia ei aina kaikille ole itsestään selvä, mutta se on silti syytä mainita. Itse olen ainakin epäonnistunut monesti ja jatkuvasti, mutta en ole siitä huolimatta ollut erityisen masentunut enää moneen vuoteen, kun olen vihdoinkin onnistunut tämän ”ikävän” tosiasian hyväksymään.

Tässä viime vuosina oppimani asiat ja toivottavasti jotkin muut ovat myös blogia lukiessaan nämä asiat huomanneet. Voi olla, että siirryn nyt blogin suhteen joululomalle ja palaan hieman ennen vuodenvaihdetta asiaan. Tarkoitus on kuitenkin pitää lähinnä julkaisutauko ja yrittää kirjoittaa valmiiksi muutamia kirjoituksia tulevaisuutta varten.

Hyvää joulua kaikille mikäli en enää satu blogia julkaisemaan ennen pyhiä!

-TT

4 kommenttia:

  1. Tämä kirjoitus oli hyvä reflektio bloggaamisesta. Olen tosin samaa mieltä lähes kaikista kohdista, joten josko tämä olisi sitten suosittu ja paljon kommentoitu postaus? :)

    "Omasta mielestä hyvät kirjoitukset ovat harvoin suosituimpia"

    Koska tämä on varmaan omasta mielestäsikin hyvä kirjoitus, niin tästä ei tule varmaan kovin suosittua :) Toisaalta poikkeus vahvistaa säännön. Itse olen huomannut että ne kirjoitukset ovat suosittuja, jotka sisältävät hyvin ajankohtaisia asioita. Tällöin myös google-haut ohjautuvat kirjoitukseen, normaalien linkkien lisäksi. No ajankohtaisuushan on yksi blogejen lukemisen hyviä puolia, joten aivan ymmärrettävä huomio.

    VastaaPoista
  2. Olen muuten viime vuosina huomannut, että ajankohtaisuus on aivan yliarvostettu asia, koska samat periaatteet eivät juurikaan vanhene. Suurimpaa osaa uutisista ei edes tarvitsisi kuulla, koska vain harvoilla asioilla on oikeasti merkitystä. Silti itsekin olen aivan liikaa nenä kiinni näytössä, vaikka se ei hyödytä juuri ollenkaan. Saas nähdä miten tämän kirjoituksen suosion kanssa käy, Google-hakujen suhteen voi tietysti aina yrittää blogiaan optimoida, mutta tärkeämpää on mielestäni saada tuotettua hyvälaatuista lukemista, koska siitä on itse kirjoittajallekin eniten hyötyä.

    VastaaPoista
  3. Ajankohtaisuudella tarkoitin esimerkiksi Talvivaaran osakeantia. Tästä kirjoittamani bloggaus on ollut yksi blogini luetuimmista vaikka siinä ei mitään kovin kummallista sisältöä ole. Olipahan vaan ajankohtainen aihe itselleni ja todennäköisesti niille ketkä sen lukivat.

    Ajankohtaisuus sijoitusperiaatteissa onkin sitten ihan toinen juttu... :)

    VastaaPoista
  4. Ehkä ajankohtaisuuden mollaaminen oli väärä sanavalinta, mutta lähinnä sitä tarkoitin ettei esimerkiksi Talvivaaraa kannata ajatella kovin lyhyellä tähtäimellä vaan miettiä sitä onko sillä ylipäätään mahdollisuuksia pärjätä hieman pidemmällä aikavälillä velkasaneerauksen jälkeen ja vastaus on siihen ei, jos ei jostain syystä metallien hinnat nouse selvästi yhtäkkiä pidemmäksi aikaa ja vastaus siihen on ei. Pidemmän aikavälin ajattelu antaa nykypäivänä jo hyvinkin suuren kilpailuedun muihin verrattuna.

    VastaaPoista